Tengerparti ejtőzés két meccs között? Hajókázás reneszánsz díszletek között? Kulináris Kánaán? Igen, ez Gdansk, a legmenőbb Eb-helyszín!

Érdekesség

A város, ahol Vay Ádám kuruc hadvezér meghalt, tulajdonképpen nem is egy város, hanem mindjárt három: Gdansk az úgynevezett Hármasváros része a Balti-tenger partján. A szórakozóhelyeiről híres Sopottal és a gazdaságilag igen jelentős Gdyniával alkotja az úgynevezett Trójmiastót. Igen, ez tehát egy olyan Eb-helyszín, amelynek nemhogy saját tengerpartja van, de hosszú-hosszú kilométereken elterülő strandok tömkelegéből válogathatunk. Karibi hangulatot persze (a hivatalos Eb-dal klipjével ellentétben) senki ne várjon – aki azonban már napozott a Balti-tenger partján, az egészen biztosan visszavágyik oda. Innen indultak a nyolcvanas években a kommunista diktatúrát ellenző tüntetések, történelem órán pedig mindenki megtanulta annak idején, hogy milyen fontos szerepe volt Gdansk kikötőjének a Hanza-városok forgalmában.

Élet

Gdansk a Hármasváros legnépesebb tagja a maga 460.000 lakosával. A tenger közelsége természetesen alapvetően határozza meg a mindennapokat, s így a kulináriát is. Mindenképp érdemes ellátogatni egy hamisítatlan lengyel vásárcsarnokba, ugyanis számos olyan dologra tehetünk szert, amely itthon luxuscikknek számít, ott pedig fillérekért elérhető: erdei gombák és bogyók, szárított halkülönlegességek, és persze a legjobb lengyel édesség: a karamella! A legkülönfélébb ízekben lehet hozzájutni a mákostól az epresig, egy azonban közös bennük: totálisan addiktívak! Gdanskban számos felsőoktatási intézménynek van kihelyezett részlege a Zeneakadémiától az Orvostudományi egyetemig, így természetesen rengeteg a fiatal, buliban sosem lesz hiány.

Közlekedés

A tengerparti fekvés miatt természetesen az első számú közlekedési érdekesség (már legalábbis nekünk, szárazföldi patkányoknak) a hajójáratok számítanak, amelyekkel bejárhatjuk az egész Gdanski-öblöt. Egyes mólók több mint fél kilométer hosszan benyúlnak a tengerbe, így gyalogosan is számtalan felfedeznivaló vár a parton bennünket. A városban villamos- és buszhálózat egyaránt működik. Maga Gdansk megközelíthető vonattal (ezzel kapcsolatos jó tanácsok itt), repülővel (Budapestről átszállással, körülbelül 55-60.000 forint), illetve távolsági busszal is más lengyel városokból. A Lech Wałęsa Béke-Nobel-díjas államfőről elnevezett reptérről transzfervonatok visznek a városközpontba.

Kultúra

Az ezeréves városban a történelem tapinthatóan ott van a mindennapokban: a Hanza-örökség épületei ma is állnak, lenyűgöző látképet kölcsönözve a városnak. Az ódon utcák, a gyönyörű templomok felfedezése már önmagában is kulturális tevékenységnek számít, ám bástyából és kapuból annyi van, hogy ember legyen a talpán, aki mindet végigjárja. Érdekes látnivalókat kínál a hajózás szerelmeseinek a Központi Tengeri Múzeum, az újkori történelem rajongóinak pedig az Út a szabadsághoz című kiállítás – nyilván kitaláljátok, miről szól a tárlat. A Balti Opera igazi ínyencségeket kínál a műfaj rajongóinak, és a kortárs komolyzene kedvelőinek egész Lengyelország amúgy is maga a Kánaán. Az Artus-házban megtekinthető Európa legnagyobb kerámiakemencéje. Az orlówói móló mellett állítják fel nyáron a Gdyniai Városi Színház nyári színpadát, itt végignézni egy előadást a homokban egészen páratlan élmény!

A stadion

Az Európa-bajnokság egyik legimpozánsabb stadionja a PGE Arena Gdańsk (esetleg Baltic Arena), amelynek külső felülete hatalmas polikarbonát modulokból áll. A fedett építmény, amely Lengyelország harmadik legnagyobb stadionja, 43,615 szurkoló befogadására képes, a Lechia Gdańsk csapatának szolgál otthonául. 2008-ban kezdték építeni, 2011. augusztus 14-én adták át. Így készült: 2 év egy percben: 

Klubcsapat

A Lechia Gdańsk csapatának nemigen kedvence a tizenhármas szám – ezen a helyen végzett ugyanis legutóbb a bajnokságban a zöld-fehér klub. Szurkolói ennek ellenére olthatatlan szerelemmel csüngnek rajta (Úristen, rácsúsztunk a lengyel hip-hopra!): 

Meccsek

C-csoport

Spanyolország-Olaszország (június 10., 18:00)
Spanyolország-Írország (június 14., 20:45)
Horvátország-Spanyolország (június 18., 20:45)

B1-A2 negyeddöntő

Nézz körül a többi Eb-helyszínen is!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés