Új versenytársa akadt a szórakozóhelyeket uraló darts, csocsó, biliárd mágikus hármasnak. Találkoztunk a Biliárdfoci Rubik Ernőjével, és az is kiderül, milyen mértékegység a két Fekete Laci per négyzetméter.

Új sportág hódíthatja meg a szórakozóhelyeket – legalábbis a biliárdfocit itthon kitaláló és meghonosító tulajdonosok reményei szerint. A dolog egyelőre gyerekcipőben jár hazánkban, és ezt az állítást a hétvégi állatkerti próbát követően akár szó szerint is vehetjük. Ebből következik, hogy a labdarúgás és a biliárd házasításából megszületett utód minden korosztály kedvence lehet.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a verőfényes vasárnap délelőtt komoly konkurenciát jelentett jegesmedvének vagy a fókának a Japánkert közelében felállított óriás asztal, melyre nem csak a legkisebbek, hanem az idősebbek is ugyanúgy rácsodálkoztak. „Micsoda?! Biliárdfoci?!” Széles mosolyok közepette hangzott el minden második oda tévedő szájából a kérdés, hogy ez meg mi a fene – már megérte eljönni a lajhárbámulást megunó focibolond apukáknak.

Lesz bajnokság is!

A Biliárdfoci Magyarországon még soha nem látott és játszott játék, amely kortól és nemtől független kiváló szórakozási lehetőséget kínál, valamint sportolási lehetőséget is nyújt azoknak, akik egy kis mozgásra vágynak. Tóth Attila, korábbi NB I-es labdarúgó, a Biliárdfoci Rubik Ernője fix helyet és bajnokságot szeretne találmányának: „Régebben rengeteget futballoztam és biliárdoztam, aztán elkezdtem különféle kombinációkon gondolkodni, így találtam ki a biliárdfocit. Kicsivel később, kivitelezés közben derült ki, hogy mások agyából szintén kipattant az ötlet, például Németországban, az Egyesült Államokban vagy Argentínában már játszották. Szervezzük az első bajnokságot, várhatóan november vége, december eleje környékén össze is jön, tárgyalásban vagyunk a FTC utánpótlásközpontjával és egy kalandparkkal, akik segítenek a megvalósításban. Szeretném, ha meghonosodna a szórakozóhelyeken, vagy a vidámparkokban felváltaná például az ottani régi játékokat, mint a „Lökd meg a kecskét” vagy a bikarodeó.”

A szabályismertetéssel nagyon hamar végzünk, ami egyáltalán nem meglepő, ugyanis csutkára megegyezik a hagyományos biliárdéval. A golyók szerepét a labdák, a dákóét a lábunk (extrém esetben a fejünk) veszi át, felpattanunk az asztalra és mehet is a kezdőrúgás. Mivel a labdák nincsenek csontkeményre fújva, nyitásnál a vártnál kevésbé röppennek szét a szabályosan háromszögbe felállított lasztik – ezek a kezdeti tapasztalatok, illetve a klasszikus biliárddal ellentétben gyakran megesik, hogy a fehér labda lepattan/legurul a játéktérről. Ebben főként ellenfelem – nevezzük Péternek – tűnik ki, egyszer például az asztalhoz közeli susnyásban köt ki a bogyója kisebb derültséget okozva.

Szabályok

A játékosok két csapatot alkotnak (minimálisan egy–egy fő, maximális létszám csapatonként hét–hét fő). A kezdőpozícióban a fehér labdával kell a háromszögben felállított színes labdákat eltalálni. Ezzel a rúgással dől el, hogy melyik lesz a csíkos, illetve melyik a teli csapat. Ezek után a biliárd szabályainak megfelelően a fehér labdával kell a csapat játékosainak a saját labdáit eltüntetni. Az lesz a nyertes, aki a saját labdái után a leghamarabb elteszi a fekete labdát. Ha a fehér labda lepattan az asztalról vagy beleesik valamelyik lyukba, akkor a másik csapat játékosa kétszer lőhet. A fehér labdát ilyenkor a kezdőpozícióból indítjuk. Játékidő kb. 20–30 perc.

Kezdetben főként gyerekek figyelik a véresen komolyan vett mérkőzést, látványosan örülnek velünk együtt a sikeres, vagy bosszankodnak a sikertelen gurításokon. Az embert könnyedén elragadja lelkesedés és a győzni akarás, valamint a vetélytárs cinkelése egy-egy bénázás során, ezért gyorsan a nullára kellett redukálni a bosszankodások során kiszaladó csúnya szavak számát. Meccs közben arra gondolok, hogy az asztal köré gyűlt gyereksereget vagy a csinos egyedülálló anyukákat elkápráztatom egy Rabonával vagy sarkazással, utóbbira teszek végül kísérletet, ám sikerül a labda helyett a levegőbe sarkaznom – remélem, kevesen látták.

Két Fekete Laci/négyzetméter

Az asztal az arányoknak megfelelően felnagyított biliárdasztal. A műfüves játéktér 7,5 m x 3,75 m. A teljes mérete 8 m x 4,40 m. Helyigénye: kb. 36 négyzetméter, magassága: kb. 50 cm. A felállításához sík területre van szükség, de magassága állítható, így kis szinteltérések korrigálhatók. Ezt a fémszerkezetes asztalt a tervezők kifejezetten ennek a sportnak megfelelően alkották meg, különös figyelmet fordítva a biztonságra és stabilitásra. A négyzetméterenként 200 kg-ot elbíró asztalból a prototípus mellett két kisebb van üzemben jelenleg, ezek járják a rendezvényeket.

A meccs kb. 15 perc alatt véget ér, kiegyezünk döntetlenben két okból: a végére maradt feketét a sokadik próbálkozásra sem tudjuk a rendeltetési helyére küldeni, és nagyon jönnének már a kissrácok játszani. Csak ajánlani tudom, mert játszható másnaposan, öltönyben, papucsban, nem fáradunk el, nincs sérülésveszély, lehet nevetni a másikon, vagyis jól szórakozunk.

Értékelés

  • Veszélyességi faktor: 0/10
  • Élvezhetőség: 9/10
  • Ár-érték arány: 10/10
  • Szórakoztatási ráta: 8/10
  • Sportélmény: 8/10

És mennyiért gurigázhatunk privátban?

Tóth Attila gyerkőcöktől kezdve a haveri társaságokig mindenkit megcéloz: „A kicsiket azért, mert készségfejlesztés mellett erősítheti a csapatszellemet. Kb. egy-másfél esztendeje alakultunk, részt vettünk a jelentősebb események közül egy Volkswagen-találkozón, illetve a legutóbbi Focifesztiválon. Felnőtteknek esküvőkre, legénybúcsúkra, születésnapokra adjuk bérbe 80 ezer forint plusz útiköltség díjért/nap.” Bővebb infók itt.

(Fotók: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Óriási zsákolást mutatott be a Boston kosarasa a főcsoportdöntőben