Ez eddig a legnyomósabb ok, hogy ne nézzük a katari focivébét

Eddig 900 munkás halt meg a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság stadionjainak építése közben. Megismételjük: 900 ember. Én vallásosan rajongok a fociért, de nekem egy törött kisujjat sem ér meg, hogy legyen világbajnokság. Vannak mások is, akik így gondolják.

A neten a napokban kezdett keringeni pár olyan kép, amelyek úgynevezett antilogókat ábrázolnak. Hogy mit is jelent ez pontosan? A FIFA-vébéket támogató világcégek emblémáit alakítják át, hogy azzal a katari világbajnokság körül zajló igazságtalanságokra világítsanak rá.

Ezekkel a meghekkelt reklámokkal arra vennék rá a cégeket, hogy ne szponzorálják a jogtiprásokat.

Katarban mindössze 278 ezren laknak, így a stadionokat építő munkaerőt fejletlen ázsiai országokból toborozzák: főleg nepáliak, sri lankaiak, indiaiak és Fülöp-szigetekről érkezettekről van szó. A katari kormány tagadja a baleseteket, a hivatalos adatok szerint eddig 184 nepáli halt meg, mind a hőség okozta szívinfarktusban.

És nem ez az egyetlen gond ezzel a vébével.

Talán ott kezdődik, hogy korrupció útján kapták meg a rendezési jogot – bár hitelt érdemlően még nem sikerült bizonyítani ezt az állítást –, de ez senkit sem érdekel, ahogy az sem, hogy egy diktatúrának sikerült odaadni a világ egyik legnépszerűbb sportversenyét, amellyel a világ demokratikus része kvázi legitimálja az országukban zajló elnyomást – lásd pekingi olimpia 2008.
Katarnak nulla köze van a focihoz, télen is negyven fok lesz a stadionokban, de mindez nem számít, miután megvásárolták a FIFA-delegáltak szavazatait, akik minden bizonnyal annyira korruptak, hogy mellettük néhány magyar politikus pályakezdő tanársegédnek tűnik.

Amikor Sepp Blattert, a FIFA-elnökét megkérdezték, hogy hiba volt-e Katarnak adni a rendezési jogot, azt válaszolta: „Persze”. De Blatter problémája nem a 900 munkás halála, az emberi jogi helyzet volt, hanem a hőség. Persze azt, hogy Katar egy bazinagy sivatag, a rendezési jog megszavazása előtt nem tudta. El is képzelem, ahogy a FIFA-delegáció megérkezik Katarba és meglepődik, hogy: hé, itt valami rohadt meleg van! Miért nem mondta ezt nekünk valaki?

Az ESPN sportcsatorna kiszámolta, hogy ha a halálesetek a jelenlegi ütemben zajlanak, 4000 munkás fog meghalni 2022-ig. Az egy magyar kisváros teljes lakossága.

Ehhez képest semmi, hogy a 2018-as oroszországi vébé új stadionjait elítéltek fogják megépíteni.

A FIFA-ban a legviccesebb, hogy ugyan papíron egy non-profit szervezet, a brazíliai világbajnokságot 2,6 milliárd dolláros profittal zárták. Ez sok pénz.

Még egy adat: ennek a „nonprofit” szervezetnek a tartaléka 1,523 milliárd dollár.

Halhat meg akármennyi ember Katarban, a FIFA azon a vébén is keresni fog.

(Képek: Bored Panda)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon