Katinka összerúgta a port a magyar szövetséggel is, annak tudjuk, mi lett a vége, azóta új elnök van. Most a FINA kapott.

Történt ugyanis, hogy a Nemzetközi Úszószövetség azt a döntést hozta, hogy a 2017-es Világkupa-sorozat állomásain összesen négy egyéni versenyszámban engedélyez indulást az úszóknak. Emellett ugyan emelte a világkupa pénzdíját is, aminek nyilván örülnek az úszók, ám Hosszú így is csomó pénztől elesik.

A FINA szerint az edzőktől és versenyzőktől pozitív visszajelzéseket kaptak, Katinka viszont azt sérelmezi, hogy épp azokat nem kérdezték meg, akikről szól: az úszókat. Szerinte így egyébként csak unalmasabb lesz az úszósport.

"Innovatív ötlet a FINA részéről???! Maximum 4 start per úszó állomásonként a Világkupán??!

Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén... de mást nem.

"A változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől" - csak éppen minket nem kérdeztek... Ezen felül csak meghívással lehet menni, tehát nem nevezhet bárki.. Ha Dudás Dani szeretne menni, nem mehet... Plusz a döntőkbe nevezési idővel lehet bejutni... így nehezen lesznek új sztárok...

És ezért nem tart az úszósport előrébb globálisan.. Nehogy az úszók többször ússzanak, mert véletlenül túl sok figyelmet kap az úszás... Így csak unalmasabb lett a sport... Hihetetlen.”

Hosszú a tavalyi Világkupa-sorozatban összesen 103 érmet nyert kilenc helyszínen, ebből 73 arany volt, és összesen csaknem 110 millió forintot keresett. Sőt a Vk legjobbjaként a 100 ezer dolláros (28,35 millió forint) különdíjat is megkapta.

Katinkához csatlakozott edző-férje, Shane Tusup is, aki szintén mérhetetlenül csalódott.

Ez összetöri a szívemet, és rosszul leszek tőle... Láttam, hogy egy csodálatos tehetségű úszó »halálra dolgozza magát«, elképesztő mennyiségű órát áldoz arra, hogy fejlessze a képességeit és csiszolja a technikáját annak érdekében, hogy előnyt szerezzen a többiekkel szemben. Mindezt azért, hogy szenvedélyéből a szakmai maximumot kihozva megmutassa, mire lehet képes valaki, aki elkötelezi magát és keményen edz. Ehelyett mit kap? Ahelyett, hogy a döntéshozó testület bátorítaná és példaként hozná fel arra, mit jelenthet a sport és mire lehet képes a jövő generációja, úgy határoztak, hogy korlátozzák a lehetőségeit, lerombolják a versenyelőnyét és határt szabnak a show-ra gyakorolt személyes hatásának.

A legrosszabb az egészben, hogy a jövő úszónemzedékének ez azt az üzenetet sugározza, sohasem lesz igazán értékelve az erőfeszítésük, és nincs szükség arra, hogy igazán keményen dolgozzanak, mert a szabályok változtatása könnyedén eltüntetheti a kemény munkával kiérdemelt előnyödet.”

This breaks my heart and makes me sick. I have watched a swimmer with amazing talent, kill herself working unbelievable hours honing her craft and developing her skills so that she would a have a competitive advantage on the rest of the competition. All so that she could make a profession out of her passion and to be an inspiration and guiding star to what the sport was capable of being if you work hard and dedicate yourself. And what does she get? Instead of the sports governing body embracing her and using her a great example of what the sport can be and where future generations can take the sport, they decided to limit her participation, destroy her competitive advantage and limit her individual impact on the show. Worst of all what does this do, shows all the future generations of swimmers and fans that in the end, you will never truly be appreciated for your effort and that there isnt really any reason for working so hard as the rules will simply change to eliminate your hard earned advantage.

Shane Tusup (@tusup11) által megosztott bejegyzés,

A 2017-es Világkupa állomásai

  • Augusztus 2–3.: Moszkva
  • Augusztus 6–7.: Berlin
  • Augusztus 11–12.: Eindhoven
  • Szeptember 22–23.: Doha
  • Szeptember 26–27.: Dubai
  • Szeptember 30. – Október 1.: Hong Kong
  • November 10–11.: Peking
  • November 14–15.: Tokió
  • November 18–19.: Szingapúr

Update:

Katinka nem annyira burkoltan célzott arra, hogy Gyárfás Tamás keze lehet a dologban, elvégre a MÚSZ elüldözött elnöke FINA-alelnök lett.

A FINA gyorsan reagált egy közleménnyel:

Értesülve Hosszú Katinkának Floridából küldött üzenetéről, valamint a magyar hírportálokon megjelenő írásokról, az éppen Budapesten tartózkodó Cornel Marculescu FINA ügyvezető igazgató rövid interjút adott az egyik hazai tévécsatornának. A Nemzetközi Úszószövetség operatív igazgatója kijelentette, hogy Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének nincs köze az úszó világkupa lebonyolítási rendszerében történt módosításokhoz, az a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára született meg. Egy év tapasztalatai alapján vonják le végső következtetéseket, hogy ez az újítás beválik-e.

A kilenc állomásból álló úszó világkupa megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, ebből több mint 2 millió a pénzdíj. A FINA szándéka, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozaton, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak mindennemű költségét a FINA magára vállalja.

A Cornel Marculescu vezette népes FINA-delegáció 5 napot töltött Budapesten. Semmilyen szempontból sem kedvező, hogy alig 40 nappal a július 14-én kezdődő 17. FINA Világbajnokság előtt a rendező ország legjobb versenyzője ütközik a FINA vezetéssel.

Ebbe bukott bele Gyárfás Tamás

Gyárfás Tamás 23 évig vezette az úszószövetséget, erre egy 27 éves lány félrepöckölte. Mibe bukott bele a "diktátor"?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés