Itt készül a világ focilabdáinak 70 százaléka.

A világ összes focilabdájának közel 70 százaléka egy pakisztáni gyárban készül, részben kézi munkával – írta meg a Popular Mechanics. A helyszín Sialkot városa, ahol meglepő módon már az 1800-as évek végétől elkezdtek focilabdát gyártani, miután az angol gyarmatosítók fizetni kezdtek a helyi bőrműveseknek, hogy javítsák meg az otthonról hozott labdáikat. A termelés pedig azóta sem állt le.

Persze az 1990-ben indult Forward Sports gyár egészen más dimenzió: az első évben még havi ezer labda készült kézi varrással, ami a varrás erősségét tekintve hatékonynak számított, ám aztán új anyagokat és eljárásokat fedeztek fel. A 2004-es korszerűsítéskor már nemcsak automatikus lamináló-, nyomtató- és panelvágó gépeket vetettek be, de hulladék csökkentésére is figyeltek.

Mostanra fokozatosan havi egymillió labdára emelkedett a gyártás mennyisége.

A kínálatban kézzel és géppel varrt, termikus ragasztású és kisebb, levegő nélküli labdák is szerepelnek. Ezek után nem meglepő, hogy a legutóbbi két világbajnokság hivatalos labdái is ebben az üzemben készültek.

Hogyan készül?

Ma már a focilabda szintetikus bőr; típustól függően jellemzően 24 vagy 32 részt vágnak fel, préselnek, laminálnak, majd poliészter-pamut cérnával összevarrják őket kézzel vagy géppel. A tömlőhöz való csúcsminőségű gumit szintén Pakisztánból, a lahore-i gyártócsarnokból szállítják.

A kész labda szilárdságát később többféleképpen is tesztelik, mielőtt leszállítanák őket a megrendelőknek.

Csak gyártásban jók

Kicsit szomorúan vettük tudomásul, hogy a jeles gyártási tradíciók ellenére a pakisztáni fociválogatott – a „Zöldpólósok” – jelenleg csak 197. a FIFA-ranglistán, és még sosem vett részt világbajnokságon, sőt még Ázsia-kupán sem.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Káprázatos góllal mentett pontot a Liverpool