Hónapokig marasztalták Xavit, aki végül úgy döntött, hogy marad, de lehet, hogy most mégis kirúgják.

A Barcelona Fermín López duplájával 2–0-ra nyert az utolsó, már kieső Almería otthonában, így két fordulóval a bajnokság vége előtt négy pont az előnye a harmadik Girona előtt, a Real Madrid már korábban megnyerte a bajnokságot.

Az Almeria elleni meccs előtt és után azonban nem az eredménnyel foglalkozott a katalán sajtó, hanem az edzőkérdéssel. Igen, az edzőkérdéssel. Mindezt azután, hogy Xavi az év elején azt mondta, a szezon végén távozik, majd hónapokon át ment a győzködés (vagy csak nem talált a vezetőség megfizethető, megfelelő edzőt), hogy maradjon. Xavi végül meggondolta magát, most viszont ott tartunk, lehet hogy kirúgják.

A Barca ikonja Joan Laporta klubelnöknél húzta ki a gyufát, amikor a következő szezonról és az elvárásokról beszélt. Xavi azt mondta, hogy a klub nehéz anyagi helyzete miatt nem lesz egyszerű felvenni a versenyt a Real Madriddal, de persze mindent megtesz majd a csapat a sikerért.

„Megpróbálunk versenyezni a Madriddal. Gazdaságilag nehéz helyzetben van a klub, már nem az van, mint 25 évvel ezelőtt, amikor egy edző jött, és elmondta, milyen játékosokat szeretne. Már nem ez van, de megértem ezt, és menedzseljük a helyzetet. Jelenleg nem vagyunk olyan helyzetben, mint más klubok. A szurkolóknak erről tudniuk kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg sem próbáljuk elérni a céljainkat”

– nyilatkozta a Barca-edző.

A pesszimista/realista Xavi egy mérges Laportát eredményezett, a klubelnök olyannyira pipa lett, hogy az Almeria elleni meccsre nem utazott a csapattal, és elvileg egy vereség esetén rögtön kirúgta volna Xavit. Akinek a pozíciója még most sem biztos, a barcás források arról írnak, hogy a következő napokban dől el az edzői sorsa.

A bajnoki után persze rögtön arról kérdezték az edzőt, hogy akkor most mi van, megy vagy marad:

„Senki nem mondta, hogy nem érdemlem meg, hogy folytassam a munkát. Izgatottak vagyunk a következő szezon miatt. Versenyezni és harcolni akarok. Elmondtam, hogy a gazdasági helyzet nem a legjobb, de megpróbálunk együtt dolgozni a klubbal, hogy a lehető legjobb helyzetbe kerüljünk és megerősödjünk”

–  magyarázkodott.

Közben több forrás is arról számolt be, hogy a következő napok kritikusak lesznek Xavi szempontjából. Aki azzal is megharagította Joan Laporta elnököt és a klubigazgató Decót, hogy keveset játszatja Vitor Roquét. A fiatal brazil óriási tehetségként – 40 millió euróért – érkezett télen, de minimális lehetőséget kapott eddig. Az edző egy korábbi nyilatkozatában elmondta a szokásos közhelyeket, hogy nagy a verseny a csapaton belül, és hogy Roque egy fiatal játékos, akinek fejlődnie kell, és ő amúgy is azt akarta, hogy csak nyáron csatlakozzon a kerethez.

Xavi és Joan Laporta

Eközben Deco mérges, egyes források szerint mégiscsak Xavi forszírozta (?), hogy már télen jöjjön a brazil, aki egyébként boldogtalan. A menedzsere elmondta, hogy rengeteg az érdeklődő iránta, és az teljesen biztos, hogy nem megy sehova kölcsönbe – mert elvileg Xavi ezt akarja. Ha klubot vált, akkor a menedzsere szerint csak az számít opciónak, ha eladja a Barcelona.


Egy közepesen jól megírt dél-amerikai szappanopera szintjén zajlik tehát az élet Barcelonában, közben az igazán fontos kérdések (a klub anyagi helyzete, a nyári erősítések) háttérbe szorultak, helyette van egy újabb edzőkérdés-téma, ami lefoglalja a helyi médiát és a szurkolókat.

UPDATE:

A legfrissebb pletykák szerint Joan Laporta döntött, kirúgja Xavit. Hivatalos bejelentés, megerősítés egyelőre nincs.


Van még néhány erős sztorink:

(A kiemelt fotón a sportigazgató, Deco, Joan Laporta klubelnök és Xavi látható, miután néhány hete megegyeztek a közös folytatásról; forrás: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés