Lassan beindul a strandszezon, egyre többen edzenek pánikszerűen. Ám ahol testmozgás van, ott izomlás is van. Mit tehetünk ellene?

Az izomlázról már a suliban is azt tanították, hogy az izommunka során felhalmozódó tejsav okozza – ám ez egyáltalán nem biztos, hogy így is van. Napjainkban háromféle elmélet létezik az izomláz okairól:

A hagyományos tejsavelmélet

Az energiafolyamatokhoz ATP-re van szükségünk, ám a keletkezés nem hibátlan, a tejsavas erjedés eredményeként az izmokban felhalmozódik a tejsav. Ezt sokáig elfogadtuk kérdés nélkül, ám ha jobban belegondolunk, a tejsav felezési ideje húsz perc (ennyi idő alatt bomlik le egy adott mennyiség fele), az izomláz pedig sokszor csak másnap jelentkezik. Ez az elmélet tehát megdőlni látszik.

Mikrosérülések

Az izommunka során mikroszkopikus szakadások, sérülések keletkeznek az izomszövetben, a keletkezett hézagok közé pedig víz áramlik. Ezt sokszor gyulladás kíséri, ezért lép fel a jól ismert fájdalom és izommerevség.

Kalciumelmélet

A legújabb felfogás szerint az izmokban fokozott igénybevétel hatására kalciumion-többlet alakul ki, és ez okozza az izomláz tüneteit. A kutatások ígéretesek, ám biztosat még nem tudunk. (A szegény kísérleti egereket pedig szívből sajnáljuk a sokórás igénybevétel miatt.)

Mi lehet tehát a teendő?

Ha azt sem tudjuk, mi a valódi probléma, hogyan kezelhetjük a fájdalmas, merev izmainkat? Íme, néhány tanács, amivel egészen biztosan nem okozunk kárt, és meggyorsíthatjuk a regenerálódást!

1. Csakis fokozatosan terheljük a vázizomzatunkat! Sose kezdjünk ész nélkül edzeni, napok, sőt, hetek alatt, apránként növeljük az edzésidőt és a gyakorlatok nehézségét!

2. A bemelegítés elengedhetetlen! Öt perc a legalsó határ, de törekedjünk inkább a tíz-tizenöt perces, körültekintő bemelegítésre.

3. Nyújtás: amilyen fontos az előző pont, olyan létfontosságú az edzés végi nyújtás: ha a megerőltető mozdulatsorok után összeugrott izmainkat nem nyújtjuk ki és lazítjuk le, hosszú távon súlyos károkat okozhatunk a harántcsíkolt izomszövetben, és erősebb fájdalmat leszünk kénytelenek elviselni.

4. Egy kellemes meleg (nem forró!) borogatás vagy egy fürdő felgyorsítja a vérkeringést, ezáltal segít gyorsabban elvezetni a salakanyagokat a megdolgoztatott izmok környékéről. A hideg-meleg váltott vízsugarú tusolás kevésbé élvezetes, de felettébb hatékony!

5. Sok folyadékkal (tiszta víz, gyógytea) segítsük a salakanyagok távozását!

6. Már edzés előtt néhány órával készítsük fel a szervezetet a munkára: szedjünk kelátos ásványianyag-tablettát. Segít pótolni az elveszített tápanyagokat, és tapasztalatok szerint csökkenti az izomláz kialakulását.

7. Gyógykenőcs, lazítókrém használata is hasznos: masszírozzuk gyengéden a fájdalmas izomterületet vele, de semmiképp se gyúrjuk! Ajánlott gyógynövények: árnika, kamilla, vadgesztenye, fekete nadálytő, rozmaring, menta, eukaliptusz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés