A focikapuk méretét 1875-ben határozták meg, a világbajnok kapus szerint át kellene gondolni, megfelelő-e ma is ez a méret.

Gianluigi Buffon 46 éves lett (január 28-án volt a születésnapja), de az előző idényben még védett a Serie B-s Parmában. Most viszont már nem teszi, így van ideje egy kicsit filozofálni. Nemrég egy érdekes gondolatot vetett fel: az javasolta, hogy növeljék meg a focikapu méretét.

Buffon a 2024-es Eb sorsolásán (Fotó: X.com/Gianluigi Buffon)

„A rokonaimmal és a feleségemmel beszélgettem erről a napokban. 1998-ban, amikor kezdtem, a Serie A öt legmagasabb játékosa között voltam. Tavaly, amikor a Parmában védtem Serie B-ben, még mindig az öt legmagasabb között voltam... de már csak a pályán lévő huszonkét játékos közül!

Elkezdtünk ezen gondolkodni... a focikapuk méretét 1875-ben határozták meg. Valószínűleg túl nagyok voltak az akkori antropometriai értékekhez, míg néhány mai játékost és kapust elnézve nem biztos, hogy megfelelőek.”

A 192 centi magas Buffon nővérei, Guendalina és Veronica profi röplabdások, ezért nagyon is tisztában van azzal, hogy a röpiben is vitatkoznak a háló magasságán. És azzal is, hogy nem az ő tisztje dönteni a focikapuk méretéről, vannak ezért felelős testületek, ahol Buffon szerint tisztában is vannak a kérdéssel.

„Egyfelől nagyobbak lettek a kapusok, de a mezőnyjátékosok is gyorsabbak, erősebbek, és kiszámíthatatlanok – fejtegette Buffon. – A távoli lövéseknél jól látszik, mennyit számít, ha magasabb a kapus: harminc éve ötven lövésből tíz gól lett, ma már ötvenből három is sok. Sokkal nehezebb távolról gólt lőni egy kétméteres kapusnak.”

Buffon korábban a laikusokkal szemben vette védelmébe a kapusokat, mondván, nem tudják elképzelni a valós méreteket, az öt és feles területe megfelel egy lakás alapterületének – és ez igaz is, mivel kicsivel több mint száz négyzetméter, az 5,5 méteres szélessége mellett ugyanis 18,32 méter hosszú. Buffon akkori érvelése szerint kívülről nem lehet reálisan felmérni, hogy mondjuk egy kapus milyen magabiztossággal mozdul rá a beívelésekre egy ekkora területen belül.

Buffon igazát különben a tudományos tények is alátámasztják, testvérlapunk, a Rakéta nemrég írt arról, hogy miért magasabbak ma az emberek, mint régen – a cikk szerint Európában a 19. század közepén a férfiak testmagassága még mindössze 165 centiméter volt, míg mára 177 centiméter lett. És – tegyük hozzá laikusként – nyilván az élsportolókat sokkal alaposabban választják ki, mint 1875-ben.

Ez is érdekelhet:

Ez a három focista végigjátszotta az elmúlt 90 évet

Egy profi focista karrierjében 10+ év is jónak számít már, van viszont három játékos, akik közül egy minden egyes szezonban pályára lépett az 1931/32-es idény óta.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A La Liga elnöke Real Madrid-drukkerként nyilatkozott Mbappéról

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés