Mi az a K-vitamin?

A K-vitamin, más néven phillokinon (nyugi, nem kérdezzük ki), egy zsírban oldódó vitamin. Ám több társától eltérően ennek ellenére mégsem lehet túladagolni, mert hamar kiürül a szervezetből, és nincs káros mellékhatása sem. (Kivéve a koraszülötteket: náluk agyi fejlődési rendellenességeket okozhat a túlzott K-vitamin-bevitel.) A K-vitamin tulajdonképpen a K1 és a K2 vitamint takarja: előbbit külső forrásból visszük be a szervezetünkbe, utóbbit a vastagbelünkben élő hasznos baktériumok állítják elő.

Mi a szerepe?

Legfőképp a véralvadásért felelős, egészen pontosan annak az egyik láncszeme: hiánya véralvadási gondokhoz, sőt, vérzékenységhez vezethet. Ezen kívül kapcsolatba hozzák a csontsűrűséggel is. Hiánya zsírfelszívódási zavarokat és májfunkciós zavarokat is okozhat – szóval jóval fontosabb, mint azt az ember gondolná.

Miben található?

Na, ez az a vitamin, ami miatt olyan sokszor hallottuk gyerekkorunkban, hogy a spenótot is meg kell enni: a K-vitamin legnagyobb dózisban zöld leveles zöldségekben (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, saláta) található. Ezen kívül a májban és a tejtermékekben, valamint a tojássárgájában is fellelhető. A K2 vitamint, ahogy fent is írtuk, a szervezetünk megtermeli.

Hogyan lehet mégis hiányunk?

Egyszerűen: ha tönkremegy a bélflóránk, és elpusztulnak a hasznos baktériumok. Ez vastagbélgyulladás során is előfordulhat, mégis az a leggyakoribb, hogy egy kiadós antibiotikum-kúra után úgy néz ki a bélrendszerünk, mint a háború utáni csatatér. Egy átlagos táplálkozású ember naponta nagyjából 60 mikrogramm K-vitamint visz be a szervezetébe, ennek többszörösét állítják elő a baktériumaink - már ha vannak. Fontos tehát, hogy mindkét szegmense rendben legyen a folyamatnak, különben hiány lép fel, és pótlásra lesz szükség.

Mivel vigyázzunk?

Aki véralvadásgátlót szed, az ne egyen tonnaszám levélzöldséget, és főleg ne szedjen K-vitamin-tartalmú készítményt, növeli ugyanis a trombózis kockázatát. Vigyázzon viszont az is, aki véralvadást segítő gyógyszert szed, a K-vitamin ugyanis veszélyes szintig fokozhatja ennek hatását. Az E-vitaminnak enyhe véralvadásgátló hatása van, így ha valaki mindkét vitamint fogyasztja, lehetőleg külön-külön szedje be azokat. Az A-vitamin nagy dózisban ellenben épphogy csökkenti a K-vitamin felszívódását. Fontos még, bár a férfiolvasók közül viszonylag keveseket érint, hogy a terhesség utolsó szakaszában kerülni kell a K-vitamin szedését.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Itt az a Xiaomi, ami szembeszáll a csúcstelefonokkal

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

További cikkeink a témában