Hetven éve, hogy a világ legjobbjának tartott magyar válogatott a modern kori futball őshazájában, Angliában legyőzte az angol válogatottat.

Az angolokban az 1952-es olimpia után merült fel, hogy jó ötlet lenne meghívni a magyar válogatottat egy barátságos meccsre a helyi szövetség fennállásának 90. évfordulójának ünnepén. Végül a meccset 1953. november 25-én játszották le, amely azóta a futballtörténelem klasszikusává vált.

Sebes Gusztáv szövetségi kapitány annyira komolyan vette az angolok elleni mérkőzést, hogy a szigetországból külön labdákat hozatott a felkészülés során (azok nehezebbek voltak, mint az itthoniak). Ennek is tudható be, hogy a londoni meccset megelőzően hazai pályán mindössze 2:2-t játszott Magyarország a svédekkel, Puskás például tizenegyest rontott. Akkor történt meg először és egyben utoljára az MLSZ szerint, hogy kifütyülték itthon az Aranycsapatot.

Majd jött a november 25-i meccs, a helyszín a legendás Wembley stadion volt, több mint százezer helyi néző és a magyarokat minimálisan lenéző angol válogatott fogadta Puskásékat.

Maga a mérkőzés a hazaiak számára rémálom, a magyaroknak valóságos csoda volt. Hidegkuti Nándor mesterhármast szerzett, rögtön az első percben betalált, Puskás Ferenc pedig duplázott. Félidőben 2:4 volt, a végeredmény 3:6 lett, a magyar válogatottból még Bozsik József szerzett gólt.

A legemlékezetesebb gólt Puskás lőtte, a legendás visszahúzós csel után bombázott az angolok kapujába:

Az angolokat túlzás nélkül sokkolta az eredmény, nem tudtak mit kezdeni a magyar csapat – akkoriban szokatlan – 4-2-4-es formációjával. A meccs után az Evening Standard magyar címmel Micsoda csapas (ékezet nélkül) jelent meg. A Daily Mail pedig azt írta, hogy

„húsz éve nem láttak olyan labdarúgást Angliában, mint amilyet a magyarok bemutattak, akik klasszisokkal múlták felül az angolokat”.

Magyarországon szinte leírhatatlan volt a győzelem fogadtatása, a meccs a magyar futballtörténelem leghíresebb momentuma, 1993-tól pedig a november 25-e a magyar labdarúgás napja.

Színes összefoglaló, eredeti kommentárral:

A teljes mérkőzés:

  • Anglia–Magyarország 3:6 (2:4)
  • London, Empire Stadium, Wembley, 105 000 néző. Vezette: Leo Horn (holland)
  • Anglia: Gil Merrick – Alf Ramsey, Harry Johnston, Bill Eckersley – Billy Wright, Jimmy Dickinson – Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stan Mortensen, Jackie Sewell, George Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom
  • Magyarország: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 83.) – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv
  • Gólszerző: Sewell (14.), Mortensen (38.), Ramsey (57. – 11-esből), ill. Hidegkuti (1., 22., 53.), Puskás (25., 29.), Bozsik (50.)

(via MLSZ)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A Liverpool, a Real Madrid és a PSG harcol a 18 éves védőért, aki 100 millióba kerül

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés