Lezárult a Premier League első fordulója, ez azt is jelenti, hogy a fantasy PL első körén is túl vagyunk. Hoztunk néhány tippet, ami az elkövetkező hetekben és úgy összességében az egész szezon alatt hasznos lehet.

Mi az a Fantasy Premier League?

A fantasy foci egy online felületen működő, egyedi szabályrendszerrel rendelkező ingyenes játék, amelynek a pontozása a való életben, a futballpályákon történő események alapján történik. Esetünkben ez az angol bajnokság, azaz a Premier League, vagyis a játékban résztvevőknek egyedül az angol ligát kell követniük. 

Múlt pénteken a Crystal Palace és az Arsenal meccsével elkezdődött a 2022-23-as Premier League-idény. És ha elstartolt a PL, akkor elstartolt a fantasy PL is, többek között a Player.hu házi bajnokságával. A bajnokság mellett célunk, hogy témák szintjén is foglalkozzunk a fantasyvel, ezért összeszedtünk hét tanácsot, ami jól jöhet a szezon során.

Nyerd meg kedvenc csapatod mezét! – Kezdődik a II. Player.hu Fantasy Liga

Idén is játszunk. Gyere, lépj be a Player.hu ligájába!

Százméteres sprint helyett maraton

Erling Haaland 13 pontot szerzett az első fordulóban

Ha nem ez az első szezonod a fantasy PL-ben, akkor tudod, hogy egy szezon nagyon hosszú. Ha ez az első, akkor most szólok: egy szezon nagyon hosszú, ha viszonylag aktívan végigtolod. Alapesetben augusztustól egészen májusig tart a bajnokság. Idén ez annyiban fog különbözni, hogy a katari világbajnokság miatt lesz egy hosszabb szünet.

Mivel a szezon hosszú, így szerencsés úgy tekinteni az idényre, mint egy maratonra és nem egy sprintre. Mit értek ez alatt? Gyengébb fordulók benne vannak, és az erős fordulók sem annyira fontosak, mint gondoljuk. Hiába van egy erős fordulód, ha utána következik három pocsék. A top ezerben, tízezerben végző játékosok egyik ismérve, hogy kiegyensúlyozottak, több fordulóra terveznek, és nem hoznak elhamarkodott döntéseket. A tervezésre, a taktikára fektetnek hangsúlyt, és nem magára a döntés meghozatalára. Persze ez nem mindig könnyű. Mert a fantasy talán legélvezetesebb része a játékosok eladása, megvétele. Tehát egy elhamarkodott döntés meghozatala előtt gondolj arra, hogy hosszabb távon milyen hatásai lesznek ennek, esetleg arra, hogy miért hoztad meg az azt megelőző döntést? Mert egy lépés lehet logikus, átgondolt, úgyis hogy a végkimenetel nem hozza meg az elvárt eredményt.

Legyen egy példa is: a mostani első forduló nagy kérdése a Kane vs Haaland választás volt. A szezon előtt mindkét játékos 11,5 millióba került. Haaland az első fordulóban duplázott, a tizenegyest is ő rúgta. Kane gól és gólpassz nélkül maradt, pedig a Spurs négyet rúgott. A norvég ára a forduló után – mivel sokan megvették – felugrott 11,6 millióra, Kane – mivel sokan eladták – visszaesett 11,4 millióra. Ha te az első forduló előtt úgy számoltál, hogy Kane 5-6 fordulón keresztül biztosan a csapatod tagja lesz, akkor érdemes eladnod egyetlen meccs miatt? Főleg úgy, hogy ezt csak két lépésből, vagyis pontlevonással tudod megtenni abban az esetben, ha felhasználtad a 100 milliós keretedet.

Inkább aludj rá egyet

A fantasyben talán az egyik legnehezebb kihívás az, hogy ne csináljunk semmit első felindulásból. Az egyik alapszabály, hogy forduló közben ne alakítsuk át a csapatunkat az éppen aktuális eredmények függvényében. Egyrészt mert az események hevében olyan döntést hozhatunk, amit később már nem is tartunk annyira jónak. Éppen ezért csak a legritkább esetben ajánlott forduló közben változtatni a csapaton. A másik nyomós indok az, hogy a következő fordulóig viszonylag sok minden történhet. A topcsapatok sokszor az európai kupákban szerepelnek, bejönnek a hazai kupasorozatok, egyéb meccsek. Megvan annak a kockázata, hogy a választott játékosunk hét közben lesérül, lejátszik egy teljes meccset, és ezért a következő PL-fordulóban nem játszik vagy csak csere.

Legtöbbször a legegyértelműbb választás egyben jó választás is

Az idei év legdrágább FPL-játékosa, Mo Szalah

A tapasztaltabb fantasysek a játékosok értéke, az aktuális forma, a menetrend mellett azt is figyelembe veszik, hogy a többi fantasys milyen döntéseket hoz. Ez nagyon jól figyelemmel követhető, hiszen minden játékos esetében meg tudjuk nézni, hogy mennyire népszerű, a fantasy-közösség hány százalékának van ott a csapatában. Jelenleg Gabriel Jesus az első 71 százalékkal, Mo Szalah a fantasysek 63 százalékának, Erling Haaland az 55 százalékának van meg. Vagyis a norvég esetében ez azt jelenti, hogy a 8,6 millió csapat több mint felében ott van.

Legyen a példánk Szalah. Őt a döntő többség kötelező vételnek tartja, így jelenleg nem az van, hogy vele olyan nagyot lehet nyerni, sokkal inkább az, hogy az a menedzser, akinek nincs meg az nagyot bukhat abban az esetben, ha az egyiptomi folyamatosan szállítja a pontokat. Persze azt nem lehet mondani, hogy „nézd meg, kik a legnépszerűbb játékosok, és azokat vedd meg”, viszont ha egy játékos népszerű, annak az az oka, hogy a menedzserek értékesnek tartják.

Visszatérve az első mondathoz. A legnépszerűbb játékosok esetében lehet azt az utat is választani, hogy nem tesszük be a csapatba, és helyettük olyan opciókat választunk, akik nem annyira népszerűek, de értékesek, hozhatják a pontokat. Itt abban reménykedünk/azzal számolunk, hogy az általunk hanyagolt játékos kevés pontot szerez. Megvan azonban ennek is a veszélye, simán túl lehet gondolni a taktikát, és elképzelhető, hogy aki túl sokszor akar túl okos lenni, annak végül a pontjai bánják ezt.

Hibázol, a lényeg az, hogyan reagálsz erre

Megvan az az érzés, amikor forduló előtt úgy gondolod, hogy na igen, ez a csapat fullos, nagyon jól sikerült összerakni. Majd néhány órával később már legszívesebben a masszív mínuszokat is bevállalnád azért, hogy változtass.

Egy szezon során viszonylag sok olyan pillanat van, amikor úgy érzed, rosszul döntöttél. Ha bejönnek a húzásaid, akkor egyszerű kimért, taktikus menedzsernek lenni, ha viszont nem jönnek a pontok, akkor könnyű a már korábban is említett elhamarkodott döntések bűnébe belesni. Hibázni biztosan fogsz, az is hibázik, aki végül a majdnem kilencmillió játékos közül megnyeri a PL fantasyt. A kérdés az, hogy az általad hibásnak vélt lépésekre újabb hibákkal reagálsz, rágódsz rajtuk, vagy levonod a megfelelő konklúziókat, és tanulsz ezekből. Tudom, úgy hangzik, mintha valami idézetes, élettanácsokat osztogató oldalról másoltam volna ki ezt a mondatot. De kapaszkodj meg, mert most jön az igazán nagy közhely: hiába csak egy játék, a fantasy sokban hasonlít az élet egyéb olyan helyzeteire, amelyekben nagyon fontos, hogyan reagálsz.

Futballista vs Fantasy-játékos

Kanté a pályán elit, fantasyben azonban nem

A Premier League és a Fantasy Premier League nem ugyanaz. Ezt fontos megérteni, tudatosítani, főleg a kevésbé tapasztalt menedzserek esetében. Vannak kiváló futballisták, akik az angol bajnokságban ott vannak a legjobbak között, fantasyben azonban nincs akkora értékük. Kanté ha nem sérült, a világ egyik legjobb védekező középpályása, mégis kevés fantasycsapatban szerepel. Mert az ő legnagyobb erényeit (fáradhatatlanság, labdaszerzés, nyomásgyakorlás) nem lehet fantasypontokban mérni. Nem gólveszélyes, nem ő rúgja a tizenegyeseket, szabadrúgásokat, nem ad gyakran gólpasszt.

Az FPL-nél sokadlagos, hogy Szon vagy Szalah a jobb futballista. Az viszont már nem, hogy Szalah rúgja a Pool tizenegyeseit, míg a Spursnél nem Szon, hanem Kane lövi a tizenegyeseket. Vagy hogy átlagban melyikük van többet a pályán, ki a csapatának az első számú opciója támadásban, vagy hogy milyen a menetrendje a Tottenhamnek és a Liverpoolnak.

A csapatod összeállítására van hatásod, az eredményre nincs

Számomra az egyik leghasznosabb lecke, amit megtanultam az elmúlt években. Beleölhetsz több órát, végignyálazhatsz rengeteg statisztikát, megnézhetsz kismillió tippet adó youtubert, arra azonban nincs hatásod, hogy a focipályán mi történik. Persze az információszerzés, a statisztikák azt segítik, hogy minél jobban meg tudd jósolni, hogy mit hoz a jövő. De csak arra van hatásod, hogy összerakd a csapatodat. Szalah nem lesz rossz vétel attól, ha van egy gyengébb meccse, vagy megsérül – ez már nem rajtad múlik. Az már igen, hogy erre adott esetben hogyan reagálsz, de erre kitértem a korábbi pontoknál.

Szünetekkel a kiégés ellen

A fantasy egy másik nagy kihívása: becsületesen végigcsinálni az egész szezont. Még áprilisban is legyen kedved, energiád a csapattal foglalkozni, elkerülni azt, hogy néhány hét alatt kiégj. Aki már vette minimálisan is komolyan a játékot, az tudja, hogy egyrészt mentálisan is megterhelő, másrészt egy idő után sok tud lenni. Hétvégén meccs, hétközben azon agyalsz, hogy milyen legyen a csapatod összeállítása, majd ismét kezdődik elölről minden.

A kiégés megelőzése érdekében fontos, hogy ne foglalkozz mindig a fantasyvel. Ha nincs hétközi forduló, akkor kedden, szerdán, de sok esetben csütörtökön sem történnek igazán extra dolgok. Egy-két napra érdemes eltávolodni, nem megnyitni a Twitteren a fantasys cikkeket, későbbre halasztani vagy kihagyni a YouTube által feldobott videók megnézését. Hosszútávon ebből rengeteget lehet profitálni.

A Player.hu fantasybajnoksága mellett van egy Facebook-csoportunk is, amelyben fantasyről beszélgetünk, tippeket adunk. Ezen a linken tudsz belépni, ha érdekel a téma.

Ez is érdekelhet:

Káprázatos góllal debütált a 75 milliós Liverpool-csatár

Darwin Núñez beállt, és két gólhoz segítette a Liverpoolt. De csak egy ponthoz.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Végül nem 80, hanem 100 milliót bukik Griezmannon a Barcelona