Lement az idei FPL-szezon második fordulója is, amely finoman szólva sem a prémium játékosokról szólt. A két fő kapitányjelölt, Szalah (3 pont) és Bruno Fernandes (1 pont) egyaránt besült, a legtöbb pontot pedig főképp olyan védők hozták, akik elszórva vannak jelen a fantasycsapatokban: Reece James (18), Mings (15), Duffy (14) vagy Laporte (14).

Ennek ellenére nem nevezhetjük rendhagyónak a fordulót, hiszen meglepő meccseredmény nemigen született, a népszerű neveknek pedig azért szépen csorogtak a pontok. Két forduló után olyan sok mindent még nem lehet leszűrni a távlatokra nézve, de természetesen a jó fantasys – akárcsak egy született tőzsdés – örökké spekulál, és igyekszik számára kedvezően mozgatni a szálakat.

Nézzük hát meg, kik lehetnek azok a játékosok, akiket érdemes lehet behozni a következő forduló(k)ra. Egy ilyen listát igencsak hosszúra lehet ereszteni, ezért most csakis öt játékossal foglalkozunk – köztük lesznek „kötelező” igazolások is, és olyanok, akik inkább radar alatt mozognak, és csak bizonyos esetben érdemes számolnunk velük.

Michail Antonio – 7,8 millió £

Ő az elmúlt két forduló abszolút győztese. Két meccs alatt 3,9-es xGI (várható kanadai pontok száma – lásd lentebb a „magyarázó szótárt”), tizenegy lövés, amelyből hat kaput talált, öt big chance (ziccer), három gól – mindegyik mutatóban ő volt az elmúlt két forduló legjobbja –, valamint három gólpassz. Utóbbinál többet csak Paul Pogba (5) jegyzett. Nem csoda, hogy Antonio szerezte a legtöbb pontot az elmúlt két forduló során a játékban – 29-et.

Michail Antonio egy igazi szörny volt az elmúlt két meccsen

Antonio mezőnyben mutatott munkája, fizikai erőfölénye, visszamozgásai és határozott szerelései miatt is irtó jól nézett ki a pályán, remek benyomást tehetett az egyszerű szurkolóra is. A helye garantált a West Ham kezdőjében, gyakorlatilag alternatívája sincs a csatárposzton.

Legtöbb lövés, ziccer és kanadai pont, legnagyobb xGI – Antonio eddig oktatja a mezőnyt

Ráadásul a West Ham csapatként is remekül fest: az előző szezon egyik nagy meglepetésgárdája ott folytatja, ahol a múlt évben abbahagyta. Nem hiába tartják a Chelsea után a West Hamet jelenleg a második legjobb londoni csapatnak – ami inkább zrika az észak-londoniak felé, ugyanakkor valóságalapja is van.

Egy szó, mint száz, ha Antonio nincs a csapatodban, szinte kötelező vétel.

  • Pro: betonkezdő, bombaformában van, góllövésben és előkészítésben is jeles, jó a West Ham sorsolása, és a tavalyi évhez hasonlóan ismét nagyon jók. A bátrabbak kapitánynak is megpróbálhatják a következő fordulóra így, hogy Szalah a Chelsea ellen játszik, Bruno és Szon pedig nem nézett ki túl jól legutóbb.
  • Kontra: sérülékeny, az első fordulóban kihagyott büntetője után talán nem rúg jó ideig tizenegyest, ráadásul behívták a jamaicai válogatottba, így elképzelhető, hogy a 4. fordulóban nem lesz bevethető. (Erről a cikk végén lesz szó.)

Statisztikai gyorsszótár az Opta-alapú mutatók értelmezéséhez

xG: Várható gólok száma. Ez a mutató a lövések minőségéről árulkodik – minél közelebb van a nullához, annál veszélytelenebb, minél közelebb az egyhez, annál veszélyesebb. Egy harminc méteres löket valahol a 0,01 környékén lesz, mert – nagyon sarkítva – úgy százból talán egyszer megy be, egy tizenegyes pedig 0,76-os xG-t kap, mert átlagosan négyből háromszor berúgják.

xA: Várható gólpasszok száma. Igen fontos mutató, ugyanis hiába ontja a játékos magából a forintos passzokat, ha a csatár képtelen góllal befejezni az akciót, akkor nulla gólpassz marad hősünk neve mellett. Az xA-t épp ezért jó: megmutatja, hogy a lövéssel befejezett akció előtt milyen minőségű passzt kapott a játékos – és az már nem számít, hogy a csatár végül gólra váltotta-e a megteremtett helyzetet.

xGI: Ez az xG+xA együttese, nevezhetjük konyhanyelven várható kanadai pontoknak is. Fontos mutató a fantasyben, ugyanis ezekből következtetni lehet hosszú távon a várható gólok és gólpasszok számára.

Big chance (BC): nagy helyzet, mondhatni ziccer. Az Opta a legalább 0,38-as xG-jű lövéseket számítja ide. Ez alatt – a példa kedvéért – egy olyan minőségű helyzetet képzeljünk el, amikor egy átlagos a csatár szinte szemből, egyedül vezeti rá a kapusra a labdát, és úgy ötből kétszer belövi.

Big chance created (BCC): az olyan – jó minőségű, magas xA-értékű – passzokat értjük ez alatt, amelyek ziccerbe hoznak egy másik játékost.

Fontos megjegyezni, hogy az xG-értékek megállapításánál egy hatalmas „lövésadatbázisból” merítenek, majd azt próbálják ennek segítségével modellezni, hogy egy átlagos képességű játékos mire menne az adott helyzetben. Tehát amikor adott egy 0,38-as xG-jű helyzet, akkor oda egy átlagos képességű játékost képzeljünk el, aki százból valóban csak harmincnyolcszor talál be – és ne mondjuk Harry Kane-t, aki valószínűleg ennél jóval többször.

Dominic Calvert-Lewin – 8,2 millió £

Dominic Calvert-Lewin (hívónevén: DCL) szinte minden fontos góllövési mutatóban szorosan Antonio után következik. Tizenegy lövés, három ziccer, 2,6-as xGI. Fontos megemlíteni, hogy Sigurðsson hiányában ezúttal nem Richarlison, hanem DCL végezte el a büntetőt, és Antonióval ellentétben élt is a lehetőséggel, így valószínűleg ő lesz az első számú tizenegyeslövője a Kékeknek.

Minden jel arra utal, hogy a tavalyi Dominic Calvert-Lewin-őrület idén sem hagy alább

Calvert-Lewin egy tipikus angol center, abból viszont az egyik legjobb. Magas és erős, szinte minden helyzetet képes gólra váltani, remekül helyezkedik, és a fejjátéka is kiváló. Ő is betonkezdő, ráadásul az a kilencvenperces fajta, aki ritkán sérült, és Rafael Benítez érkezésével még fontosabb szerephez juthat a csapaton belül, ugyanis várhatóan még több labdával fogják őt tömni, mint tavaly. Az Everton a pesszimistább várakozásokkal ellentétben jól nézett ki támadásban: a várható gólok számát, az eleresztett lövéseket, a kialakított nagy helyzeteket tekintve is az élmezőnyben van, ráadásul az Evertonnak négy- és hétfordulós távlatban is az egyik legjobb sorsolása van – így rövid és hosszú távon is jó fogás lehet DCL.

Az Evertonnak kiváló a sorsolása

DCL jó alternatíva lehet azoknak, akik az Ings-vonatról a Villa nehezedő sorsolása miatt hamarosan leszállnának: a Grealisht elveszítő, majd a csapatot félig-meddig újjáépítő Aston Villa eddig felemás produkciót mutatott, azonban Ings így is szállított két meccsen 15 pontot, míg Calwert-Lewin „csupán” 14-et. Azonban érdemes megnézni azt, hogy DCL mennyivel aktívabb, veszélyesebb volt a kapu előtt, és mennyivel nagyobb hatást gyakorolt a csapata játékára.

DCL (kékben) szinte mindenben Ings (pirosban) fölé nőtt – egyedül a gólok számában (2 vs. 2) és a megszerzett fantasypontokat (14 vs. 15) tekintve nem
  • Pro: betonkezdő, kiváló sorsolás, büntetőt rúg. Ha megvesszük őt, akár év végéig is velünk maradhat.
  • Kontra: az ára tegnap emelkedett 8,2-re, így egy cserével nehezen tudjuk behozni csatárposztra, még Ings helyére sem – akit legfeljebb 8 millióért tudunk eladni. Még csak két meccs telt el, így nem tudni, hogy hosszú távon a Benítez-féle „pragmatikus foci” mennyire árnyékolja be majd az Everton támadójátékát.

Saïd Benrahma – 6,3 millió £

A West Ham szárnyalása nemcsak Antonio remek formájának, hanem az algír játékosnak is nagyban köszönhető. Már a nyári felkészülési mérkőzéseken is látszott, hogy idén igazán meghatározó láncszeme lehet a Kalapácsosoknak, az elmúlt két forduló pedig csak megerősítette mindezt.

Saïd Benrahma

Benrahma szinte minden támadásépítési mutatóban jeles: a várható kanadai pontok számát tekintve csak Bruno Fernandes, Mané és Szalah előzi meg, a középpályások közül pedig csakis Jota került nála többször ziccerbe. Emellett pedig vert két gólt, és adott két gólpasszt – csak Antonio szerzett nála több FPL-pontot eddig. Benhrama játékának nagyon fekszik az, amit Antonio a pályán nyújt: egy olyan csatár áll előtte, aki a gyengébb minőségű passzokból is képes hatalmas gólokat verni, másrészt Antonio visszafutásaival, birkózásaival, harciasságával könnyen lefogja és elviszi az embereket, Benhrama  pedig Bowennel és Fornalsszal együtt többször kerülhet a kapu elé, jó helyzetbe – nem hiába mindkét góljánál Antonióé volt az előkészítő szerep.

  • Pro: iszonyúan olcsó, jó a West Ham sorsolása, és jól néz ki a csapat. Nagy ritkán szabadrúgást is rúghat, ha inkább egy jobblábasnak kedvező szögről van szó.
  • Kontra: A tavalyi messiás, Jessie Lingard visszatérése még mindig a levegőben van – az ő érkezése pedig nem tenne jót Benhramának, ugyanis mindketten Antonio mögött szeretnek főként játszani.

Adama Traoré – 6,0 millió £

A tavalyi évet sokan kezdtük meg az NFL-es testfelépítésű, szélvészgyors játékossal – néhány forduló után azonban rájöttünk, hogy a 19–20-as szezon egyik nagy felfedezettje nem sok jóra számíthat fantasypontok terén. Idén azonban a régi-új szerepköre, Bruno Lage támadóbb felfogása és egy jobbnak ígérkező Wolverhampton miatt újra érdemes odafigyelnünk rá.

Ha a száraz statisztikákra pillantunk – a Farkasok kettőből két meccset buktak, ezalatt gólt sem rúgtak –, túlzónak tűnhetnek ezek a megállapítások, a progresszív statisztikák viszont mást mutatnak. Traorénak volt a legtöbb labdaérintése az ellenfél tizenhatosán belül Szalah után, azaz túlzás nélkül elmondható, hogy iszonyúan fent játszik, és bizony igen aktívan.

Traoré a tizenhatoson belüli labdaérintések és a sikeres cselek terén is kimagaslik a mezőnyből, emellett szinte neki volt a legtöbb lövése

Ezt azért kell kihangsúlyozni, mert az előző menedzsere, Nuno Espírito Santo előszeretettel tette be a háromvédős felállás során wing back szerepkörbe, amolyan jobboldali mindenesnek – aki így a kaputól távolabb játszott, és a védekező feladatokkal is meg kellett birkóznia. Ezúttal viszont a támadótrió része Trincão tüköroldalán, mivel a klub két agilis, fineszes támadó középpályása, Neto és Podence is régóta sérüléssel küszködik.

Az elmúlt két forduló során Antonio után neki volt Szalahhal együtt a legtöbb lövése, de nem csak Traoré-féle vaktöltényekről van szó: kétszer ajtó-ablak ziccerbe került, amikor lényegében egyedül vezette rá a labdát szemből a kapusra, de mindkétszer elrontotta a befejezést. Bár az FPL nem jutalmazza a cseleket, azért érdemes kiemelni, hogy neki volt magasan a legtöbb sikeres próbálkozása (19) az elmúlt két meccsen – a második helyen Saint-Maximin (13) áll, a harmadik helyen pedig hat sikeres csellel több játékos is osztozik. Láthatóan nagy kedvvel játszik Traoré, ami nem volt elmondható róla a tavalyi szezon során.

Traoré ismét a két évvel ezelőtti fényében tündökölhet

A Farkasokról pedig elmondható, hogy nem csak kontrázgatni próbáltak a Leicester és a Spurs ellen: negyvenkét lövésük volt – ennél több csak a Liverpool büszkélkedhet –, igaz, nagy része rossz minőségű helyzet volt, mert ziccerbe csak kétszer kerültek. Azonban azt emeljük ki, hogy két, védekezni szerető és tudó élcsapat ellen játszottak.

Traoré előkészítések, beadások terén is hasznos lehet, rossz hír viszont, hogy a nemrég visszatérő, télen fejsérülést szenvedő Jiménez egyelőre nem találja a góllövő cipőjét. A helyzetkihasználása mellett a helyezkedésével és a sebességével is vannak kisebb gondok: bár próbálkozott lövéssel ő is bőven, még csak ziccerbe se került eddig.

  • Pro: nagyon olcsó, sokat támad, és szívesen lő, könnyen kerül ziccerbe, kiváló a Wolves sorsolása, és szemre sokkal több van ebben a csapatban, mint amit az eddig megszerzett pontjaik alapján gondolnánk.
  • Kontra: továbbra is rossz befejező, gyakran hoz buta döntéseket, a meccseit néha csak vérnyomáscsökkentővel szabad nézni. Amíg Jiménez nem talál magára, Traoré kulcspasszai jóval kevesebbet érnek. Podence lassan játékra kész, így elképzelhető, hogy Traoré kevesebb percet kap majd a támadósorban a következő fordulók során.

Shane Duffy – 4,1 millió £

Ő a lista feketebáránya, akiről pár hete még csak azt sem tudtuk, hogy egyáltalán játszani fog-e. Egy 4 millióról induló játékosról beszélünk, akit sokan azért tettek be a csapatukba, mert kell egy ötödik védő is, akinek ideális esetben pályára se kell lépnie, épp ezért nagy reményeket nem fűznek hozzá. Ehhez képest Duffy – a lesérült Brighton-védelemnek köszönhetően – mindkét meccsen kezdett, és góljának, a clean sheetnek, valamint bónuszpontjainak köszönhetően az egyik legtöbb pontot hozó bekk lett.

Azonban a jelek szerint nem csak egy vak védőről beszélünk, aki épp szeget talált. Duffy támadásban bemutatott számai tekintélyt parancsolók:

neki volt a legtöbb lövése a védők közül a mezőnyben (7), sőt, ez a szám olyannyira magas, hogy előzi vele Jamie Vardyt (6), Bruno Fernandest (6) és Diogo Jotát (5) is.

Neki volt emellett a legtöbb, kaput eltaláló lövése (3), és a harmadik legtöbb xGI-t hozta össze a védők közül a liverpoolos Alexander-Arnold és a chelsea-s Reece James után. Nem rossz névsor.

Duffy kész életveszély az ellenfél kapuja előtt, ez még jól jöhet a továbbiakban

Duffy egy középhátvéd, aki azonban valódi közveszélyt jelent a pontrúgások során az ellenfél kapujára. A csapat tavalyi középső védői közül Dan Burn keresztszalag-sérülést szenvedett, így jó ideig nem lesz bevethető, Ben White-ot pedig eladták az Arsenalnak. Ha a Brighton kitart a háromvédős rendszer mellett, és Duffy így folytatja, akkor még Veltman visszatérésével is juthatnak neki bőven meccsek – főleg, hogy a holland védő a védelem jobb oldalán is szeret játszani, a poszt eredeti birtokosa, Lamptey pedig még talán egy ideig lábadozik a tavaly összeszedett sérüléséből.

Külön pozitívum, hogy a jelek szerint a Brighton védelme a keletkező lyukak ellenére is rendben van: két meccsen egy gólt kaptak, de ami ennél fontosabb, hogy az xGC – várható bekapott gólok száma – terén is ötödik helyen állnak egyelőre a ligában, azaz papíron az egyik legjobb védelemmel rendelkeznek. (Bár azért ezt igen korai még megítélni.)

Shane Duffy

Duffy ára a napokban emelkedett 4,1 millió fontra – a Sotonban rendszeresen kezdő Livramento (4,1 millió font) mellett talán a legjobb opció ebben az árkategóriában, még úgy is, hogy a Brighton remek sorsolása lassan kezd rosszra fordulni. A gond vele, hogy ha épp nincs nálunk, akkor ilyen ártartományban peremembert nemigen éri meg csak úgy behozni, hiszen a transzfereink végesek. Persze akadhatnak kivételek: ilyen az, ha a csapatunk szinte tökéletes, és a lassan padra kerülő Cimíkásztól szabadulnánk; egy korai wildcardra készülünk; vagy egy duplacserére, és egy drágább védőnket fokoznánk le rá, hogy így pénzt tudjunk fektetni a középpályába vagy a csatársorba, mondjuk egy Ings–DCL cserébe.

  • Pro: nagyon olcsó, veszélyes a kapu előtt, gyakran fog kezdeni, a Brighton védelme nem rossz, így clean sheetekre is számíthatunk.
  • Kontra: kicsit feleslegesnek tűnik transzfert áldozni a behozatalára.

Válogatott szünet

A forduló után válogatott szünet következik, így az igazolásaink megtervezésénél ezt is érdemes figyelembe venni. A jelenlegi játékosaink vagy az eltervezett igazolásaink egy része ugyanis lemaradhat a 4. vagy 5. fordulóról (is) – ami igencsak fájó lehet, főleg, ha a padunkon gyenge a felhozatal. A Fantasy Football Scout összeszedte azokat a játékosokat, akik érintettek lehetnek.

Plusz egy válogatott szünet még több véletlenfaktort implikál a játékba egy világjárvány során. A harmadik és negyedik forduló között két hét fog eltelni, ami alatt sok minden történhet. Sérülés, netán a játékosunk koronavírusos lesz, vagy kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel, így kötelező karantén vár rá.

A nyáron olimpiázó és copázó Richarlison ismét Brazíliába utazhat

Külön adalék, hogy amennyiben egy játékos – járványügyi szempontból – vörös zónás országba utazik, akkor miután visszatér Angliába, a jelenlegi brit törvények szerint tíznapos karanténba kerül. Így sok játékos egyenesen két fordulóról maradna le – ezért az angol klubok egy közös közleményt adtak ki, amelyben kijelentik: nem engedik el a játékosaikat a vörös zónás országokba a válogatott szünet alatt, csak ha a brit hatóságoktól karanténmentességet kapnak a hazatérés után.

Nem tudni, hogy a brit kormány enged-e majd a PL-klubok kérésének – így érdemes figyelni a fejleményeket, ugyanis sok minden múlhat ezen a következő fordulókban.

Amennyiben nem tartunk a játékosok áringadozásától – a nagyon jól vagy rosszul teljesítő játékosok ára csökkenhet vagy emelkedhet a „népszerűségük” függvényében, így nyilván optimális, ha a csapatunk kerékkötőjétől még árvesztés nélkül megszabadulunk, helyette pedig a kiszemeltet olcsóbban behozzuk –, a csapatunk pedig nem szorul szükséges foltozásra, az is védhető lépés, ha várunk a transzferekkel. Vagy ha felgyűlt két ingyen transzferünk, akkor csak az egyiket lőjük el, hogy teli tárral, azaz két transzferrel mehessünk neki a válogatott szünet utáni bizonytalan fordulónak. Meglehet, hogy szükségünk lesz rájuk.

A cikkben szereplő statisztikák Opta-alapúak, és a Fantasy Football Hub oldalról származnak.

Ez is érdekelhetnek:

Kezdő fantasyjátékos vagy? Elmondjuk, mire érdemes figyelned, miután beléptél a ligánkba

Indul a fantasyligánk, továbbra is be lehet lépni. Ebben a cikkben pedig összeszedtünk minden hasznos tudnivalót a fantasy Premier League-ről, és még néhány tippet is adunk.

(Forrás: Fantasy Football Hub, Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában