Múlhat-e egy alkoholos ital minősége és értéke pusztán azon a tényen, hogy pontosan hány százalék alkoholt tartalmaz? Mire utal egyáltalán maga az alkoholtartalom, és miben játszik szerepet?

Fontos kérdések ezek a minőségi alkoholos italok iránt érdeklődők számára, legyünk őszinték. Úgyhogy mindenképp szerettünk volna kiemelt bejegyzés keretei között foglalkozni a témával, rámutatva egyúttal a legfontosabb tudnivalókra.

Tegyük gyorsan tisztába, mitől is függ egy ital alkoholtartalma

Jól tudjuk, hogy az alkoholos italok a természetes erjedés eredményeként alkoholt tartalmaznak. Tisztában vagyunk azzal is, hogy az erjedés után egyes italfajtáknál lepárlás jön. Hogyha ezt vesszük alapul, akkor az alkoholtartalmú italokat erjesztett italokra, valamint égetett szeszes italokra különíthetjük el.

Ami az alkoholtartalom konkrét jelölését illeti, azt legtöbbször térfogatszázalékban szokás megadni. Ezt látjuk tehát, amikor egy-egy ital címkéjén mondjuk a 40%-os jelölés van feltüntetve. Vagyis a szóban forgó ital térfogatának 40 százaléka alkohol.

Amennyiben bármilyen szövegkörnyezetben a szeszfok kifejezéssel találkozunk, akkor ugyanúgy a térfogatszázalékra történő utalásról van szó.

Néhány konkrét és jól ismert példa a magas, illetve a kifejezetten alacsony alkoholtartalomra

Embere válogatja, hogy kinél mekkora alkoholtartalom mellett marad meg egy-egy minőségi szeszes ital fogyasztásának a kellemes élménye. Úgyhogy pont abban rejlik a dolog szépsége, hogy akár a szélsőségesen magas, illetve alacsony értékekkel egyaránt találkozhatunk.

Méghozzá olyannyira, hogy az erjesztett, valamint az égetett szeszes italok kapcsán egyaránt elérhető majdhogynem a skála két végpontja. A kísérletező kedvűek előnyben vannak tehát abból a szempontból, hogy tetszés szerint fedezhetik fel az ízlésükhöz leginkább közel álló alkoholos italokat azok konkrét alkoholtartalmával egyetemben.

Tényleg attól lesz jobb egy ital, hogy minél magasabb az alkoholtartalma?

Nem nehéz belátni, hogy ez egyszerűen nincs így. Elegendő pusztán arra a tényezőre gondolni, hogy bármilyen alkoholtartalmú italt fogyasztva melyik íz tetszik leginkább az ízlelőbimbóknak. Erősen kétséges, hogy az egyébként nem túl kellemes alkohol ízét kedvelné bárki.

Pontosan emiatt nincs egyértelmű összefüggés egy-egy ital minősége és értéke, valamint annak alkoholtartalma között. Elvégre sokkal inkább a benne található egyéb ízek, fűszerek, gyümölcsök és fordulatok azok, amelyeket megízlelve kérlelhetetlenül is szerelembe esünk egy-egy itallal.

Ennélfogva nincs abban semmiféle rossz, hogyha nem feltétlenül az ötven, esetleg a hatvan százalék feletti rétegekkel szemezgetünk. Ugyanúgy megtapasztalhatjuk a kifinomult alkoholos italok hamisítatlan élményét egy-egy visszafogottabb ital társaságát élvezve is.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Terepre fel!
.