Távozott a Fradi jégkorong-szakosztályának utánpótlás-szakmai igazgatói posztjától Kercsó Árpád, az utóda pedig egy kanadai sztáredző lett.

A szakosztályának vezetése jelentette be, hogy mindenben megállapodott az imponáló eredménysorral és szakmai háttérrel rendelkező, Stanley-kupa-győztes szakemberrel, a kanadai Don MacAdammel. A 68 éves kiválóság korábban dolgozott már a jégkorongban játékosként, megfigyelőként, edzőként, general managerként és klubtulajdonosként is.

Don MacAdam az NHL-ben először a Detroit Red Wingsnél dolgozott másodedzőként, majd Edmontonba szerződött, ahol ő lett a klub farmcsapatának, a Cape Breton Oilersnek a vezetőedzője. Az Edmonton 1990-ben az NHL győzteseként elhódította a Stanley-kupát, a szakmai stáb tagjaként pedig MacAdam is kapott egy bajnoki aranygyűrűt.

A 2010-es években érkezett Európába, 2015-ben rövid ideig a Bolzano vezetőedzője volt, majd az osztrák bázisú liga, az EBEL szaktanácsadójaként készített tanulmányt az utánpótlás-nevelésről és a liga, valamint a benne dolgozó edzői stábok fejlődési lehetőségeiről, kamatoztatva több évtizedes elképesztően széleskörű tapasztalatát a jégkorong világából. Legutóbb 2018 végén a Sportklub Csíkszereda igazolta le vezetőedzőként, de mivel elmondása szerint nem azt kapta az erdélyi klub vezetésétől, mint amiben megegyeztek, két hónap után távozott.

„Fodor Szabolcs vezetőedző régóta ismeri Don MacAdamet, így vele közösen döntöttünk arról, a kanadai szakember tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy új lendületet adjon az utánpótlásunknak. A szakmai előélete alapján joggal bízhatunk abban, hogy nálunk is világszínvonalú munkát végez majd. Azt várjuk tőle, hogy alapjaiban új szemléletet honosítson meg az utánpótlás-nevelésben, illetve tanítsa, képezze az utánpótlás-edzőinket, ugyanis úgy gondolom, az egész magyar jégkorong egyik legnagyobb lemaradása ezen a téren van a nemzetközi mezőnyhöz képest. Biztos vagyok benne, hogy az edzőink nagyon sokat tanulhatnak tőle” – nyilatkozta az új szakemberrel kapcsolatban Hudák Gábor, a jégkorong szakosztály szakmai igazgatója.

Don MacAdammel 1+2 éves megállapodást kötött a Fradi.

(Fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19)

És ezt olvastad már?
Négyet rúgott a Fradi az ír bajnoknak