Több alkalommal meghiúsult, csütörtök délután azonban sikeresen létrejött a Newcastle United klubváltása. Az angol csapat szaúdi kézbe kerül, hamarosan óriási pénzek folyhatnak a jelenleg az angol bajnokság 19. helyén álló Newcastle-be.

A Newcastle négyszeres angol bajnok, de legutóbb majdnem 100 éve, 1927-ben nyerte meg az angol ligát. Ettől függetlenül tradicionális angol meghatározó klub, amely az elmúlt években a túlélésért, a Premier League-ben bennmaradásért küzdött.

Évek óta nyílt titok, hogy a most már csak korábbi tulajdonos Mike Ashley meg akar szabadulni a klubtól, így elmaradtak a komolyabb befektetések. Az is nyílt titok, hogy egy ideje már volt komoly jelentkező a klubátvételre, a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) szerette volna megvenni a csapatot. Korábban ez meghiúsult, részben a Premier League, részben pedig különböző tévés közvetítőjogok miatt.

Tegnap délután viszont megtörtént a hivatalos klubváltás, a már említett szaúd-arábiai befektetési alap 300 millió fontért 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt magának a Newcastle-ben.

Az angol futballban ez nem meglepő lépés, a topklubok szinte mindegyike külföldi kézben van. Viszont a Newcastle ezzel olyan ligába lépett, amelyben még a Manchester City vagy a Chelsea sem kap helyet. A City tulajdonosa, Manszúr sejk nagyjából 23 milliárd fontos vagyonnal rendelkezik, Roman Abramovic Chelsea-tulaj nagyjából tízmilliárdossal.

A Newcastle új elnöke, Jaszir al-Rumajjan eközben 300 milliárd fontos vagyont tudhat magáénak.

Persze – elméletileg – a profi futballban jelen van a financial fair play, tehát valamilyen szintű szabályos azért van, de a City vagy a PSG esetében láthattuk, hogy általában megtalálják a klubtulajok a kiskapukat. Hamarosan tehát a Newcastle-nél is megkezdődhet a százmilliók elköltése, és gyakorlatilag az egész keret kicserélése.

A jelenlegi edző, Steve Bruce rögtön lenyilatkozta, tisztában van azzal, hogy valószínűleg kirúgják, de ő azért maradna, és szívesen folytatná a munkáját.

A lenti listán még nincs Newcastle-játékos. Még.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiderült, ki az a négy Liverpool-játékos, aki kulcsember lesz az új edzőnél

Anélkül veszíti el a vb-övét Uszik, hogy bárki legyőzné

Az angol ligában utolsó előtti lett a csapatával, most a Bayern München edzője lehet

További cikkeink a témában
Hirdetés