A D-vitamin hiánya nem játék: halálos is lehet. Íme, a tudnivalók az egyik legfontosabb vitaminunkról, amelyről mégsem esik elég szó.

Mi az a kalciferol?

A kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőnév. Több hasonló biológiai hatású, de különböző kémiai felépítésű vegyületet takar. A csoportba tartozó vegyületek szteroidszármazékok. A régi regényekből ismert, borzalmas ízű csukamájolajról figyelték meg legelőször, hogy gyógyítja az angolkórt, majd később táplálékból állították elő a D1-vitaminnak elnevezett vegyületet. Ez kalciferolból és lumiszterinből áll. A kalciferol önmagában erősebb hatású, ezt nevezték el D2-vitaminnak, a D3-vitamin pedig nem más, mint az ultraibolya-sugárzás hatására a bőrünkben létrejövő 7-dehidrokoleszterin. Az egyszerűség kedvéért most nevezzük őket kalciferolnak.

Mire jó?

A kalciferol segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből, s ez a három anyag együtt a csontok felépítésében vesz részt. Mondhatni szimbiózis van közöttük: a kalciumkészítmények akkor hasznosulnak a legjobban, ha D-vitamint és foszfort is juttatunk pluszban a szervezetünkbe. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin azonban korántsem csak ezen a területen fontos számunkra, hanem például a keringés, a helyes szívműködés megtartásában is. A D-vitamin-bevitelt újabban kapcsolatba hozzák a daganatos betegségek (főleg bőrrák) megelőzésével és az idegrendszer egészségének megtartásával is.

Mik a hiánytünetek?

A súlyos gyermekkori D-vitaminhiány az angolkór, ami a csontok deformálódásával járó halálos kimenetelű betegség. Felnőtteknél ugyanez csontlágyulást okoz, ezenkívül hiánya kedvezőtlenül befolyásolja a reumás ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex, az emlőrák és vastagbéldaganat lefolyását is. Az izomgyengeség, ízületi fájdalmak, a különböző súlyosságú fogászati problémák mind-mind utalhatnak D-vitaminhiányban.

Miben található?

Legfontosabb termelődési helye a saját bőrünk. Ezért is fontos, hogy (megfelelő fényvédelem mellett) eleget tartózkodjunk a napon – mivel a termelődéshez elengedhetetlenek a napsugarak. A napfénymentes napokon sem szabad azonban nélkülöznünk a D-vitamint. Tejtermékekben, májban, tojásban ugyan megtalálható, de a legpraktikusabb, ha halmájolajból visszük be a szükséges adagot.

Hogyan szedjük?

Amint azt fent írtuk, a D-vitamint, a foszfort és a kalciumot a legtanácsosabb együtt fogyasztani, így biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosul a szervezetünkben. Manapság már léteznek olyan ásványianyag-készítmények, amelyek kelátkötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, a legokosabb, ha kicsit utánajárunk, és ilyet választunk.

És ezt olvastad már?
Néhány órán belül a bajnok és az előző szezon döntőse is kiesett az NBA-rájátszásból