Gyerekként szülei pizzériájában dolgozott, mert csak így lehetett az apja közelében. 19 évesen már milliomos volt, az elmúlt évtizedekben pedig az egyik legbefolyásosabb futballügynökké nőtte ki magát. Többek között ő Zlatan Ibrahimovicnak, Erling Haalandnak, Paul Pogbának, Matthijs de Ligtnek és Gianluigi Donnarummának az ügynöke. A mindennapokban úgy néz ki, mint egy szereplő a Maffiózókból, a legtöbb futballklub számára kihívás vele dolgozni, a játékosai azonban imádják, mert mindent megtesz értük. Bemutatjuk Mino Raiolát.

A karrierje elején járó Zlatan Ibrahimovic egy hozzá közelálló holland újságíróval, Thijs Slegersszel beszélt arról, hogy új ügynököt akar, az alábbi választ kapta:

Ott van a David Beckhamet képviselő ügynökség, állítólag fantasztikusak. És ott van az a másik csávó, az a maffiózó.

Erre jött a válasz Ibrahimovictól:

A maffiózó jól hangzik.

Később az önéletrajzi könyvében azt írta a svéd, hogy Mino Raiola nem maffiózó, de úgy néz ki, mintha épp minden idők egyik legjobb sorozatából, a Maffiózókból lépett volna ki. Az Olaszországban született, Hollandiában nevelkedő Raiola valóban úgy fest, mint egy olasz pizzaárus és egy közepesen elismert maffiózó keveréke. Pólóban érkezik a megbeszélésekre, és már hosszú évek óta a futballvilág egyik legbefolyásosabb alakja, akit a játékosai imádnak, a vele dolgozó klubok azonban többnyire feszengnek az agresszív stílusa miatt. Bemutatjuk Mino Raiolát, aki hét nyelven beszél és a Forbes szerint majdnem százmillió dolláros vagyonnal rendelkezik. Többek között Ibrahimovic, Haaland, Donnarumma és Pogba ügynöke, és aki egy igazi szarzsák, legalábbis Sir Alex Ferguson szerint.

Zlatan Ibrahimovic és Mino Raiola a 2018-as világbajnokság ideje alatt

Az Olaszországból származó Raiola még gyerekkorában Hollandiába költözött a családjával, ahol az apja egy pizzériát nyitott, itt dolgozott éveken át a fiatal Raiola. Mivel az apjánál jobban beszélte az ország nyelvét, egy idő után már ő intézte a vállalkozás különböző adminisztrációs ügyeit. Nem sokkal később saját bizniszt indított, holland cégeknek segített érvényesülni az olaszországi üzleti világban. Elmondása szerint már 19 évesen milliomos volt, közben pedig beszivárgott az életébe a nagy szerelme, a futball is. Jogot kezdett tanulni az egyetemen, de két év után abbahagyta, és az üzleti ügyeire koncentrált.

Az egyik első ismert futballista, akivel együtt dolgozott Bryan Roy volt, az Ajax és a holland válogatott korábbi játékosa. Roynak segített 1992-ben Hollandiából a Foggia csapatához igazolni. A Foggia nem számított topcsapatnak, de akkoriban az olasz volt a világ legerősebb bajnoksága, így anyagilag mindenképp előrelépés volt Roy számára a váltás. Aki így emlékezett vissza Raiolára:

„Folyamatosan gondoskodott rólam. Éjjel-nappal velem volt. Mindent megtett, hogy a lehető legjobban menjen a beilleszkedésem. Nem mindenki tette volna meg ezt értem. Soha nem felejtem el neki.”

Raiola a 90-es évek közepén szerzett komolyabb nevet, többek között közreműködött Dennis Bergkamp Ajaxból Interbe való átigazolásában is. Az első igazi szupersztárja a későbbi aranylabdás, Pavel Nedved volt. A cseh középpályás Laziótól Juventusba való szerződéséről azt mondta később, hogy olyan sztori, amiről könyvet lehetne írni. Azt nem teszem meg, de röviden érdemes összefoglalni a történetet.

Mino Raiola az a típus, aki nem szeret olyan emberekbe belerúgni, akik alatta vannak, viszont imád olyanokkal konfliktust kezdeményezni, akik szerinte felette állnak bármilyen tekintetben. A 90-es évek elején a fiatal és még alig ismert Raiola egy találkozót kért a Juventus akkori ügyvezető igazgatójától, az olasz futball egyik befolyásos emberétől, Luciano Moggitól. Negyedórával előbb érkezett a találkozóra, és meglepődve vette észre, hogy egy olyan szobába küldték, ahol még legalább 25 fickó volt. Úgy írta le a helyzetet később, hogy olyan érzése volt, mintha a fogorvosra várt volna. Félóra várakozás után jelezte a titkárnőnek, szóljon Mogginak, hogy megérkezett. Erre azt a választ kapta, hogy a szobában levők mind Moggival akarnak találkozni, ezt halva Mino Raiola úgy döntött, nem kér a találkozóból, lelépett. Később, de még aznap egy étteremben összefutott Moggival, aki épp azzal a 25 emberrel ebédelt, aki nem sokkal előtte rá várt. Raiola odament a társasághoz, és mindenki előtte kérdőre vonta Moggit, megmondta neki, hogy a viselkedése egyszerűen elfogadhatatlan volt, erre Moggi a fejéhez vágta, hogy egy senki és Olaszországban soha nem lesz sikeres.

Ilyen előjelek után próbálta megvalósítani Pavel Nedved Juventusba igazolását. A terv az volt, hogy Nedved és Raiola titokban megérkezik Torinóba tárgyalni, de Moggi kiszivárogtatta a hírt a médiának, így gyakorlatilag megakadályozta, hogy Nedved visszatérjen a Lazióhoz, ha mégsem sikerül megegyezni a torinóiakkal. A Juve tehát látszólag nyerőhelyzetben volt, biztos volt a vezetőség, hogy sikerül olyan feltételekkel megegyezni, amit a klub szeretne. Raiola azonban nem az a meghátráló típus, számára ez volt a meccsnap, a csillogás ideje. Közölte a Juventus vezetőségével, azt akarja, Nedved olyan fizetést kapjon, mint Zinédine Zidane a Real Madridban. Nyilván erre köpni-nyelni nem tudtak Moggiék a röhögéstől. Nedved viszont aláírt egy olyan szerződést, amin még egyetlen szám, semmi konkrétum nem szerepelt, majd azt mondta Raiolának, ő hazamegy, az ügynöke pedig oldja meg a helyzetet, és másnap mondja meg neki, hol fog futballozni. A Juventus végül pánikszerűen beleegyezett Raiola feltételeibe, de itt jött képbe, hogy mekkora játékos volt az ügynök.

Azt mondtam nekik, hogy eddig x összeget akartunk, de most már meggondoltam magam és y összeget akarunk.

A legenda, vagyis Raiola sztorija szerint ezután lelépett, azt mondta, hogy a döntés a Juve vezetőinek kezében van. Másnap megszületett a megegyezés.

Nedveddel egyébként ma is baráti viszonyban van, ahogy az általa képviselt játékosok nagy részével. A játékosaiért mindent megtesz, bármiben számíthatnak rá, de természetesen az elvárásai is magasak. A már említett Ibrahimovictól még a kapcsolatuk elején megkérdezte, valóban akarja-e a svéd, hogy az ügynöke legyen. Azt válaszolta Ibrahimovic, igen, erre Raiola a következőt mondta neki:

Ha velem akarsz dolgozni, akkor azt kell csinálnod, amit mondok. Pocsék statisztikáid vannak. Add el az összes autódat, és kezdj el háromszor nagyobb intenzitással edzeni.

Ibrahimovic ezt tette, hamarosan pedig már ő is a Juventusban futballozott, és most már lassan két évtizede tart a közös munkája Raiolával.

