Sajtóbeszélgetést szervezett az MLSZ, hogy elmondja és el is magyarázza a leendő változtatásokat.

A Magyar Labdarúgó-szövetség több, az NB I-et és az NB II-t érintő, a 2020–2021-es idénytől tervezett változtatásról hozott döntést, nézzük, mik ezek:

• A keretek létszámát maximalizálják 25 főben, ennyi játékos kaphat A-s versenyengedélyt.

• Ezzel összhangban az UEFA financial fair play mintájára bevezetnek egy bértömeg-szabályozást is:

az úgynevezett sportágon kívüli bevételek – ide tartozik többek között a jegy-, merchandising- és marketingbevétel, szponzorációs bevétel, televíziós közvetítésekből és szerencsejátékból származó bevétel – 70%-a fordítható személyi kiadásokra, vagyis bérköltségre (ez a teljes bérköltségre vonatkozik, nem csak a játékosok bérezésére). Ez nem fizetési sapka, mert nem lesz bérplafon, a bevételek függvényében korlátozzák a bérekre fordítható összeget.

• A következő idénytől az NB I-ben semmilyen korlátozás sem vonatkozik majd a légiósokra, tehát megszűnik az a szabály, hogy csak tíz légióst lehet nevezni az NB I-es keretbe.

• Az NB II-ben továbbra sem lehet légiósokat foglalkoztatni.

Illetve lehet, de az a klub elesik a szövetség 2.4 milliárd forintos normatív támogatásának ráeső részétől, viszont nyártól már nem kettő, hanem csak egy U20-as játékos szerepeltetése lesz kötelező mérkőzésenként a másodosztályban.

• A szövetség szeretné a 2020–2021-es idénytől bevezetni a VAR-t.

De mivel rendkívül körülményes a technikai és egyéb feltételek kialakítása, elképzelhető csúszás. Az már megvan, ki fogja kiépíteni a VAR (Video Assistant Referee) technikai rendszerét, amely a pályán és a szobában lévő játékvezetők kapcsolatára épül, de emellett van egy úgynevezett VOL (Virtual Offside Line) online videorendszer is, amely a leshelyzeteket elemzi, és amelynek a technikai hátterét szintén ki kell építeni. A harmadik technikai elem a gólvonal-technológia lehetne, de ez utóbbit Magyarországon nem alkalmazzák majd a VAR mellett.

(Fotó: MTI)

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában