Jannisz Adetokunbo sztorija eddig is filmszerű volt, és ez ma hajnal óta még inkább helytálló megállapítás. A 26 éves kosárlabdázó gyerekkorában a görög utcákon órákat árult a testvéreivel, majd a kosárlabda megváltoztatta az életét. Ma hajnalban az ő vezetésével nyert 50 év után ismét NBA-bajnokságot a Milwaukee Bucks. Kétszer választották az NBA legértékesebb játékosának, idén a bajnoki cím mellett bezsebelte a döntő MVP-jének járó díjat is, pedig néhány éve csak az volt az álma, hogy bejusson az NBA-be.

A csak természetesen erősen idézőjeles, a világ legerősebb kosárlabda-bajnokságába bejutni minden kosaras számára álom, és akinek összejön, az elmondhatja magáról, hogy a legszűkebb elithez tartozik.

A magyar helyesírás szabályai szerint a helyes átírás a Jannisz Adetokunbo, angolul Giannis Antetokounmpo, a cikkben a magyar helyesírás szerinti verzió szerepel végig.

Jonathan Givony, egy NBA tehetségek felkutatásával foglalkozó szakember 2013-ban Görögországban látogatta meg a nagyon fiatal Adetokunbót. A 18 éves tehetség akkoriban a görög másodosztályban játszott, a szerény és némiképp lámpalázas tinédzser ekkor adta az első interjúját angol nyelven. Elmondta, sokoldalú játékosnak tartja magát, a felnőttek között még nem alapember, a junior csapatnak viszont a vezére. Kiemelte, hogy a dobásán kell fejlesztenie, a célja, az álma pedig az, hogy az NBA-ben játsszon. Kedvenc játékosának a korábbi Lakers-legendát, Magic Johnsont nevezte meg, az aktív játékosok közül pedig Kevin Durantet.

A kétszeres NBA-bajnok, korszakos kosárlabdázó Kevin Durant néhány éve az akkor már NBA-játékos, de még leginkább csak kiforratlan tehetség Janniszról a következik mondta:

Soha nem láttam hozzá hasonlót. Ha igazán akarja és keményen dolgozik, akkor minden idők legjobbja lehet. Messze ő a kedvenc játékosom jelenleg.

Az NBA-ig és egyáltalán a profi sportig, ahogy általában lenni szokott, úgy Adetokunbo esetében sem volt egyszerű az út. Szülei nigériai menekültek, ő Görögországban született, hét fős családjával egy görög szegénynegyedben töltötte fiatal évei nagy részét. Hivatalos papírjaik nem voltak, így folyamatosan attól tartottak, hogy el kell hagyniuk az országot. Kamaszként testvéreivel Athén utcáin bizniszelt, így kerestek pluszpénzt a családi kasszába.

A fiatal Jannisz Adetokunbo

Közben a mindennapjaik részévé vált a kosárlabda, és folyamatosan nőttek, egyre magasabbak lettek. A fordulópont 2012-ben jött el, őt és az egyik testvérét felfedezte egy görög kiscsapat, amely frissen feljutott a másodosztályba. Adetokunbóra itt figyeltek fel, kivételesen robbanékony és nagyon magas volt már ekkor, ráadásul irányítóként játszatták legtöbbször. Ebben a periódusban fedezte fel jelenlegi csapata, a Milwaukee Bucks, az akkori general manager miután először meglátta a fiatal játékost, azt mondta neki, hamarosan megváltozik az élete.

És pontosan ez történt a következő években. A 2013-as NBA-drafton a 13. helyen választotta ki a görögöt a Bucks, ezzel viszonylag komoly kockázatot bevállalva, hiszen – főleg a fizikai paraméterei miatt – nagy tehetségnek tartották, ugyanakkor látszott rajta, hogy a játéka kiforratlan, rengeteg munkára lesz szükség, hogy kihozzák belőle a benne rejlő potenciált.

Adetokunbo élete a draft után komoly fordulatot vett. A görög szegénységből még tinédzserként kikerült – a számára is lehetőségek országának számító – Egyesült Államokba. A családjától való elszakadásra, a kulturális és egzisztenciális változásokra nem volt felkészülve, született is néhány vicces sztori az első időszakáról Milwaukee-ban. Először az Egyesült Államokban kóstolt gyümölcsturmixot, a legelején még a közösségi médiahasználat sem ment számára profin, és az is megviselte, hogy a családjától távol volt. Tulajdonképpen a Bucks személyzete nevelte fel: megtanították vezetni, berendezték a lakását, elmondták neki, mit illik és mit nem.

Az Adetokunbo-jelenséget már az elején felkapta az amerikai sajtó, tőlük kapta a Görög Szörny becenevet, pedig az – akkori – NBA egyik legértéktelenebb és legszürkébb csapatában játszott. Az első szezonja nem volt kiugró, de már akkor egyértelmű volt, hogy óriási potenciál van benne. Kiemelkedő volt a munkamorálja, és mindent megtett, hogy az NBA nyújtotta lehetőségeket kihasználja.

Amerikában, ha keményen dolgozol, akkor biztosan eredményes leszel. Ez a legjobb érzés számomra a világon

– nyilatkozta néhány évvel ezelőtt.

19 évesen került az NBA-be, egy olyan franchise-hoz, ami az amerikai kosárlabdapiacon a legkisebbek közé tartozik, 1971 óta nem nyert bajnokságot, és Jannisz első éveiben a liga leggyengébb csapatainak volt az egyike. Azonban minden évben előre tudott lépni, és az ő lendületét kihasználva a Bucks is egyre jobb lett. Az első hét szezonjának mindegyik évében megdöntötte a saját pont- és pattanóátlagát és egy szezont leszámítva gólpasszokban is mindig fejlődött.

A Milwaukee már 2014-ben bejutott a rájátszásba, de elitcsapat a 2018–19-es idényben lett. Az alapszakaszban már ekkor kiemelkedő volt a Bucks és vezére, a rájátszásban viszont a konferenciadöntőben kikapott a Milwaukee. A tavalyi kaotikus szezonban pedig már a konferencia elődöntőjében búcsúzott a Bucks, így mindkét szezon csapatszinten csalódást keltően zárult Adetokunbo számára. Egyénileg viszont már ekkor felért a csúcsra, tavalyelőtt és tavaly is az NBA legértékesebb játékosának választották.

Az NBA azonban egy nagyon győzelemközpontú liga, vagyis ahhoz, hogy egy játékos a csúcsra érjen, nem elég MVP-nek lennie, akkor kapja meg a legmagasabb szintű elismerést, ha csapatát is végső győzelemre tudja vezetni. A tavalyi szezont követően Adetokunbo kapcsán is felmerült, hogy talán nem a Bucksnál folytatja, végül aláírta az új ötéves, 228,2 millió dolláros szerződését.

Közben meg a vezetőség összerakott köré egy bajnokesélyes gárdát. Khris Middleton (nyolc éve csapattársa) jobb napjain abszolút ligaelit, rosszabbjain néha nagyon nem, de összességében egy kitűnő Sancho Panza, Jrue Holiday személyében meg szereztek az idei szezonra egy védekezésben specialitásnak számító igazi csapatembert, aki végül nagyon fontos tagja lett a bajnokcsapatnak. Ahogy a center Brook Lopez vagy a padról beszálló Bobby Portis is tökéletesen illeszkedett a puzzle-be. A csapat edzőjét, Mike Budenholzert sokszor érte jogosan kritika, a tavalyi szezon után csaknem kirúgták, végül maradt.

Az idei szezonban már egyértelműen a bajnoki cím volt a cél, ennek megfelelően nem egy alapszakasz-csapatot próbáltak építeni, hanem egy olyat, amely az igazán fontos meccseken, a rájátszásban fog csúcsformában teljesíteni.

Az első körben a tavalyi döntős (és Bucksot búcsúzható) Miami ellen veszített meccs nélkül jutott tovább Mike Budenholzer csapata, utána egy hétmeccses szériában kiejtette a bajnokság legnagyobb favoritját, a Brooklynt, majd a konferenciadöntőben hat meccsen az Atlantát.

A nagydöntőben a nyugati győztes Phoenix Suns volt a Bucks ellenfele. Adetokunbo még az Atlanta ellen megsérült, a döntőre azonban valamelyest felépült, de így is elveszítette a finálé első két meccsét a Milwaukee. A következő négyet viszont behúzta, és 0–2-ről felállva szerezte meg története második bajnoki címét. Stílszerűen Jannisz Adetokunbo a hatodik meccsen 50 pontot dobott, a Bucks így lett 50 év után az NBA bajnoka.

A görögöt a finálé legjobb játékosának is megválasztották, teljesen megérdemelten, a hat meccsen 35,2 pontot, 13,2 lepattanót és öt gólpasszt átlagolt, hasonló statisztikai mutatókat nagydöntőben csak LeBron James tudott produkálni még 2015-ben.

A statisztikáknál viszont fontosabb, hogy Adetokunbo győzelemre vezette a franchise-t, megvalósította a közös célt. A döntő után azt mondta, csatlakozhatott volna ő is szupercsapatokhoz, de nem akarta. A tavalyi csalódást keltő rájátszást követően azt érezte, hátra van még egy elvégezetlen munka, ez is motiválta az idei szezonban.

Az NBA-ben borzasztó nehéz bajnokságot nyerni, ezt számos kiemelkedő játékos megtapasztalta az előző évtizedekben, és elég hosszú azoknak a sztárjátékosoknak is a listája, akik végül bajnoki gyűrű nélkül vonultak vissza. Michael Jordan a hetedik, LeBron James a nyolcadik szezonjában nyert először bajnokságot, Jordan végül hatnál állt meg, Jamesnek eddig négy van, de ez is jól mutatja, hogy még a legkiemelkedőbb játékosok számára is időre van szükség, amíg egyrészt odafejlődnek, hogy vezérei legyenek egy bajnokcsapatnak, másrészt a franchise összerakja ezt a bizonyos győztes társaságot.

Jannisz Adetokunbo 26 éves, a hajnalban véget ért szezon volt a nyolcadik idénye, akárcsak Jamesnek, neki is nyolc évre volt szüksége, hogy felérjen a kosárlabda csúcsára. A győzteseket, az aktuális bajnokokat legtöbbször kell és könnyű is dicsérni, magasztalni. Adetokunbónál sincs ez másképp, és ő tényleg az a személyiség, aki minden csapat számára aranyat érhet. A kivételes fizikai adottságai, a kimagasló munkamorálja mellett igazi csapatember is. Ezt mutatja a döntő után adott első interjúja, amely alatt láthatóan sokkal szívesebben beszélt a csapattársairól, a testévéről és a csapatként elért győzelemről, mint az egyéni erényeiről.

Vezérként a pálya mellett:

Nemcsak Jannisz Adetokunbo története sikersztori, hanem az egész családjáé is. Testvére, Kosztasz tavaly tagja volt a bajnok Lakers keretének, idén pedig Jannisz mellett Thanasszisz is a Bucks kosárlabdázója volt, vagyis már a család három tagja mondhatja el magáról, hogy bajnokságot nyert az NBA-ben. Hozzá kell tenni, hogy Thanasszisz és Kosztasz csak peremjátékos az NBA-ben, de összességében a család sikersztorijában ez nem bír nagy jelentőséggel.

50 pont kellett a Görög Szörnytől, hogy 50 év után ismét bajnokok legyenek

1971 után története során másodszor nyerte meg az NBA-t a Milwaukee Bucks, Jannisz Adetokunbo (igen, a magyar helyesírás szabályai szerint így kell írni a nevét, angolul: Giannis Antetokounmpo) történelmi teljesítménye után.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Így fog kinézni öreg korában Messi, Ronaldo, Mbappé és Neymar?
További cikkeink a témában