Raiola a másik topügynökkel – Jorge Mendessel – ellentétben imád a középpontban lenni, szereti ha az ő mondásaival van tele a sajtó, és ezt egyfajta fegyverként is használja. A klubbokra gyakran úgy próbál nyomást gyakorolni, hogy a sajtónak infókat szivárogtat, lenyilatkozza, hogy nem tudja, a játékosa hol folytatja, így próbál minél jobb alkupozícióba kerülni. Egy konkrét példa: tavaly a Man. United egyik BL-meccse előtt nyilatkozta, hogy Paul Pogbának nincs jövője a csapatnál, ezzel próbált nyomást gyakorolni a klubra és az edzőre – gyakorlatilag egy felmutatott középső ujjal.

Tisztában van azzal, hogy akkor tud a legtöbbet profitálni, ha a játékosai számára a lehető legkedvezőbb üzleteket köti, és mindent megtesz az általa menedzseltekért. Akik emiatt is lojálisak hozzá, és gyakorlatilag mindenben számíthatnak rá. A korai időkben, ha szükséges volt, akkor játékosa lakását is kifestette, de most is bármiben segít az általa képviselt sportolóknak. Elhíresült sztori, hogy egyszer Mario Balotelli felhívta, hogy épp sikerült felgyújtania a lakását, mit tegyen? Raiola erre azt válaszolta neki, talán értesítethetné a tűzoltókat.

Nyilvánvalóan túlságosan meseszerű (vagy találóbban gengszterfilmes) lenne azt állítani, hogy minden, amihez hozzányúl az olasz származású ügynök, az arannyá válik. Természetesen van arra is példa, hogy elveszít egy nagyobb sztárt, ez történt meg 2017-ben Romelu Lukaku esetében. A belga támadó az Evertont készült épp elhagyni, Raiola pedig a Chelsea-vel tárgyalt, utólag kiderült, hogy az ügynök és a játékos között félreértés történt. Lukaku azt gondolta, az ügynöke Marina Granovszkajával, a Chelsea igazgatójával tárgyal, de eközben csak az akkori edzővel, Contével vette fel a kapcsolatot. Lukakunak egyáltalán nem tetszett, hogyan kezelte az ügyet Raiola, ezért kirúgta.

Sir Alex Fergusonnak, a Manchester United korábbi legendájának szintén nem kedvence az ügynök, úgy fogalmazott, egy szarzsák, rossz ügynök és nem tesz jót a futballnak. Ferguson egyébként azért neheztel Raiolára, mert szerinte anno a fiatal Paul Pogbát az ügynöke vette rá a Manchester United elhagyására.

Mino Raiola most már évtizedek óta az átigazolási világ egyik legbefolyásosabb alakja, szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkezik, sztárok sora szeretné, ha ő egyengetné az útját. És nem úgy tűnik, hogy a népszerűsége, a befolyása megkopna. Elég csak arra gondolni, hogy ő Erling Haaland, Ryan Gravenberch, Moise Kean, Matthijs de Ligt, Gianluigi Donnarumma vagy Donyell Malen ügynöke. Olyan fiatal játékosoké, akik már most nagyon értékesek, meghatározó klubokban futballoznak, és némelyikük a futballvilág elkövetkező évtizedének legszűkebb elitjébe fog tartozni. Például Erling Haaland, akiért hamarosan a futballtörténelem egyik legkomolyabb licitháborúja fog megkezdődni – Mino Raiolával a középpontban.

Ez is érdekelhet:

A futballvilág legnagyobb zsiványa évtizedeken át palira vett mindenkit

Bemutatjuk a futballvilág legnagyobb csalójának történetét, aminek alapján már film és könyv is készült.

(Fotók: Getty Images; via; via; via; via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Stankovic annyira le akart lépni a Fraditól, hogy saját zsebből vásárolta ki magát

Számtalan sztár kimaradt Anglia bő Eb-keretéből

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés