A vitamin, amelynek hiányát sosem szeretnéd megtapasztalni.

Mi az a niacin?

A niacin a B3 vitamin másik neve. Az egyetlen olyan vitamin, amelynek közvetlen szerepe van a hormonháztartásunk egyensúlyban tartásában.

Miben található meg?

A niacinhoz főként húsokból, májból, tejből, élesztőből , különféle zöldségekből és teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk hozzá. Sok niacint tartalmaz a földimogyoró, a mandula, a szójabab és a gomba – de vigyázat! A cukor, az édességek és édes italok niacinveszteséget okoznak!

Mire jó?

Jelenléte a szervezetünkben elengedhetetlen az energiatermelési folyamatokhoz, a fehérjeszintézishez – és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Csökkenti a depresszió tüneteit, értágító, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet is. A bőr egészségét, a vércukorszintet is jótékonyan befolyásolja.

Mik a hiánytünetek?

A pellagra nevű betegség a niacin súlyos hiánya miatt alakul ki: fáradékonyság, kimerültség, szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladás, depresszió, agresszió, hallucinációk a tünetei. Sorozatfüggők könnyen beazonosíthatják: Dr. House második évadának huszonkettedik részében (Mindörökké) a pellagra miatti hallucinációk miatt egy fiatal anya megöli csecsemőkorú kisfiát. A pellagra általában a kukoricán alapuló, egyoldalú táplálkozás miatt alakul ki – a kukorica ugyanis nem tartalmaz niacint. Az alábbi kisfilm bemutatja a (főleg kukoricadarából álló) élelmiszersegélyeken élő afrikai emberek harcát a pellagrával - amely 3-4 éven belül halált is okozhat.

Hogyan fogyasszuk?

A felnőtt szervezetnek napi 18-20 milligramm niacinra van szüksége, ugyanez a gyermekeknél – kortól és testsúlytól függően – 6-18 mg. Vízben oldódó vitamin, ezért nem túladagolható, akár napi 1000 mg-ot is bevihetünk bármiféle következmény nélkül. A niacin vagy B3 vitamin a B-komplex részeként, illetve külön is hozzáférhető a drogériákban, gyógyszertárakban.

És ezt olvastad már?
Itt az Év csapata, amibe nem tudták belegyömöszölni Ronaldót