Náci Mercedes-flotta, Jesse Owens, karlendítéses üdvözlés minden idők egyik leghíresebb ötkarikás játékán.

A Kézai Simon Program digitális fotóarchívuma nemrég indult, de így is számos érdekes fotóra bukkanhatunk. Ilyenek azok a fotók, amiket vitéz Dienes Oehm Tivadar katonatiszt, a magyar lovaspóló válogatott tagja készített az 1936-os berlini olimpián.

Megnyitó ünnepség a berlini olimpiai stadionban
Balra a stadion tornya, jobbra műgrás a stadionon kívül

49 nemzet közel 4000 sportolója küzdött az olimpiai bajnoki címekért. Ezen az olimpián érkezett meg először az olimpiai láng, és égett a fáklya a versenyek végéig. Az ősi Olümpia romjai között a nap tüzével gyújtott fáklyát 3000 atléta futva, egymást váltva vitte a berlini játékok megnyitójára. 21 sportág 129 versenyszáma szerepelt a műsoron.

A sportolók szállása, azaz az olimpiai falu. A nőket külön szálláson helyezték el

Ezek a fotók eddig a Dienes család birtokában voltak, de már bárki megnézheti őket a KSP honlapján. Ahogyan több sportágban (lovas sportok és vívás), a lovaspólóban is főként katonatisztek és nemesek alkották a csapatot.

A válogatott két tagja

Dienes Oehm Tivadar mellett a válogatott tagja volt még Szentpály Imre, Batalis Kálmán és ifj. gróf Bethlen István.

Dienes Oehm Tivadar a II. világháborúban a harctéren hunyt el

Az első meccsen 8-8-as döntetlent játszottak a házigazda németek ellen, így jöhetett az újrajátszás.

Lovaspoló válogatottak felvonulása
Ló felkészítése a mérkőzésre
Karlendítéses üdözlés egy mérkőzés előtt

Nézzük, mit írt a meccsről 1936. augusztus 8-án a Pesti Napló.

A magyar lovaspólócsapat a megismételt mérkőzésen fölényesen győzött a németek ellen

Magyarország–Németország 16:6

A keddi napon döntetlenül végződött lovaspóló mérkőzést a magyar és a német válogatott pólócsapat csütörtökön megismételte. A magyar együttes fölényes játék után 16:6 arányban verte a németeket.

A csapat a következő felállításban indult: Dienes Oehm Tivadar–Szentpály Imre–ifj. Bethlen István gróf–Kovács Dezső.

A magyar csapat már az első játékszakban nagy fölényt mutatott. Szentpály 2, ifj. Bethlen gróf pedig 1 gólt ütött. A második játékszak egyenlő erők küzdelmét mutatta, de a magyaroknak mégis sikerült Szentpály és Bethlen révén 2 gólt elérni a németek 1 góljával szemben. A harmadik játékszakban a magyar csapat Bethlen révén újabb gólt ért cl (6:1). A negyedik játékszak megint magyar fölényt mutatott, Dienes és Bethlen 2–2 gólt ütött (10:1). Az ötödik játékszakban a németek 40 yardos büntető ütésből 3 gólt szereztek (10:4), de egy tiszta góljuk is volt és gólt szerzett a magyar csapat is Szentpály révén (11:5). A hatodik játékszakban megint nagy magyar fölény alakult ki. Bethlen és Dienes 1–1 gólt ütött (13:5). Ezután ütötte Szentpály a mérkőzés legszebb gólját, nehéz szögből, nagy távolságból (14:5). Az utolsó játékszakban szerezte Dienes a 15-ik gólt, majd a németek szépítettek az eredményen (15:6) és végül a mérkőzés befejezése előtt gyönyörű összjáték után ifj. Bethlen gróf ütötte az utolsó magyar gólt (16:6).

A folytatás már nem sikerült ilyen fényesen, a bronzmeccsen 16–2 arányban kikaptak Mexikó válogatottjától, és végül a negyedik helyet szerezték meg a hétcsapatos tornán.

A magyar lovaspóló válogatott feltehetően a mexikói válogatott tagjaival

Az olimpia legsikeresebb atlétája a színes bőrű Jesse Owens volt, aki négy futószámban szerzett aranyérmet. Az olimpiához kapcsolódó egyik legismertebb anekdota, hogy Adolf Hitler, aki a helyszínen tekintette meg a versenyt, nem adta át személyesen az aranyat, hogy ne kelljen kezet fognia az amerikai sportolóval.

Dienes Oehm Tivadar Hitlerrel ellentétben személyesen találkozott a történelmet író amerikai sportolóval és büszkén le is fotózkodott vele.

A hazai sportsajtó már a győzelmek előtt figyelt Owensre, a Sporthírlap szerint a magyar Minai Mario egy edzésen gyorsabb volt az amerikainál.

Azok, akik pesszimizmussal tekintenek atlétáink sprintszereplése elé, bizonyára örömmel fogják olvasni, hogy a ma délelőtt lefolyt edzéseken Minai gyorsabbnak bizonyult Owensnél.

Úgy történt a dolog, hogy híre ment: Miller, az olimpiai versenyek indítója start-edzést tart. Erre a hírre persze minden sprinter a pályára sprintéit, így a magyarok is: Sir, Minai és Gyenes.

Mindjárt az első rajt-próbánál kiderült, hogy Minai jobb, mint Owens. 15 méteren (ennyit futottak csak), jó félméterrel bizonyult gyorsabbnak a rettegett négernél. Igaz, hogy ez a jó félméter csak akkor lenne igazán jó, ha a döntőben is meglenne. Egyébként meghamisítanánk a történelmet, ha elhallgatnánk: Owenset kissé akadályozta a futásban az a néhányezer autogramkérő, aki állandóan követi és minden gyorsasága ellenére a nyomában van.

Nos, Minai a versenyeken már nem verte meg Owenst, sőt, mindkét futószámban, ahol elindult, már az első fordulóban kiesett.

Rúdugrás telt ház előtt
A német vezérkar Mercedes flottájának parkolója a berlini olimpia nyitóünnepsége alatt

Minai szereplése nem árnyékolta be a hazai részvételt, mivel Magyarország zseniálisan szerepelt a berlini olimpián. A tíz arany, egy ezüst és öt bronz azt jelentette, hogy Németország és az Egyesült Államok mögött a harmadik lett az éremtáblázaton.

Katonatisztként Dienes Oehm Tivadart társaihoz hasonlóan a frontra vezényelték, éveken át szolgált a keleti hadszíntéren őrnagyként, végül Lengyelországban esett el

Érdekesség, hogy a Magyar Rádió Berlinből tudósított első alkalommal nyári olimpiai játékokról. A riporter Pluhár István volt, aki mind a tíz magyar aranyéremről élőben számolt be.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Hátrányban volt, de a hosszabbításban nyert Portugália

Óriási török gólok az Eb-n

További cikkeink a témában