14 év után lesz címvédés? Éjjel startol az NFL-idény
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Super Bowl után hét hónappal kezdődik az NFL új idénye. Kikre kell figyelni az új szezonban? Mi történt a nyáron? Mi az a sisakszabály? Ezekre a kérdésekre válaszolunk.

Az NFL egyik legnagyobb varázsa a kiszámíthatatlanság. Jó példa erre a tavalyi szezon, amikor a Philadelphia Eagles úgy tudott bajnok lenni, hogy nem volt az esélyesek között, aztán a szezon közben több fontosabb játékosát is elveszítette, a Super Bowlon a csereirányító MVP játékával mégis meglepte a Tom Brady és Bill Belichick vezette New England Patriotsot.

A kiszámíthatatlanság, a folyamatos sérülések és az óriási verseny miatt az elmúlt években nem is volt címvédés, legutóbb a Patriots tudott ismételni, még 2005-ben. Vagyis ez nem az Eagles mellett szól, ha viszont a csapatot nézzük, akkor a Sasok ebben a szezonban is sokáig juthatnak. A franchise irányítója, Carson Wentz tavaly szezon közben megsérült, így a csereirányító Nick Foles ugrott be, ő vezette egészen bajnoki címig az Eaglest. És a mostani szezont is Foles kezdi, kérdés, mennyire fog menni neki majd a játék, az viszont már nem az, hogy ha mindkét QB egészséges, akkor Wentz fog kezdeni. Ha komolyabb sérüléshullám nem sújtja a Philadelphiát, akkor a rájátszás kötelező házi feladat kell legyen, és majd a PO-ban is komoly sansza lehet Wentzéknek.

Amíg Tom Brady aktív, addig mindig beszélnünk kell a New England Patriotsról. A 41 éves irányítózseni továbbra sem akarja abbahagyni, persze különösebb oka nincs is rá, még ennyi idősen is a liga egyik legjobb irányítója, óriási tapasztalattal rendelkezik, még simán benne van legalább egy nagy menetelés. A Pats azonban a nyáron elveszített néhány fontos láncszemet, leginkább az elkapók terén gyengültek, Belichick viszont továbbra is ott van, ahogy Gronkowski is. Vagyis a Pats idén is ott van a favoritok között, de azért vannak olyan részei a csapatnak, ami miatt aggódhatnak a szurkolók.

Hatodik gyűrűjére hajt idén Tom Brady

A nyári szünet alatt a Los Angeles Rams volt a legaktívabb, brutális mennyiségű pénzt költöttek el a Kosok, nem csoda, hogy a fogadóirodáknál a bajnoki címre ők az egyik legesélyesebbek. Az év védőjátékosa, Aaron Donald hosszabbított, hatéves 135 millió dolláros szerződést írt alá, plusz érkezett Ndamukong Suh, Aqib Talib és Marcus Peters. Ezt a csapatot tehát azért rakták össze, hogy ebben a szezonban legyen jó, azonnal eredményt akar a vezetőség. És ha csak a rostert nézzük, akkor a Rams valóban nagyon sokáig menetelhet. Az viszont kérdés, hogy a csapatösszhang milyen lesz, és a fiatal Jared Goff irányítóposzton milyen szezont fog produkálni.

Az élmezőny tehát idén is sűrű, az említett csapatok mellett a Vikings, Steelers, Packers, Saints, Jaguars ötösre is érdemes figyelni, és olyan nagyon nem lepődnénk meg, ha közülük kerülne ki a bajnok majd jövő februárban.

Pénzeső, rekordfizetések

A fizetési sapka növekedésének köszönhetően egyre többet kereshetnek a játékosok, aminek az lett az eredménye, hogy a holtszezonban több rekordszerződést is kiosztottak a csapatok.

Ilyen téren egy irányító, az NFL egyik legjobbja, Aaron Rodgers kapta a legnagyobb pénzt. A Green Bay Packers QB-je négy évre hosszabbított, és az előző szerződésével együtt így hat év alatt majdnem 175 millió dollárt kereshet.

A másik nagy gigaszerződést a tavalyi év legjobb védője, Aaron Donald kapta, a Rams játékosa hat év alatt 135 milliót (ebből 87 millió garantált) kereshet. Donald ezzel egyébként pár napig rekorder volt a védők között, de a Chicagóba cserért Khalil Mack lepipálta, a Bears hatéves 141 milliós szerződést íratott alá 2016 legjobb védőjével – ebből 90 millió garantált.

Macknek anyagilag biztosan megérte a váltás

A liga egyik legnépszerűbb játékosa és top elkapója, Odell Beckham Jr. is megkapta az új szerződését, ő öt év alatt 90 millió dollárt tehet zsebre a New York Giantsnél.

Az új szabály

A liga folyamatosan vezet be új szabályokat, hogy a játék látványosabb és biztonságosabb legyen, utóbbit főleg azóta, hogy több megrázó NFL-es sztori is előkerült. Így a mostani szezontól alkalmazni fogják az úgynevezett sisakszabályt, aminek értelmében a játékosok nem szerelhetnek úgy, hogy közben fejjel előre vetődnek, vagyis ütközést kezdeményeznek – ezzel a fejsérülések gyakoriságát akarják visszaszorítani. A szabályt főleg a játékosok egy része fogadta nehezen, hiszen így alapjaiban kellene megváltoztassanak egy olyan mozdulatsort, amit már gyerekkoruk óta alkalmaznak. Nyilván majd az idő eldönti, hogy ez a szabály mennyire életképes, de az első néhány hétben biztosan sokszor fog előkerülni a téma.

A 2018-19-es szezon péntek hajnalban startol a bajnok Eagles és az Atlanta Falcons meccsével, vagyis rögtön már a nyitányon két olyan csapatot láthatunk, amely a legjobbak között van. Az első hétvégén pedig megnézhetjük a liga új szenzációját, Shaquem Griffint, akinek még gyerekkorában amputálták az egyik karját, de így is eljutott a legmagasabb szintig:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.