Nemzetközi szintű játékosok képzése kezdődhet egy magyar innováció segítségével. Kicsit bizarrul hangzik, igaz?

Elvégre akkor ideje lenni a magyar fiúkat is rendesen kiképezni. De nézzük, miről van szó. Azt írják, hogy: vegyünk néhány, a magyar utánpótlás labdarúgás-fejlesztéséért elkötelezett edzőt, egy eddig nehezen fejleszthető, de a modern labdarúgásban létfontosságú alapképességet és keverjük össze féltucat, az innovációért lelkesedő, magyar informatikai szakemberrel.

Az eredmény egy olyan eszköz és edzésrendszer, mely elterjedésével nemcsak a hazai, de világ labdarúgásán, csapatsportjain is nyomot hagy. Az új edzésrendszer neve: CogniCone.

Célzott feladatokkal fejlesztik a leendő futballsztárokat

A futball elsöprő népszerűsége a sportok között vitathatatlan, a klubok és a nemzetek versengése pedig párbeszédet és újításokat kíván. Célja a hatékonyság, az eredményesség növelése, ezért a labdarúgók képzésének egyik sarkalatos pontja a tehetséggondozás. Ebben kulcsszerepet játszik a kognitív képességek fejlesztése, amelyre hatékony és innovatív megoldást kínál egy új magyar rendszer.

Mi a legnagyobb kihívás a ifjú labdarúgók fejlesztésében?

A labdarúgóképzésben bizonyos képességek hatékonyabban fejleszthetők célzott feladatokkal, mint játékkal. Ezt nyújtja a CogniCone, ami egy magyar eszköz a hozzátartozó módszertannal, és főként a 6-13 éves korosztálynak segít megszerezni azokat a készségeket és képességeket, amik később nélkülözhetetlenek egy nemzetközi élvonalba tartozó játékosnak.

A fociban az egyik elsődleges készség a tájékozódás, a helyes fejorientáció. Lényege, hogy a játékos ismerje saját pozícióját a pályán, miközben pontosan tudja, hol helyezkednek el társai és ellenfelei. Mind feltétele a helyes döntéshozatalnak is, valamint elősegíti, hogy a sportoló a labdavezetésben, a passzjátékban és a gólszerzésben is sikeresebb legyen, ráadásul a pályán aktívabb kommunikációra is sarkall

– mondja Farkas Gábor, a CogniCone szakmai képviselője.

Már hatévesen elmélyíthető az a képesség, hogy a játékos kontroll alatt tartja a labdát és a külső ingereket, vagyis együtt látja azokat. Ha ebben a korban hiányos az erre irányuló edzésterv, vagy nem használnak olyan eszközt, ami fejleszti a tájékozódásnak ezt a fajtáját, esetleg nem a megfelelő eszközt használják hozzá, akkor később sokkal nehezebb korrigálni a berögződéseket. Ilyen például a labdára irányuló folyamatos fókusz, aminek leépítését már gyerekkorban el kell kezdeni.

A magyar innováció, amely forradalmasítja a futballistaképzést

A CogniCone edzéstan és eszköz fejleszti a kognitív képességeket, elősegíti a periférikus látómező kialakulását, a megfelelő döntéshozatalt, az időben felvett megfelelő testtartást, amelyek együtt eredményesebbé teszik a játékosokat.

A CogniCone olyan készségek fejlesztésében is szerepet játszik, mint a reakciógyorsaság, a 360 fokos tájékozódási képesség és térlátás, amelyek az élet egyéb területein is jól hasznosíthatók.

A kiscsoportos és csapatedzések során használt innovatív eszköz a pályán mellmagasságban, tetszés szerint elhelyezett világító testekből áll. Ezek rendszeresen kiadott impulzusokkal irányítják a feladatot végzőket és teszik egyben játékossá az edzést. Az eszközt és módszert igen kedvelik referencia-csoportokba tartozó gyerekek és szüleik, a változásra nyitott edzők pedig a teljesítmény gyors és látványos javulásáról számolnak be azoknál, akiknek edzésébe beépítették a CogniCone használatát.

Az innováció eredményességét egy hazai sikertörténet is mutatja: Horváth Petra alig 13 évesen lett az Olympique Lyon futballistája, ahol egyedülálló módon, jelenleg is korosztálya fiúcsapatában játszik.

Korábban rendszeresen részt vett CogniCone-edzéseken, eredményeihez ez a módszer is hozzájárult. A Petra példája mutatja, hogy speciális készségeket fejlesztő gyakorlás szükséges ahhoz, hogy kiemelkedő képességű játékos váljon valakiből.

Az eredmények a futballon kívül más sportágakban is megjelentek, például CogniCone-t alkalmaz a Soproni Darazsak Kosárlabda Akadémia is.

A nemzetközi sportélet is felfigyelt már a magyar innovációra, a CogniCone-t használják utánpótlásképzéshez az angliai első osztályba tartozó West Ham Unitednál, valamint neves portugál csapatoknál is.

Mit mond a szakma a Cognicone-ról?

  • A CogniCone feladatokkal felépített edzéseken a gyerekek felszabadultabbak, motiváltabbak lettek, szemmel láthatóan jobban élvezték az edzést” – Bükszegi Zoltán U5-11 korosztály szekcióvezető; válogatott labdarúgó
  • „Személyes tapasztalatom, hogy a CogniCone edzések nagyban segítik a térlátás kialakulását, a kognitív képességek maximális szintre fejlesztését, hogy így még komplexebb játékosok kerülhessenek ki az utánpótlás sportból” – Polonkai Attila NB I-es felnőtt labdarúgóedző; válogatott labdarúgó
  • Valahányszor bemutattuk a CogniCone-t a portugál másod- és topligás utánpótlás-csapatoknál, a klubok kérték, hogy hagyjuk ott az eszközöket edzésre. A következőket mondták a CogniCone-ról: »Minden csapatnak kell egy ilyen«, »Ezzel minden gyakorlatot meg lehet csinálni«. Ezek alapján jó lehetőséget látok arra, hogy a CogniCone edzések hazámban, Portugáliában is elterjedjenek” – Emma Mimba Mimba Sport Management Agency tulajdonos, Portugália.
  • „Számtalanszor használtuk már a CogniCone-t az SFC akadémián a 2 év feletti korosztályoknál. A termék lehetővé tette, hogy fejlesszük a körkörös tájékozódást és a helyes fejorientációt. A professzionális klubokban játszó gyerekeknél a másodpercek és a beavatkozások számának változtatásával tudjuk fejleszteni a reagálási időt” – Scott Shulton SFC akadémiaigazgató és a West Ham United Pre Academy edző.

(Fotó: Getty Images / illusztráció)

És ezt olvastad már?
A félpályáról rúgtak parádés gólt a Konferencia-ligában