Igaz, hogy mindössze egy tétmeccsen lépett pályára a Chelsea-ben, ám az egy Bajnokok Ligája-találkozó volt, és akkortájt 3,5 millió forintban megfelelő fontot kapott hetente. Ma hajléktalan, napról napra él.

2010-ben, amikor a Zilina elleni BL-meccsen pályára léphetett a Chelsea akadémiájának egyik legtehetségesebb focistájaként, aligha gondolta Jacob Mellis, hogy tizenkét év múlva nincstelenként ad interjút a Daily Mailnek.

Mellis a BL-ben

Az újságíró az Alderley Edge szállodában fogadta a 32 éves exfocistát, aki ugyanabban a szerkóban érkezett, mint amit az előző nap is hordott – jelenleg nincs otthona, nincs autója és nincs munkája sem.

Mellis egykor egy csodagyerek volt, aki kiemelkedett a Chelsea akadémiáján, aztán annyira félrecsúszott az élete, hogy 32 éves egy megtört ember lett.
Mellis manapság

Mellis 16 évesen került a londoni kékekhez egymillió fontért a Sheffield Unitedtől, nagy reményeket fűztek a középpályáshoz, azonban ezt soha nem tudta beváltani, leginkább az alkoholproblémái miatt. A Zsolna elleni meccs után egy évvel ki is rúgta a Chelsea, mert kiderült, hogy füstbombát robbantott a Cobham-edzőközpontban. Az nagy érvágás lehetett, mert

ekkor 8000 fontot keresett hetente, ami átszámolva nagyjából 14 millió forintot jelentett havi szinten.

A Barnsley-hoz került, ahol két évet töltött, majd a Blackpool, az Oldham Athletic, a Bury, a Mansfield Town, a Bolton, a Gillingham és Southend United következett. Tavaly egy félrediagnosztizált térdsérülés miatt kénytelen volt visszavonulni, azóta beleállt a földbe az élete.

Minden napom azzal töltöm, hogy azon gondolkodom, hová is menjek. Van családom, de nem igazán akarok rájuk támaszkodni. Pedig a legjobbat akarják nekem, amennyire tudnak, próbálnak segíteni”

– majd hozzátéve, hogy jelenleg hajléktalan. Persze felmerül a kérdés, hogy aki heti 8000 fontot keres, 2020-ban meg még a jó nevű Boltonban focizik, az hogy tud minden pénzt felélni, elvégre az angol alsóbb osztályokban is rendesen kitömik a focistákat.

A Bolton színeiben

A válasz: az életmód. Mellis nem tagadta, hogy komoly gondjai voltak az alkohollal és az éjszakázással, erre ment rá a karrierje és az élete is.

Amikor iszol, nem tudod irányítani, hogy mit csinálsz. Emlékszem, egyszer részegen mentem edzeni. 19 éves voltam, és a Chelsea asszisztense, Steve Holland beküldött az öltözőbe. David Luiz nem beszélt túl sokat angolul, de amikor bemelegítettünk, beleszagolt a levegőbe és azt mondta: «Hé, te ittál?» És mutatta az ujját csóválva, hogy ezt azonnal hagyjam abba.”

Egyszerűen nem bírta elviselni a nyomást, de azt is elismerte, hogy hiába próbáltak neki segíteni, arrogáns és mindentudónak hitte magát. A Chelsea akadémiájának egykori edzője, Dermot Drummy azzal bízta meg Ashley Cole-t, hogy mentorálja őt, segítsen beilleszkedni a profi világba, beszélgessen vele és megakadályozza, hogy igyon.

Kétségtelen, hogy próbáltak nekem segíteni, de akkoriban beképzelt és arrogáns voltam. Annyit ittam, amennyit csak tudtam, hogy csökkentsem a stresszt.” 

Mellis most felvette a kapcsolatot a profi labdarúgók szakszervezetével, hogy segítsenek neki kilábalni ebből a méltánytalan helyzetből. Az exprofi játékos a Sporting Chance klinikára ment, hogy leküzdje alkoholproblémáit.

A Chelsea is segített neki, megszerezte a játékosmegfigyeléshez szükséges végzettséget. „Azt hiszem, ez olyan dolog, amit élvezni fogok. Szeretem nézni a fiatalokat, úgy érzem, látok potenciált az emberekben. Egész nap focit nézek, minden nap. Figyelem a fiatal tehetségeket, akiknek a pályán kívül is segíthetek: megpróbálom figyelmeztetni őket, hogy ne essenek abba a hibába, amibe én.”

Ez is érdekelhet:

„Apám rendszeresen kiverte belőlem a szart is, ököllel ütött, fojtogatott”

Felnőtt-tartalom, fájdalmas részletekkel egy frusztrált apa módszereiről, és egy tehetetlen, bántalmazott gyermek küzdelméről.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

70 éve verte az Aranycsapat 7:1-re az angol válogatottat

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés