Győr, 2016: miután a fél csapatnak szétszakadt a térde, rájöttek, hogy kellene egy prevenciós-regenerációs szakember. Igen, 2016-ban, jól látod.

Imádjuk a magyar csapatsport sikereket, rajongunk a Győrért, mely a világ egyik legjobb női kézicsapata, és legerősebb kézis brandje, mely híressé és büszkévé teszi a magyart. Szóval érte haragszom, nem miatta. De értetlenül bámulok, és igenis haragszom.

A kétszeres BL-győztes Győri ETO 2016-ban jutott el oda, hogy kellene külön szakembert alkalmazni, aki speciálisan ért az erőnléthez, prevencióhoz és regenerációhoz. Ehhez az kellett, hogy a csapat felének szétszakadjon a térde.

Januárban Bódi Bernadettnek szakadt el a keresztszalag a térdében, az előző szezonban Orbán Adrienn, Eduarda Amorim, majd Jelena Grubisic, az idei bajnokságban pedig előbb Tóth Gabriella, majd a decemberi vb-n Tomori Zsuzsanna keresztszalagja szakadt el. Görbicz Anitának – szintén a vébén – részlegesen sérült a térdszalagja, majd Kovacsics Anikó szenvedett izomrostszakadást, Planéta Szimonettának meg a porca sérült meg a térdében.

Miután február elején Korsós Dorina elülső keresztszalagja is elszakadt, döbbenetes kommünikét adott ki a Győr:

"A sorozatos sérüléshullám okainak felderítését a Klub kiemelten kezelte már az utóbbi időszakban is, ez a vizsgálat több lehetséges kiváltó okkal is foglalkozik. A stáb elsősorban a megelőzésre és a regenerációra fordít kiemelt figyelmet, ennek fényében megkezdte a közös munkát egy erőnléttel, prevencióval és regenerációval foglalkozó szakemberrel. Ennek eredményeképpen a bemelegítésbe és az edzésmunkába is új elemek kerülnek.

Tervben van a konditerem gépparkjának modernizálása is, továbbá a klub speciális eszközökkel megkezdi a játékosok napi szintű állapotfelmérését, amely képes megmutatni a játékos aktuális terhelhetőségét."

Parancsolsz? Hogy mi? Én azt hittem, ez valami olcsó tréfa, vagy legalábbis 13 éve írták, de csak most bukkant elő valamelyik lomtalanított szakadt fiók mélyéről.

A világ talán legjobb női kézilabdacsapata eddig ezt nem csinálta? Nem volt egy nyamvadt gép, ami vizsgálja a játékosok aktuális állapotát? Pulzus? Véroxigénszint? Savasodás? Ambros Martínon és Danyi Gábor másodedzőn kívül nem volt ott egy specialista, aki kifejezetten az erőnlétre fókuszál, és a prevenció-terhelés-regeneráció aranyhármas felkent tudora?

Azt hitték, a hét darab keresztszalag-szakadás egy éven belül a véletlen műve?

A Fradi kézicsapatának költségvetése eltörpül a győri mellett, ám tavaly nyáron (az is elég késő volt már) elcsábította a norvég Tord Ellingsent (Karl Erik Böhn segítője volt), akinek az erőnléti felkészítés és a regeneráció a szakmája.

Sőt, azt még a semmit sem elérő, abszolút eredménytelen és kicsit néha feleslegesnek tűnő NB I-es focikluboknál is felismerték, hogy egy vezetőedző (és másod- vagy pályaedző) nem érthet mindenhez tökéletesen, a világ már egy ideje afelé robog, hogy specializálódnak a szakmák. A modern sportban már minden részletre egy külön szakértő ügyel, úgymint videoelemző, pszichológus, mentáltréner, sportfizioterapeuta, orvos, fitness és rehabilitációs edző, gyógymasszőr, scout, és még sorolhatnám. Akkora a stáb, mint maga a játékoskeret.

Kivéve a Győrnél.

De állj, még ne döbbenj le nagyon, nincs vége! Még valamire rájöttek ott: a sérüléseket olyan tényezők is képesek befolyásolni, mint a táplálkozás, vitaminok, életmód és a psziché. Most, hogy ezt is felismerték, elkezdtek konzultálni a megfelelő szakemberekkel ezen témákban is. Dietetikus meg pszichológus? Durva.

Oszt gyúró van-e?

(Fotó: gyorietokc.hu)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában