Egy magyar kistelepülésről a küzdősportok Mekkájáig – Borics Ádám-interjú
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar MMA legmagasabban rangsorolt harcosa Borics Ádám, aki a világ második legnagyobb MMA-szervezetében, a Bellatorban bunyózik. A kétezer fős Sirokról indult, néhány napon belül a világ egyik leghíresebb arénájában, a New York-i Madison Square Gardenben fog meccselni. A kezdeti nehézségekről, jelenről, élete legfontosabb meccséről, mentális felkészülésről és természetesen a UFC-ről is beszélgettünk a 25 éves Kölyök becenevű MMA-bunyóssal.

Az Ultimate Fighting Championship (UFC) után második legnagyobb MMA-szervezetnek számító Bellator idei legnagyobb gáláját rendezi június 14-én a küzdősportok Mekkájának számító Madison Square Gardenben. Ezen a gálán fogja negyedik Bellatoros, második Egyesült Államokban megrendezett meccsét vívni a még veretlen (12–0) Borics Ádám – a Floridában élő és készülő magyar bunyóssal videochateltünk.

Bankár helyett ketrecharcos

Mióta foglalkozol küzdősportokkal? Honnan jött az ötlet, hogy MMA-harcos legyél?

Sirokon nőttem fel, Egertől 20 kilométerre, egy kétezer fős faluban. A középiskola első évében a barátaimmal elmentem egy thai boksz edzésre, szerelem volt első látásra.

Kezdetben nyilván nehéz volt, középiskola után rögtön elköltöztem a szüleimtől, masszőrként dolgoztam, közben edzettem. Azért költöztem Egerbe, hogy lehetőségem legyen fejlődni. Az elején különösen nehéz volt, mert Európában és főleg Magyarországon gyerekcipőben jár az MMA. Nem volt menedzserem, kevés volt a meccslehetőség.

2017-ben először járt Budapesten a Bellator, ezen a gálán debütáltál a szervezetnél. Hogyan jött ez a lehetőség?

2017-ben kijöttem három hétre az Egyesült Államokba készülni. Ezalatt tudtam meg, hogy az a szervezet, amelynél akkor harcoltam, megszűnik. Nyilván csalódott voltam, minden pénzemet belefektettem abba az útba. Közben az USA-ban azt mondták, tehetséges vagyok, maradjak. Ekkor jött egy telefonhívás, hogy a Bellator Magyarországra jön, majd miután nyertem a gálán (Anthony Taylort kopogtatta – a szerk.), kaptam egy négymeccses szerződést a Bellatortól, ami a vízumot is tartalmazta. Ezután költöztem ki, találkoztam a két menedzseremmel és a mostani edzőmmel, Henri Hoofttal, ők segítettek az elején. 

A 2017-es budapesti Bellator-gálán Anthony Taylor ellen; Fotó: Facebook

Az egyik pillanatban még itthon készültél, nem sokkal később már egy amerikai topcsapatban edzhettél. Mennyire volt nehéz a beilleszkedés? Megszokni az idegen kultúrát, idegen nyelvet.

Nem beszéltem angolul, így kezdetben nem volt egyszerű, de most már egyre jobban megy a nyelv. Ahogy kiköltöztem, rá két hétre eltörött a kezem egy edzésen, ami szintén nem segített. Amikor kijöttem, tisztában voltam az erősségeimmel és a gyengeségeimmel.

Már az elején pariban voltam velük, ami természetesen jót tett az önbizalmamnak. Az elmúlt másfél évben rengeteget fejlődtem mentálisan és fizikálisan is: jobb az állóképességem és a bunyó-IQ-m is fejlődött. A legfontosabb az, hogy itt csak a meccsekre, a felkészülésre kell koncentrálnom, és olyan edzőpartnereim vannak, akikkel folyamatosan jobbá tesszük egymást. 

Kamaru Usman, a UFC jelenlegi váltósúlyú világbajnoka és Borics Ádám edzés után; Fotó: Facebook

A küzdősportok Mekkájában, ahol Muhamad Ali is bokszolt

Madison Square Garden

A New York-i MSG a világ egyik leghíresebb sportarénája, a küzdősportok történetének egyik legfontosabb helyszíne. Itt rendezték az első Ali–Frazier meccset, több alkalommal bunyózott itt a szintén nehézsúlyú világbajnok Joe Louis, ahogy a boksztörténelem olyan legendás alakjai is, mint Sugar Ray Robinson, Mike Tyson, Bernard Hopkins, Roberto Duran vagy Jack Dempsey. A hétvégén Anthony Joshua az MSG-ben veszítette el a veretlenségét, június 8-án pedig napjaink egyik legnagyobb bokszsztárja, Gennagyij Gennagyjevics Golovkin is ebben az arénában vívja következő meccsét.

A következő ellenfeled a Madison Square Gardenben Aaron Pico lesz, akit az Egyesült Államokban nagy tehetségnek tartanak. Mit gondolsz, ez lehet az a meccs, amely után szélesebb körben is megismer a kinti közönség?

