A Győr, a Ferencváros és a Siófok öldöklő küzdelme várható a női kézilabda-bajnokságban. Elemzés.

Szeptember elsején a Győri Audi ETO és az Érd mérkőzésével kezdetét vette a magyar női kézilabdás idény. Tétmeccsen utoljára még márciusban láthattuk a csapatokat, így érthető volt a szurkolók feszült várakozása. A Győr végül papírformának megfelelően simán nyert, ám nyilván Danyi Gábor csapatának nem az ilyen mérkőzések jelentik a valódi erőfelmérőt. Számukra idén is a Ferencváros és a Siófok lehet a legnagyobb kihívó.

Nézzük is meg, hogy milyen változások történtek a csapatok háza táján a karantén időszakában, és hogy ezek alapján mire számíthatunk tőlük az új szezonban.

Győri ETO

A győrieknél Danyi Gábor maradt a kispadon, még úgy is, hogy az előző idényben már érték kritikák a munkáját. A csapat játéka néha esetinek tűnt, a korábban oly eredményes, alapvetően gyors gólokra épülő stratégia pedig rengeteg hibát rejtett magában. Jött is néhány döntetlen, és egy, a győriek szintjén szinte csúnyának számító siófoki vereség.

Március óta azonban mintha kezdte volna uralni a helyzetet a csapat, közbeszólt viszont a karantén, bajnokot nem hirdettek, illetve lefújták a májusra, majd szeptemberre tervezett BL Final Fourt is. A győriek tehát idén szeretnék visszaállítani a verhetetlenség mítoszát, mindezt azonban már egy jelentősen új csapattal.

A kapuban a visszavonuló Kiss Évát és Kari Aalvik Grimsböt Laura Glauser és a Siófoktól érkező Silje Solberg váltották, szélen a magyar válogatott Lukács Viktória jelenthet komoly erősítést. Egyértelműen a balátlövő lehet a legerősebb poszt az ötszörös BL-győztesnél, Anne Mette Hansen és Veronica Kristiansen személyében két remek formában játszó skandináv játékos segítheti az utolsó idényére készülő legendát, Eduarda Amorimot.

Ha már a legendáknál tartunk, Görbicz Anita, a klub ikonja ebben a szezonban már másodedzőként is segíti Danyi Gábor munkáját.

Problémás lehet viszont a jobbátlövő pozíciója, ahol a sérülése után még ingadozó formát mutató Amanda Kurtovic egyedül maradt Katarina Bulatovic visszavonulása után.

Egyéni képességek terén továbbra is a Győr a mezőny legerősebb gárdája, a kérdés sokkal inkább az, hogy a csapatstratégia hogyan fog működni.

Illetve, hogy melyik utat választja Danyi Gábor, továbbra is forszírozza-e a futballból kölcsönvett kifejezéssel élve a „totális“ kézilabdát, vagy a tavalyi év végéhez hasonlóan kicsit konzervatívabb úton talál vissza a helyes útra.

Az együttes csoportja a Bajnokok Ligájában nem tűnik nehéznek, a Valcea és a Buducnost lehet a legnagyobb ellenfél, de mindent összevetve hatalmas meglepetés lenne, ha a Győr nem az „B“ jelű nyolcas első két helyének valamelyikén végezne.

Ahogy korábban említettük, az ETO legnagyobb ellenfelei ebben az évben a Ferencváros és a Siófok lesznek. Ezeknél a csapatoknál és akad bőven változás, ennélfogva némi bizonytalanság.

Ferencváros

Elek Gábor alakulatánál is rengeteg az új igazolás. A Janurik–Szemerey csere a kapuban minden bizonnyal nem hoz majd magával minőségi romlást, a beállós névsor is erősödött Kisfaludy Anett-tel, a légiósok terén pedig ez alkalommal kifejezetten jól sáfárkodott a Ferencváros.

A csapat minden szezonban maximum négy légióst foglalkoztat, ez korábban is így volt, ezeknek a játékosoknak a kiválasztása azonban nem mindig sikerült igazán jól (bár Nerea Pena spanyolként lett ikonja a klubnak).

Most azonban Angela Malestein, Emily BölkAlicia Stolle és Julia Behnke személyében négy korábban már bizonyító, ám még mindig nagy potenciállal rendelkező játékost sikerült leigazolni,

akik ráadásul tehermentesíthetik a magyar válogatott kulcsembereit, leginkább Klujbert és Háfrát. A csapat végül kisebb huzavona után idén is a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelhet, viszont elképesztően nehéz csoportban, szinte egyetlen ellenfelét sem lehet leírni a magyar csapatnak (talán csak a Krim Ljubljana lóg ki némileg lefelé), így a továbbjutásért is hatalmas harc várható.

(fradi.hu)

Úgy tűnt márciusban, hogy a Siófok lehet a bajnokság második helyezettje, ám végül nem hirdettek végeredményt, így a tavalyi helyezések döntöttek, mely alapján a Fradi indulhat idén a BL-ben. Természetesen ezt a döntési metódust mind a Siófok szurkolói, mind a klubvezetés nehezményezte.

Siófok

A siófokiaknál szintén jelentős volt a játékoskeringő, ráadásul a kispadon is váltás történt, Tor Odvar Moen helyét a korábbi másodedző, Bent Dahl vette át. A kapuban Dinah Eckerle, beállós poszton a Ferencvárostól távozó Danick Snelder nyújthat maradandót, de a zöld-fehéreknél egy évet szintén eltöltő holland jobbátlövő, Laura van der Heijden is kulcsszereplő lehet.

Andrea Kobetic immáron többedjére táncol vissza a visszavonulásból, így rá is számíthatnak még egy évig, rossz hír viszont, hogy Tóth Gabriella megsérült egy felkészülési mérkőzésen és a hírek szerint hosszabb kihagyás vár rá. A siófokiak az EHL-re (kézilabda Európa Liga) keresztelt második számú nemzetközi kupában ismét a végső győzelemre pályázhatnak.

Bár nagyon meglepődnénk, ha nem ez a három csapat osztozna majd jövőre a dobogón, a Szilágyi Zoltánnal évek óta karakteres és jó játékot nyújtó, ráadásul okosan igazoló váciak, valamint a Köstner Vilmos kezei alatt ismét régi fényüket közelítő debreceniek is okozhatnak kellemetlen pillanatokat a nagyágyúknak.

Szerencsére, a magyar női bajnokság kifejezetten kompetitív az elmúlt években, így az első pozíciók mellett az alsóházban is nagy küzdelem várható.

A Ferencváros három német játékossal turbózza fel a keretét a nyáron

Német erősítéssel léphet szintet a Ferencváros.

(Fejléckép: gyorietokc.hu)

És ezt olvastad már?
Sipos Adrián szerint nagy dolog, hogy a kéziválogatott ott van a világ nyolc legjobb csapata között
További cikkeink a témában