Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Márton Anita 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedettpályás vb-n.

A békéscsabai atléta világranglista-másodikként érkezett a vébére, a 29 éves klasszis már évek óta a nemzetközi elit tagja, fedettpályán a legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerte, míg a 2016-os portlandi vb-n második volt.

Márton most egyértelműen azzal a céllal lépett dobókörbe, hogy megjavítja az előző vébén elért 19,33 méteres eredményét. Ez a harmadik sorozatban meg is történt, 19,48 méteres magyar rekorddal vette át a vezetést, de a hatodik kísérletére még ennél is nagyobbat, 19,62-t dobott, amivel 29 centit javított eddigi legjobbján, és megnyerte a világbajnokságot.

A riói olimpián harmadik, a tavalyi, londoni szabadtéri vb-n második helyezett, kétszeres fedett Eb-győztes Márton a magyar atlétika ötödik érmét nyerte fedett vb-n, előzőleg egy ezüst és három bronz volt a mérleg, tehát övé az első magyar aranyérem.

Egyelőre magam sem tudom megmondani, hogy ezt hogy sikerült összehozni – idézte vissza az utolsó kísérletét az M4 Sportnak. Amikor bementem a körbe, remegtek a lábaim, mert akkor már tudtam, hogy én vagyok a világbajnok, mégis próbáltam még nagyobbat lökni, mert tudtam, hogy jó formában érkeztem.”

Emlékeztetett rá, hogy ez volt a célja: érmet szerezni, megjavítani az országos csúcsot, és ez mind sikerült. Úgy fogalmazott, egyelőre hihetetlen számára, amit elért, kell még néhány nap, hogy sikerüljön feldolgoznia.

Női súlylökés, világbajnokság:

1. Márton Anita 19,62 m
2. Danniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19,22
3. Kung Li-csiao (Kína) 19,08

(Fotó: Michael Steele/Getty Images for IAAF)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.