Szijjártó Péter úgy véli, a geopolitikának nem lehet köze a sporthoz, valamint ő már rég ellenzi az orosz sportolók doppingvádak miatti kizárását is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sporttudomány és Innováció című szakmai konferencián beszélt az olimpiáról és a szakmai véleményéről az orosz sportolók távolmaradása kapcsán.

Ha már felvetődik, hogy egy olimpián ne engedjék egy nemzet sportolóit részt venni, akkor szerintem nagyon mélyen vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy

ő maga már bőven a háború előtt is ellenezte az orosz sportolók doppingvádak miatti kizárását.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy természetesen nem a doppingolás mellett kampányol, hanem csak a kollektív bűnösség elve ellen, ugyanis a vétkeseket valóban meg kell büntetni, de nem szabad miattuk egy nemzet minden sportolóját megbélyegezni.

És én megalázónak tartom azt is, hogy ugyan odaengedünk versenyzőket versenyezni, de közben csak fehérben lehetnek, csak kékben, csak feketében, és nem tudom, hogy milyen zeneművet kell hallgatni akkor, ha nyernek.

Hogyha ráállunk erre a vonalra, akkor onnantól kezdve ki tudja, milyen hatalmi központok mondhatják meg egy idő után, hogy mely szempontok alapján ki vehet részt egy versenyen és ki nem, ki hallgathatja meg a himnuszát és ki nem” – tette hozzá.

Ezért azt gondolom, hogy most a világ sportélete akkor járna el bölcsen, ha kiállna amellett, hogy a geopolitikának nem lehet köze a sporthoz, és az olimpiát mint lehetőséget megfogva még mintegy nádszálba kapaszkodva próbálnánk a párizsi játékokat a béke irányába megtett lépésként használni.

Azt gondolom, hogy a sportolók megbüntetése geopolitikai okok miatt, és a politikai nyilatkozatokra kényszerítésük elfogadhatatlan.

(MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Franciaország egy öngóllal gyűrte le Ausztriát

Óriási meglepetésre Szlovákia legyőzte Belgiumot

További cikkeink a témában