51 nap alatt kell teljesíteni, ami naponta közel 98 kilométer futást jelent.

Az ultramaraton hallatán leginkább egy olyan kép ugrik be a legtöbbünk számára, amelyen háttérben gyönyörű tájjal futnak akár több száz kilométert a versenyzők. A Self-Transcendence 3100 Mile Race nem ilyen verseny, és nem csak a majdnem ötezer kilométeres táv miatt.

A New York Queens városrészében megrendezett extrém verseny 3100 mérföld, vagyis majdnem ötezer kilométer hosszú, ráadásul az egész egy 883 méteres körön belül zajlik, vagyis a résztvevők – ha tudnak erre koncentrálni – nem gyönyörű tájakat csodálhatnak futás közben, hanem a tömbházakat és a betondzsungelt.

A verseny megálmodója egy indiai származású vallási guru, Sri Csinmoj volt, 1985-ben rendezték meg először az extrém futamot, ezer mérföld volt akkor a táv. Csinmoj később úgy gondolta, egy hosszabb táv még inkább próbára tenné a résztvevőket, ezért előbb 1300 mérföld, majd 2600 mérföld lett, 1997 óta 3100 mérföld a hivatalos táv, ami 4988 kilométer. Aki teljesíti az általában még hozzácsap 12 kilométert, hogy kipipálja az ötezer kilométert.

A résztvevőknek 51 napjuk van a Self-Transcendence 3100 Mile Race teljesítésére, a pályacsúcs jelenleg 40 nap és kilenc óra, 2015-ben a finn Ashprihanal Aalto teljesítette rekordidő alatt a világ leghosszabb futóversenyét.

Amelynek egyébként magyar vonatkozása is van, 1996-ban Sipos István világcsúccsal nyert, miután 46 nap és 17 óra alatt ért célba.

Az embertelen táv mellett a verseny másik kihívása a monotonitás, hiszen összesen 3649 kört kell megtenni a pályán.

„A monotonitás a legnehezebb. Az első hét elég nagy kihívás. Utána azonban egy idő után hozzászoksz. El kell fogadnod, hogy minden egyes nap ugyanolyan lesz”

– nyilatkozta Andrea Marcato az előző két verseny győztese. Aki egyébként 16 pár futócipőt használt el a verseny alatt.

A tavalyi indulók, végül hat versenyző fejezte be az ősszel megrendezett versenyt

Természetesen nem mindenki nevezhet be, olyan veterán ultrafutók indulhatnak, akik korábban befejeztek egy legalább hat nap hosszú versenyt. És az is sokatmondó adat, hogy eddig összesen 52-en teljesítették a távot.

A koronavírus-járvány miatt egyébként 2020-ban Salzburgban rendezték meg a világ leghosszabb futóversenyét, utána azonban visszatért a jól megszokott New York-i betondzsungelbe.

Ez is érdekelhet:

Sehogy sem akar összejönni a futás? Mutatjuk, hogyan motiváld magadat!

Ha alapvetően szeretnél futni, mégis nyűg valamiért a futás, akkor kell valami, ami átlendít a holtponton. Összegyűjtöttünk 5+1 módszert, ami segíthet.

(Fotó: Sri Chinmoy Marathon Team Instagram)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Bajba került a sznúkeres miután azt mondta, büdös a vb helyszíne

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés