Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ez nem a Chelsea hónapja: azok után, hogy történelmi vereségekbe szalad bele a csapat, most még súlyos büntetést is kaptak a kékek.

A 18 éven aluli futballistákra vonatkozó átigazolási szabályt 29 alkalommal szegte meg a Chelsea, így

Vásárolhatnak ugyan új játékosokat, de regisztrálni és játszatni nem tudja őket 2020 júliusáig. Emellett 600 ezer svájci frankos pénzbírsággal is sújtotta a klubot a FIFA.

FIFA Media on Twitter

The FIFA Disciplinary Committee has sanctioned the English club Chelsea FC and The Football Association for breaches relating to the international transfer and registration of players under the age of 18. Read more on @FIFAcom ▶️ https://t.co/iTpcozM7Mz

A szabály

Ez a 19-es paragrafus kimondja, hogy 18 éven aluli, külföldi játékost csak abban az esetben szerződtethet egy klub, ha a szülők függetlenül a klubtól döntenek az országváltás mellett, vagy a játékos lakhelye és új klubja 50 kilométeren belül van az országhatárhoz. Kivételt jelentenek az Európai Unióhoz, valamint az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok, itt a szabály 16 éves kort ír elő.

A Chelsea készült erre az esetre, ezért vette meg télen emelt áron Christian Pulisicet a Dortmundtól, illetve opciós joggal vette kölcsön a Juventustól Gonzalo Higuaínt.

Korábban a spanyol klubokra is lecsapott a FIFA, az Atlético Madridot, az FC Barcelonát és a Real Madridot is kizárták. Mondjuk a Real a fellebbezés után kettő helyett csak egy átigazolási időszakot kényszerült kihagyni, de hát mindenkinek nincs akkora mázlija.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.