Tudjuk, hogy jót tesz a férfiak önbecsülésének, közérzetének, de hogy kifejezetten egészséges is lehet? Van egy szerv, amelynek határozottan jót tesz a rendszeres nemi élet: ez a prosztata. Hogy miért? Erről szól cikkünk!

Mi a prosztata, és mi a funkciója?

Amíg nincs gond vele, sok férfi bizony azt sem tudja, merre is van pontosan, és mire való a dülmirigy – ez a prosztata másik neve. Prosztataproblémája nemcsak idősebb férfiaknak lehet, a gyulladás bármely életkorban jelentkezhet. Erre is vannak hajlamosabbak, ők hamar megismerkednek az urológussal, aki általában hatékony terápiát tud ajánlani a betegségre.

Ervin is így járt: még nincs negyven, családos, és egy éven belül kétszer is érezte a semmivel össze nem téveszthető tüneteket. A fájdalom és a viszolygás viaskodott benne egy darabig, hiszen urológushoz menni sosem kellemes. Mivel azonban ilyen panaszokkal nem lehet sokáig legénykedni, bejelentkezett a rendelőbe. A vizsgálat gyors volt, az orvos kedves és jóindulatú – Ervin rosszabbra számított. Az urológus az antibiotikumon kívül még egy tanácsot adott: próbáljon meg rendszeresen, legalábbis a lehetőségekhez képest rendszeresebben nemi életet élni.

Hogy miért? A prosztata állandóan készen áll arra, hogy sikeres legyen a megtermékenyítés: termeli és tárolja azt az enyhén lúgos kémhatású váladékot, mely az ejakuláció során távozó ondónak körülbelül húsz százalékát adja. Enélkül a folyadék nélkül nem lenne sikeres a megtermékenyítés, mert ez a váladék segíti a spermiumok mozgását, és egyben semlegesíti a női hüvely savas kémhatású közegét.

Egyszóval a dülmirigy automatikusan váladékot termel, ha az agyban pajzán gondolat fogalmazódik meg. Ha gyakori a pajzán gondolat, de ritka a lehetőség a szexre, akkor az általa termelt váladék pang. Ez néhány férfira, akiknek a prosztatagyulladásra hajlamuk van, sajnos rosszul hat: ugyanis ez a pangó váladék kiváló táptalaj a baktériumok számára, melyek jöhetnek kívülről, de a szervezeten belülről is. Ám nemcsak a céltalan erotikus gondolatok késztethetik a dülmirigyet fokozott munkára. A hideg helyen üldögélés, a nedves fürdőgatya (alsónemű) is keringésfokozódásra sarkallja a mirigyet.

Veszélyeztetettebbek – életkortól függetlenül – azok a férfiak, akik sokat ülnek autóban vagy motoron, biciklin, esetleg rendszeresen lovagolnak. A krónikus felfázás szintén visszatérő prosztatagyulladáshoz vezethet, mely aztán állandósulhat is. A nem kezelt, nem megfelelően (nem orvos által) kezelt prosztatagyulladás szövődményekhez vezethet, így senki ne kísérletezzen házi vagy baráttól kapott gyógymódokkal. Minimum gyógyszerésszel, de inkább orvossal konzultáljon, ha problémája van.

Szóval szex – de mennyi?

Ez változó – általában habitustól függő, és inkább a rendszerességen van a hangsúly, nem a mennyiségen! Azt is fontos tudni, hogy ellenkező hatású (tehát a gyulladás, betegségek kockázatát növelő) a gyakori partnerváltás, a vigyázatlan szex.

Visszatérve a cikkünk elején szereplő Ervinhez (aki valós személy): két gyermek és sokat dolgozó feleség mellett nem könnyű rendszeresen időt szakítani a szerelmeskedésre, de az orvos tanácsát azért igyekeznek megfontolni – most már egészségvédelmi célból is, ez az információ ugyanis elgondolkodtatta a feleségét is.

Honnan tudhatjuk, hogy baj van?

A prosztatagyulladás tünetei lehetnek: fájdalmas, hirtelen jelentkező vizelési inger, esetleg elakadó vizelet, alhasi, gáttájéki diszkomfortérzet, kisebb-nagyobb fájdalom. Mindezt kiegészítheti rossz közérzet, (magas) láz, gyengeség is. Erektilis diszfunkció, magyarul merevedési zavar is előfordulhat, ám ez jellemzően csak pszichés eredetű, a kisebb-nagyobb fájdalmak miatt jelentkező hatás, nem magával a gyulladással függ össze. A prosztata gyulladását sok baktérium okozhatja. Van, amely csak enyhe problémákat okoz, ám van, amelyik gyors, ijesztő tünetekkel jár, ilyen például a vérvizelés.

Általános tanácsok a prosztata védelmében

Rendszeres (a lehetőségekhez képest rendszeres) nemi élet, kevés partner (vagy fizikális védekezés a fertőzések ellen), télen meleg alsó viselése, tünetek esetén mihamarabb orvosi vizsgálat. Ha valaki hajlamos a betegségre, akkor számára partner hiányában akár az önkielégítés is egészségesebb az önmegtartóztatásnál, illetve ők a szokottnál is jobban figyeljenek arra, hogy ne üldögéljenek hideg helyen, de ugyanígy kerüljék lehetőleg az extrém meleget is.

Nagyon jó hatással van a prosztatára (is) a rendszeres sport, azon belül is a keringést egyenletesen terhelő mozgásformák. De ha valaki sokat biciklizik, vegyen olyan nyerget, amely védi a prosztatát, nem nyomja a gátat. Ötven év felett pedig majd rendszeres szűrővizsgálat ajánlatos, hogy a korral járó betegségeket idejében kiszűrhessék és kezelhessék!

Egészségünk G-pontja – A vitamin, amelynek hiánya esetén kellemetlen férfitünetekkel számolhatunk

És ezt olvastad már?
A Juventus egy argentin támadót elenged, de rögtön igazol egy újat