A német válogatott játékosok a szájukat befogva tiltakoztak a Japán elleni meccs előtt.

A német válogatott csapatkapitány, Manuel Neuer egy One Love szivárványos karszalagot akart viselni a Japán elleni vb-meccsen, azonban a FIFA nyomást gyakorolva üzen, hogy ha felveszi, akkor sárga lapot kap. A németek végül úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják meg a sárgát, de nem engednek a FIFA fenyegetésének:

a japánok elleni meccs előtti hivatalos fotón a szájukat eltakarva üzentek, hogy elhallgattatta őket a FIFA.

Mindeközben a szövetség kiadott egy közleményt is:

„Ez nem egy politikai állásfoglalás, az emberi jogokról nincs mit vitatkozni. Alapvetőnek kéne lenni, hogy mindenki tiszteletben tartja ezeket, de mégsincs így a mai napig. Ezért is ilyen fontos számunkra ez az üzenet. Az, hogy nekünk nem engeditek, hogy megválasszuk a csapatkapitányi karszalagot, ugyanolyan, mintha elnémítanátok minket. Kiállunk a véleményünk mellett.”

A DFB-t megtámogatta Nancy Faeser belügyminiszter is, aki a helyszínen Gianni Infantino mellett ülve viseli a karszalagot.7

És persze nem is hallgatott:

Remélem, hogy a bíróság tisztázni fogja, hogy egy csapatkapitányi karszalagot be lehet-e tiltani és remélem, hogy az fog kiderülni, hogy nem. Erős jelzés lenne, ha Neuer mégis hordaná, de igazából abban reménykedtem, hogy a szövetség ki fog tartani az álláspontja mellett. A német labdarúgás komoly erkölcsi károkat szenvedett el a botrány miatt, de ezen lehetne javítani , ha a FIFA meggondolná magát.

Teljesen a múltban ragadtak, a 21. században természetes lenne, hogy kiálhassunk a nyitottság és a sokszínűség mellett és a diszkrimináció ellen. Örülök, hogy ennyien kiálltak a One Love mellett, együtt tudunk pozitív változásokat elindítani.

Ez nem minden, ugyanis a karszalagnak szponzora is van, azonban ezek után visszaléphet: hivatalos közleményében tudatta, hogy mindig is fontosnak érezte, hogy kiálljon a sokszínűség és az elfogadás mellett, viszont a FIFA tiltása miatt a partnere nem tudja kifejezni a hasonló kiállását, így nincs értelme az együttműködésüknek. Emiatt pedig perelheti a német szövetség a FIFA-t.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában