Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tépjük fel a sebeket újra, és szórjunk rá némi sót. Miután 60 éve ebből a meccsből élünk, ezért nem szentségtörés újra elővenni, pláne, hogy most meg is nézhetjük, mi történt. Félórás összefoglaló a berni vébédöntőről.

Ahogy már mondtuk, az MLSZ TV Archív néven YouTube-csatornát indított, ahonnan most a leghíresebb és legfontosabb magyar meccset emeljük ki.

1954. július 4-én játszotta második világbajnoki döntőjét a magyar válogatott, az Aranycsapat a berni Wankdorf-stadionban azokkal a németekkel játszott, akiket a csoportkörben 8:3-ra hülyére vert. Igaz, akkor tartalékos volt NSZK.

A döntőben is beindult a magyar henger, kilenc perc után Puskás és Czibor góljaival 2:0-ra vezettünk, de a 18. percben már 2:2 volt, miután Rahn és Morlock is betalált. Aztán a 84. percben Rahn meglőtte a mindent eldöntő gólt is, de ehhez kellett az is, hogy Ling spori a 87. percben nem adta meg Puskás Ferenc szabályos gólját. A lényeg viszont, hogy nincs vb-aranyunk.

  • Magyarország: Grosics – Buzánszky, Lantos, Bozsik – Lóránt, Zakariás – Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M
  • NSZK: Turek – Posipal, Kohlmeyer, Eckel – Liebrich, Mai – Rahn, Morlock, O. Walter, F. Walter, Schäfer
  • Gólszerző: Puskás (7.), Czibor (9.), ill. Morlock (11.), Rahn (19., 84.)

Majdnem fél évszázaddal a berni döntő után derült ki, hogy az NSZK csapatának orvosai a mérkőzés előtt teljesítményfokozót, metamfetamint adtak Fritz Walteréknek, ez viszont ebben a korban még nem volt tiltott szer.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.