Húsz év után nem jutott tovább a Barcelona a Bajnokok Ligája csoportköréből. Mondhatnánk, hogy szenzáció, dráma és hasonlók. Pedig semmi olyan nem történt, amire nem lehetett számítani. A Barcelona egyszerűen jelenleg nincs azon a szinten, hogy bejusson Európa 16 legjobb klubja közé.

A Barcelona tegnap este 3–0 kikapott Münchenben a Bayerntől, közben a Benfica otthon megverte a Dinamo Kijevet. A Bayern százszázalékos teljesítménnyel megnyerte a csoportot, a Benfica nyolc ponttal második lett, a Barcelona hét ponttal harmadik, a Dinamo egy ponttal zárt. A Bayern és a Benfica a Bajnokok Ligájában, míg a Barca az Európa-ligában folytatja.

A Barcelona legutóbb 2001-ben esett ki a BL-csoportkörben, az Európa-ligában pedig korábban egyszer sem szerepelt, hiszen mióta van El, mindig a BL-ben játszott. Az Európa-liga elődjében, az UEFA-kupában legutóbb 2003-ban játszott a katalán csapat, a 16 között esett ki a Celtic ellen.

A magyar sportsajtót olvasva olyan címek is szembejöttek velem, amelyek futballszégyenként, teljes összeomlásként és döbbenetként reagáltak a tegnapi meccsre. Nyilván a clickbait is közrejátszik, de aki úgy gondolja, hogy tegnap este a Barcelona összeomlott vagy a müncheni vereség döbbenet, az a személy valószínűleg nem sokat látta játszani a Barcát az elmúlt két évben.

Tegnap nem történt semmi döbbenetes, semmi elképesztő. Európa egyik legjobb csapata – a Bayern München – egy teljesen sima meccsen legyőzte Európa egyik olyan csapatát – a Barcelonát –, amely jelenleg nagyon messze van az elittől. Ennyi történt, szembejött a Barcelonával a valóság.

De még ez sem újdonság. Mert a Barcelonával ez a kellemetlen valóság az elmúlt években már néhányszor szembejött. És itt nem a Roma vagy a Liverpool elleni leolvadásra gondolok. Négy-öt szezonnal ezelőtt sem volt Európa legjobb futballcsapata a Barca, de akkor még realitás volt, hogy a BL-győzelemért küzdenek Messiék. Az előző három idényben viszont már egyáltalán nem. A Bayern ellen 8–2, az előző szezonbeli PSG elleni sima kiesés egyértelműen megmutatta, hogy a Barcelona már csak nevében topklub.

Persze ehhez nem feltétlen kellett a Bajnokok Ligája, a Barcelona az elmúlt években strukturálisan, pénzügyileg és ezáltal a játékosállomány szempontjából is leépítette magát. Amíg a klubnál ott volt Messi, addig még lehetett azt a látszatott kelteni, hogy a Barca egy elitklub, de az utóbbi időszakban már Messi sem tudott kompenzálni. Ebben a szezonban meg már Messi sincs.

Van helyette a realitás, ami jelenleg egy a szebb napokat is látott spanyol bajnokságban jó esetben a BL-helyért küzdő csapat, egy tapasztalatlan edző és egy olyan keret, amely tele van fiatalokkal, öregedő korábbi klasszisokkal és maximum két-három igazán világszínvonalú futballistával. Ez a valóság, ezt nyilatkozta a tegnapi vereséget követően Xavi is:

Mérges vagyok, de ez a realitás, még akkor is, ha felháborít. El kell fogadnunk ezt. Az új korszaknak el kell kezdődnie. Most.

A realitás rész a kulcs. Tegnap este a Barcelona pontosan azt a teljesítményt hozta és pontosan annyira volt távol az európai első vonaltól, mint várni lehetett. Ez nem jelenti azt, hogy nem történhetett volna meglepetés, és nulla esélye volt a katalánoknak, de azt igen, hogy kijött a két csapat között az a különbség, ami kábé tízből nyolcszor kijönne. Ahogy kijött a Camp Nouban lejátszott őszi meccsen is. A Bayern akkor is 3–0-ra nyert, és Nagelsmann csapata akkor is úgy győzött simán, hogy gyakorlatilag edzőmeccs feelingje volt a papíron rangadónak. Tegnap ugyanez volt a forgatókönyv, annyi különbséggel, hogy az üres Allianz Arénában még inkább felkészülési meccs szagú volt a sztori.

Csak ismételni tudom magam. Ha megnézzük a két csapat keretét, akkor semmi nem várt nem történt, de a Barcelona közelmúltja, történelme miatt mégis vannak olyan vélemények, amelyek összeomlásról beszélnek. Összeomlás elbukni egy BL-elődöntőt, miután az első meccsen 3–0-ra nyer a csapat a világ legjobb játékosával. Az pedig csak simán a valóság, ha mindkét csapat a saját szintjét hozza, és kijön, hogy az egyik egyszerűen gyorsabb, jobb futballisták alkotják és a klubstruktúra is fényévekkel előrébb tart.

Meg lehet említeni Ter Stegen hibáját, de az sem volt döntő. Az döntött többek között, hogy Jordi Alba sérülését követően Minguezával azt csinált Coman, amit akart, vagy hogy Alphonso Davies a másik oldalon akkor verte meg Destet, amikor kedve volt hozzá. Ez csak két példa, ami a minőségbeli különbséget mutatja meg. Nyilván azt is figyelembe kell venni, hogy a Barcelona most próbál újjáépülni, felállni a padlóról, míg a Bayern az elmúlt pár év egyik legerősebb csapata. Thomas Müller a tegnapi meccs után kiemelte az intenzitást, amiben a Barcelona már évek óta nem tudja felvenni a versenyt egy Bayernnel, egy Liverpoollal vagy Manchester Cityvel:

A Barcelona jelenleg nem tudja felvenni a játék intenzitása terén a versenyt a legjobbakkal, ezt használtuk ki. Technikailag és taktikailag mindent tudnak, de intenzitásban elmaradnak a top szinttől.

A Barcelonának nem az volt a legnagyobb problémája a mostani BL-csoportkörben, hogy két meccsen hat gólt kapott a Bayern Münchentől. Az viszont már igen, hogy a Dinamo Kijev és a Benfica elleni négy meccsen csak két gólt rúgott (mindkettőt az ukránoknak), és a portugálok elleni meccseken egy pontot szerzett. Az ötödik fordulóban a Camp Nouban és korábban Lisszabonban úszott el a továbbjutás.

És ha egy csapat csak egy pontot tud szerezni egy Benfica elleni párharcban, az nem is várhatja el, hogy a BL-nyolcaddöntőbe jusson. Annak a csapatnak el kell fogadnia, hogy jelenleg az Európa-liga a realitás.

Ha ezt valóban elfogadja a Barcelona vezetősége, edzői stábja és kerete, akkor lehet elindulni felfelé. Na meg akkor, ha olyan pénzügyi helyzetbe hozza a klubot Joan Laporta, hogy a túlélés mellett lesz keret igazolni, és nem csak ingyen megszerezhető, másodvonalas, vagy kiöregedett játékosok érkeznek.

A Bayern–Barcelona összefoglalója:

Európa-liga-csapat lett a Barcelonából

Kisebbfajta csodára lett volna szüksége a Barcelonának, helyette szembejött a valóság. Xavi csapata az Európa-ligában folytatja tavasszal.

Elemzésünk a Xavi-féle Barcáról:

Pici Guardiola-érzés, hatalmas potenciál – Öt pontban Xavi Barcelonájáról

Már élesen kirajzolódik, mit akar a pályán látni Xavi, és az is, hogy bizonyos szempontból sok a hasonlóság Guardiola világverő Barcájával.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A visszavonult Tom Bradynek egynapos szerződést adna a New England Patriots
További cikkeink a témában