Ez nem Malcom hete. Vagy éve.

A brazil szélső úgy igazolta le tavaly a Barcelona, hogy már Rómában landolt a gépe, onnan rángatták át Katalóniába. Majd kiderült, hogy az edzőnek nem is volt rá szüksége, így nem játszott.

Idén nyáron prioritás volt a Barcánál, hogy megszabaduljanak tőle, lehetőleg veszteség nélkül. Végül az orosz bajnokságba, a Zenit Szentpétervár csapatához adták el 40+5 millió euróért, és Malcom öt évre írt alá.

Sokáig nem kellett várni, hogy felmerüljön az eladása: a bemutatása után másnap már pályára is lépett a Krasznodar elleni bajnokin, de sok köszönet nem volt benne, egy orosz nyelvű molinó várta őt és a vezetőséget:

“Köszönjük vezetőség, hogy ilyen hűek vagytok a hagyományainkhoz!”

A rasszistának tűnő üzenet az orosz drukkerek szerint nem az: ők csak azt mondják, nem szeretnék, hogy a klub színes bőrű játékosokat alkalmazzon. Mi ez, ha nem rasszizmus, ami Oroszországban nagyon erősen jelen van.

Korábban egy interneten közzétették a hitvallásukat, és abban külön fejezet foglalkozik ezzel a kérdéssel: nem rasszizmus áll a háttérben, szó sincs róla, ők csak a hagyományok miatt nem szeretnének színes bőrű futballistát látni a csapatnál.

Nem vagyunk rasszisták, a fekete játékosoktól mentes Zenit nekünk pusztán fontos hagyomány, a klub tradícióinak hangsúlyozása, nem több.

Ennek köszönhetően a futballvilágon belül a Zenit néhány más, a gyökereihez ragaszkodó klubhoz hasonlóan megőrizheti az arcát. [...] Mi, az európai nagyvárosok legészakibb csapataként lelkileg sosem kapcsolódtunk Afrikához.

Hadd legyünk azok, akik vagyunk!”

sport.ru úgy tudja, az sincs kizárva, hogy ha a helyzet nem normalizálódik, akkor Malcomot már januárban eladhatják.

Malcom fogadtatása valahol nem meglepő, a Zenit-drukkerek szélsőségesen rasszisták, azonban említsük meg, hogy Malcomon kívül további két színes bőrű játékosa is van a csapatnak, Wilmar Barrios és Douglas Santos.

Az is érdekes kérdés, hogy vajon a játékos menedzsere miért nem tájékozódott az orosz viszonyokról, megelőzhető lett volna az incidens egy jobb döntéssel.

Update:

A Zenit közleményt adott ki, melyben kifejezi sajnálatát, hogy a média egy része félreértette a helyzetet, hamisan jelentek meg az értelmezések. A média helytelen következtetéseket vont le a molinóból, amelyeknek nincs valóságalapja.

A Zenitnél régóta hagyomány, hogy a világ minden tájáról igazol játékost, mégpedig a legjobbakat, hovatartozástól és nemzetiségtől függetlenül.

A klub már régóta támogatja a rasszizmusellenes és az egyenlőségi kezdeményezéseket, és továbbra is ezt fogja tenni most is és a jövőben is.

(Fotó: Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megnyomta a pánikvásárlás gombot a Manchester United