Ezek az olaszok valahogy mindig olyan jó érzékkel belenyúlnak a rasszista témába.

Merthogy tisztázzuk gyorsan az egyértelműt: Romelu Lukaku és Chris Smalling is színes bőrű, fekete labdarúgó. És akkor a Corriere dello Sport sportnapilap kijött egy ilyen minimum félreérthető és meglepő címlappal:

A felirat és a kép alá nagyjából ezt írták: Lukaku és Smalling is a nyáron érkezett az új klubjához a Serie A-ba, mindketten a Manchester Unitedból. Mindkét játékos fontos tagja lett az új klubjának, és előrébb is tart velük az Inter és Roma, mint a legutóbbi idényben. Azt is kiemelik, hogy mindkét játékos sokat küzd a rasszizmus ellen.

Aligha volt rasszista felhangja ennek a Black Friday-es ötletnek, de szerencsétlenül jött ki. Mi szeretnénk úgy értelmezni, hogy a két játékos leselejtezve jött a Serie A-ba, mert nem tartott rá igényt az MU, Smalling olcsó is volt és a liga egyik legjobb védője lett. Lukaku ugyan nem volt leértékelve pénzben, de szakmailag igen.

Smalling eligazolt a Manchester Unitedból és egyből Van Dijk lett belőle

Eljött az MU-ból és egyből világklasszis számokat hoz.

A cikkben meg is magyarázza a lap: „Lukaku és Smalling, a korábbi manchesteri csapattársak – az Inter és a Roma jelenlegi példaképei – egymás ellen: a Scudetto és a Bajnokok Ligája-szereplés lesz a tét. 

A huhogó idióták arcába kell kiabálni, úgy, mint a gyerekek. Fekete péntek lesz, de ez nem az a szokásos idény végi leárazás.”

Természetesen ettől függetlenül nagy lett a felháborodás, a szurkolókat is megosztja.

  • Az európai rasszizmusellenes szervezet (FARE) azt írta: „A média táplálja a rasszizmust nap mint nap”.
  • Az Internazionale is reagált a Corriere dello Sport címlapjára: „A labdarúgás szenvedély, kultúra, testvériség. Most és mindenkor elzárkózunk a diszkriminációtól.”
  • Az AC Milan is beszállt: „Teljesen elfogadhatatlan a rasszizmus ilyesfajta figyelmen kívül hagyása. Nem maradunk csendben ebben az ügyben.”

(Fotó: Emilio Andreoli/Getty Images)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában