És meg fogsz lepődni, kik vannak az első tízben. Oké, az első három játékos nevét szinte biztosan tudod, még akkor is, ha nem vagy focibuzi. Utánuk viszont már tényleg akadnak meglepő nevek az első tízben, sőt az első húszban is. És most spoiler: magyar játékos egyáltalán nincs a listán.

Szóval a CIES Football Observatory, vagyis a Nemzetközi Sporttudományi Központjának focival foglalkozó kutatócsoportja – maradjunk csak a CIES-nél – összeállította az európai topligák, vagyis az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokság 100 legértékesebb játékosának névsorát.

Nyilván abban nincs semmi meglepő, hogy az első három helyen sorrendben Lionel Messi, Neymar és Cristiano Ronaldo áll 211,1 millió, 201,5 millió és 137,5 millió euróval. Mondjuk azért az mégis meglepő, hogy a két barcás értéke 200 millió eurót is meghaladja, míg CR a 140 milliónak is csak az alját nézi, vagyis Messi és Ronaldo között nemcsak 3 év korkülönbség van, hanem közel 74 millió euró is.

De tudod, mi a durva? Az, hogy a tottenhames Harry Kane (5.) és a Manchester United nyikhaj francia csatára, Anthony Martial (6.) is előrébb van a listán – értsd: értékesebb –, mint mondjuk Paul Pogba (10.), Gareth Bale (11.), vagy Robert Lewandowski (17.).

A CIES azt mondja amúgy, hogy a mindenféle adatokra kiterjedő algoritmusuk alapján kábé 80 százalékos pontossággal tudja meghatározni a játékosok piaci értékét.

Na, szemezgess egy kicsit:

(Forrás: 101greatgoals.com)

A magyarok győzelméért 250-szeres pénzt fizetnek az Eb-n, egy százast megér, nem?

És ezt olvastad már?
A vb legnagyobb dupla védése és Lewandowski gólja is kellett a lengyel győzelemhez
.