Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője sem selyemkesztyűben nyúlt a magyar focihoz és a kapitányhoz a csakfoci.hu-nak adott interjújában.

Újabb tanulságos beszélgetés a magyar fociról, újabb karakán vélemény - ezúttal egy magyar kapusedzőtől, aki játékosként 12, edzőként 13 éve külföldön dolgozik. Az 50 éves Petry Zsolt 2015 óta a Herthánál edzi a kapusokat Dárdai Pál mellett, aki a válogatotthoz is magával vitte.

Mivel 13 éve Németországban foglalkozik a szakmával, így meg tudja ítélni a Magyarországon dolgozó németeket is.

Bernd Storcktól nem lehet elvenni a tavalyi remek Eb-szereplést. Kiválóan felkészültek a tornára, kihasználták, hogy egy hónapot közösen dolgozhattak a kerettel, és ahogy az eredmény is bizonyítja, jó munkát végeztek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ami azóta történik a válogatottal, az nem egy diadalmenet. Az andorrai vereséggel tulajdonképpen lerombolta a saját nimbuszát. Nem nagyon látom a fejlődést a válogatott játékában, inkább visszafejlődést érzek. Meggyőződésem, hogy túl sokáig már nem lesz magyar kapitány, viszont távozásával egy akkora lyukat hagy majd maga után, amelyet követően nagyon nehéz lesz újra elkezdeni az építkezést.”

A stábjához tartozó Holger Gehrke a kapusedzői posztra jó választás volt, régóta ismeri, kiváló szakember. Ugyanez igaz Jörg Danielre is, aki a magyar edzőképzésért felel egy ideje.

A kluboknál dolgozó két németet is értékelte, és érdekes, mit mondott a Fradival kupákat és bajnokságot nyerő edzőről:

Thomas Dollról is inkább pozitív véleményem van, hátránya, hogy nem túlságosan halad a korral, ennek ellenére a német edzők között ott van a középmezőny alján.

Michael Oenninget szakmailag erősebbnek érzem, dicséretes, amit a Vasassal elért az előző szezonban.

Na de vissza a kapitányhoz, hiszen megkérdezték, Németországban milyen visszhangja volt a mieink andorrai vereségének.

„Túlzás lenne azt mondani, hogy megrengette a német sajtót. Storck a német fociban nem különösebben volt tényező, ezért kevesebbet foglalkoznak vele.

Amikor eldőlt, hogy Dárdai Pali nem tudja folytatni a válogatott kispadján, egy rossz pillanatában őt ajánlotta maga helyett...”

Beszélt arról is, hogy hol jár és merre tart a magyar foci, és miért.

„A döntéshozóknak rossz súgói, rossz tanácsadói vannak. Az tök jó, hogy modern stadionokat építünk, de kihagytunk pár fontos lépést.  A Nemzeti Színházba sem azért mennek a nézők, mert bőrszékben ülhetnek és a büfében lazacot ehetnek, hanem a jó színészek miatt.

A magyar futball vezetői egy fantomvilágban élnek, azt hiszik, hogyha rengeteg pénzt ölnek a fociba, akkor az biztosan fejlődik is. 

Örültem, hogy az a Honvéd lett a bajnok, amely egy régi stadionban játszik és a költségvetése töredéke a Videotonénak vagy a Ferencvárosénak. Ez is jó példa, hogy nem minden a pénzen múlik.”

Elmondta, hogyan tudna a legtöbbet segíteni a magyar focinak.

„Orbán Viktor sofőrjeként tudnék a legtöbbet segíteni...”

Szerinte sokkal látványosabb fejlődést lehetne elérni, ha megfelelő szakemberek vennék körül az főfőnököt.

De azért komolyan is elmondta, hogy 4–5 szakemberrel, akik lenyomtak pár évet a profi világban, biztosan tudnának segíteni az MLSZ-nek a meglátásainkkal, tapasztalatainkkal, ötleteikkel.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

(Fotó: AFP)

És ezt olvastad már?
Ez az animációs videó tökéletesen összefoglalja, hogy mi történt az átigazolási szezonban
További cikkeink a témában