Az USA-ban a kabalafigura is fontos része a csapatnak. Néhány egészen lehetetlen kreálmányt mutatunk a gyapotfúró bogártól az óriáspéniszig.

Lehetetlen állatok

A kabalafigura célja alapjáraton a hangulatfokozás, a játékosok fanatizálása és az ellenfél megfélemlítése lenne. Ezért is van Amerikában annyi Tigris, Farkas, Oroszlán vagy egyéb vadállat nevére hallgató sportcsapat. Az egyetemi sportban azonban egészen merész élőlényekkel találkozhatunk, akik körülbelül annyira keltenek félelmet, mint egy zacskó zsírszegény túró.

Példának okáért itt a University Of Arkansas-Monticello csapata, amely egy gyapotfúró bogarat (Boll Weevils) választott kabalájának. Ez a nagyjából fél centiméter nagyságú kártevő az 1910-es évek óta tartja rettegésben az Egyesült Államok déli államainak gyapotültetvényeit, többek között keserédes blues daloknak is a főszereplőjévé vált, így annyira talán nem érthetetlen a névválasztás.

A University Of California Santa Cruz sem egy hétköznapi állatot gondolt a leginkább adekvátnak sportcsapatainak képviseletére. A San Fransisco-öböl környékén őshonos banáncsiga minden, csak nem gusztusos élőlény, külsejében leginkább egy nagy sárga péniszre emlékeztet. Ha még azt is hozzátesszük, hogy az állat 15–20 cm-es nagyságához pontosan ugyanekkora ivarszerv párosul, akkor értelmet nyer az állat latin neve is: Ariolimax dolichophallus. Az egyetem a nyolcvanas években megpróbálkozott a fókák csapatnévvel is, ám az elszánt hallgatók végül Sammy, a banáncsiga mellett tették le voksukat. Állítólag ő sokkal jobban képviseli az iskola értékeit, mint egy fóka. Hogy mik lehetnek ezek az értékek, arról inkább el se kezdjünk gondolkodni.

Az Evergreen State Főiskola is egy puhatestűt favorizál, egy a Csendes-óceánban élő óriási kagylófélét, aminek még megfelelő magyar neve sincs, és a megjelenése talán még a banáncsigánál is étvágygerjesztőbb. Meglepő módon ez is egy péniszre hasonlít.

Geoduck / Panopea generosa

A Texas Christian University viszont volt annyira korrekt, hogy a semmihez sem hasonlító, az állam területén honos békagyíkot választotta kabalának. Ez az állat az őslakos indiánok szerint misztikus erővel bír, így ideális választás lehet bármilyen csapatnak.

Vérmes növények

Az egyik világhírű egyetem, a Stanford csapatneve ugyan egy szín, a bíborvörös (Cardinal), ám a csapat kabalája nem más, mint egy fa, a Stanford Tree. Ez a fenyőféle Palo Alto városának szimbóluma, amely tulajdonképpen összenőtt Stanforddal, és így jelképezi az összetartozást. A kabalafigura a zenekar oldalán foglal helyet a Stanford mérkőzésein. A zenekarnak egyébként voltak más ötletei is, mint például a sült krumpli, aminél azért még mindig jobb egy táncoló, ugrabugráló fa.

A Mississippi állambeli Delta State University már egy fokkal tovább ment, ők az Afrikából betelepített zöldséget, az okrát választották jelképüknek. Azt, hogy egy zöldség mennyire fanatizáló hatású, csak dietetikusok tudják, ám nem egyedül ők asszociálnak a növényekről a küzdelemre.

Okra

Az Észak-Karolina Művészeti Iskolában harcoló uborkák vannak, ráadásul ecetes uborkák. A kabalafigura-választás 1972-ben még viccnek indult, ám a szavazás végül az uborkákat hozta ki győztesnek. Azt, hogy Amerikában demokratikus választással minden megtörténhet, tökéletesen bizonyítja, hogy a Scottsdale Community College sikeresen kiharcolta magának az Articsókák nevet. Sőt, az államok keleti partján egyáltalán nem jellemző narancsnak is volt elég hátszele (az őslakos indiánoknak köszönhetően), hogy a Syracuse Egyetem talizmánja legyen.

Az Ohio State Egyetem csapata nevét (Buckeyes) az állam fájáról, a vadgesztenyefáról kapta, az amerikaifutball-csapat tagjai negyven éve kis vadgesztenyefa-levél alakú matricákat ragasztanak a sisakjukra. Brutus, a csapat kabalafigurája egészen vad teremtés, aki – ahogy a videón is látszik – még bunyót is képes szítani.

Amire mi sem találtunk értelmes magyarázatot

A St. Louis University Billikenje leginkább egy denevérszerű űrlénymanóra hasonlít, amit egy rajztanár alkotott meg. Állítólag szerencsét hoz, és szerintünk eléggé menő. Keggy pedig, a Dartmouth College vidám hordója a csapat előző kabalája, az Indián utáni űrt hivatott betölteni, holott első körben senki nem szavazott rá. Végül az döntött 2003-as megszületése mellett, hogy egy cseppet sem rasszista, és semmi szexuális töltés sincs benne. A Rensselaer Polytechnic Institute jégkorongcsapatának Puckmanje nem néz ki jól, a Phillies baseballcsapatának Phanaticje pedig egy Muppet Show-castingon megbukott szőrmók lehet.

A Player szerkesztőségének aranyérmese azonban minden képzeletet felülmúl. Scrotie, a Rhode Island School of Design jégkorongcsapatának kabalája tényleg az, aminek látszik. Ugyan Scrotie csak félhivatalosan kabala, de így is kiemelkedik az amúgy is erős mezőnyből.

Egyébként az iskola kosárcsapatának neve Balls, és a mottójuk is egészen csodálatos szófordulat: When the heat is on, the Balls stick together. Vagyis szabad fordításban: A nagy izgalomban a golyók összeállnak. Nincs több kérdésünk, tökéletesen összeáll a kép.

Magyar állatok

A magyar labdarúgó bajnokság éppen az utóbbi hetekben gazdagodott egy nagyszerű kabalaállattal, ő Gedeon, az MTK libája. Ezzel a ferencvárosi szurkolók gágázására adtak csattanós választ a kék-fehér fanatikusok, és Gedeon első csatáját a múlt héten 4–2-re meg is nyerte a Zöld Sas ellen.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
A sportrovat újdonságaihoz
Paul Newman-portrénkhoz: a szexmániás autóversenyző 

És ezt olvastad már?
Négyórás meccsen, öt szettben jutott tovább Nadal az Australian Openen