Abszolút. Nagy dolog az MSG-ben bunyózni Pico ellen, aki eléggé ismert. Szép eredményei vannak: korosztályos birkózó világbajnok, aranykesztyűs bokszoló. De úgy gondolom, a valaha volt leginkább hype-olt MMA-s, ennek ellenére természetesen veszélyes ellenfél.

Mentálisan hogyan készülsz, hogy egy ennyire ikonikus helyszínen, nehéz ellenféllel fogsz bunyózni?

Egy éve életem első UFC-gáláján – nézőként – már voltam a Madison Square Gardenben, így nagyjából már ismerem az arénát. Mentálisan próbálom vizualizálni a bunyót és az azt megelőző néhány napot. Elképzelem az utazást, a mérlegelést, a meccs napját egészében. És természetesen a bunyót is megpróbálom végig fejben lejátszani. 

Magát a meccset hogyan látod?

Azt gondolom, hogy nagyon kemény három menet lesz. Nehéz megtippelni, hogy az ellenfelem mit fog csinálni. Remek bokszoló, de az alapsportja a birkózás. Arra készülünk, hogy valószínűleg birkózni akar, de a tervem, hogy tudjam hozni a saját bunyómat. Szeretném idő előtt befejezni, de elképzelhető, hogy egy hárommenetes háború lesz. Úgy érzem, Pico taktikusabb lesz, mint korábban, csapatot is váltott. 4–2 a mérlege, de mégis őt nyomja az itteni média, ez mutatja, hogy ebben a sportban mennyire fontos a marketing is.

Milyen lenne számodra az optimális 2019? 

Legyőzőm Picót, majd valószínűleg ősszel indul a Bellatornak egy 16 fős tornája, azon jó lenne idén még két meccset megnyerni. 

Legutóbbi meccsén a brazil Josenaldo Silva ellen; Fotó: Facebook

Nyilván a UFC-t sem kerülhetjük meg. Tervezed, hogy átmész a legismertebb MMA-szervezethez?

Ez függ a kapott ajánlattól is. Mert nyilván nem a pénz miatt csinálom, de nekem jelenleg ez a munkám, ebből élek. Természetesen célom, hogy a UFC-ben bunyózzak, de előbb a Bellatorban jó lenne bajnoknak lenni.

Azt érzem, hogy már kész vagyok egy UFC-bunyóra, de a top tíz eléréséhez még egy évre szükségem van.

 Mi lenne a tökéletes forgatókönyv? Öt-hat év múlva hol lesz Borics Ádám? 

Otthon, Magyarországon a kertes házamban, és közben az utánpótlással foglalkozom. Hiányzik Magyarország, a családom, a barátaim. Az optimális az lenne, ha több időt tölthetnék otthon. Most viszont az életemnek azt a periódusát élem, amikor minél több tudást akarok magamba szívni, úgy érzem, jelenleg nagyon fogékony vagyok a fejlődésre. Aztán persze az is lehet, hogy más irányba megyek, és az is lehet, hogy még 35 évesen is a ketrecben fogok verekedni.

Kokó és Erdei nyomában

Sirokról elindulva eljutottál oda, hogy a világ egyik legismertebb arénájában fogsz meccselni. Mit gondolsz, miért épp neked sikerült?

Azt gondolom, a különbség az, hogy én tényleg mindent erre tettem fel. A barátaim tudnának erről mesélni:

Voltak olyanok, akik azt mondták, későn kezdtem, más harcosok már nyolcévesen birkózni, bokszolni tanulnak. Mondták, hogy miért nem megyek bulizni, kocsmázni. Nem mentem olyan helyre, ahol cigizni lehetett, mert az rosszat tesz a tüdőmnek, az állóképességemnek. Most meg büszkék rám, hogy Sirokról indulva sikerült eljutni a Madison Square Gardenig. Ez tényleg valahol hihetetlen.

Amikor kijöttem az USA-ba és rögtön eltörtem a kezem, a dokitól kérdeztem, mire figyeljek, mondta, hogy az alkoholfogyasztás lassítja a gyógyulást. Simán tehettem volna azt, hogy itt vagyok Miamiban, eljárok bulizni, amíg be volt gipszelve a kezem. De nem, inkább ugyanúgy eljártam futni, napi kettőt edzettem, úsztam, rúgtam a zsákot és bal kézzel ütögettem. Vagyis szerintem csak az elszántság, ami megkülönböztet másoktól. 

Borics Ádám tehát legközelebb a Bellator 222-es gáláján, június 14-én New Yorkban Aaron Pico ellen fog ketrecbe lépni a Madison Square Gardenben. A bunyót itthon nem közvetíti egyetlen tévétársaság sem, de a Bellator honlapján ingyen lehet majd nézni. Borics Ádám pályafutását pedig az Instagram- illetve Facebook-oldalán lehet leginkább követni.

Ha pedig megnéznéd az eddigi leglátványosabb KO-ját:

(Fotók: Adam "The Kid" Borics Facebook-oldal)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.