Stephen Curry bedobta karrierje 2977. hárompontosát az NBA-ben, ezzel átvette az első helyet az örökranglistán. Most már hivatalosan is a liga történetének legkiemelkedőbb shootere, pedig karrierje elején úgy tűnt, hogy megmarad egy nagyon ügyes, de legalább ennyire sérülékeny játékosnak. Most ott tart, hogy a modernkori kosárlabda egyik fontos alakja, akinek a hatására egy generáció kezdett el a kezdőkörből triplákat dobálni. És legalább ennyi átlagos testalkatú srác hitte el, hogy nem feltétlen kell szuperatlétának lenni az NBA-ben.

1979. október 12-én megváltozott az addig ismert és elfogadott kosárlabda, a Boston Celtics játékosa, Chris Ford bedobta a liga történetének első hárompontosát. Bő negyven évvel később meg már ott tartunk, hogy az NBA-ben elengedett dobások majdnem 40 százaléka triplakísérlet. 15 évvel ezelőtt még beszélhettünk arról, hogy például a magasemberek nem dobnak hárompontost, ma már azonban a posztok egyre inkább összemosódnak, a klasszikus posztok helyett a szerepkörök dominálnak a kosárlabdában.

Kritikaként az NBA-vel kapcsolatosan sok esetben feljön, hogy a 90-es, 2000-es évekhez képest elpuhult a liga, nincs akkora hangsúly a védekezésen és mindenki ész nélkül szórja a triplákat. Ennek az oka egyszerű matematika, hárompontost (be)dobni hatékonyabb, mint kétpontost. A matek nyilván jól hangzik, de ebben az esetben is szükség volt egy első esetre, amely megmutatja, hogy igenis lehet – nagyon leegyszerűsítve – a hárompontosokra építve bajnokságot nyerni az NBA-ben.

Ez a precedens a Golden State Warriors volt, annak a csapatnak az első számú játékosa pedig Steph Curry – aki teljesen új szintre emelte a tripladobás fogalmát, és ezáltal megváltozott a modernkori kosárlabda. Pedig Curry karrierje közel sem úgy indult, hogy korszakos játékossá fog válni.

Stephen Curry nem véletlenül lett kosárlabdázó. Édesapja, Dell Curry 16 szezont játszott az NBA-ben, volt az év legjobb hatodik embere, és még ma is ő a Charlotte Hornets pont- és triplarekordere. A kis Curryről sok felvétel van, ahogy az NBA-pályákon dobál a szünetekben, mindig az apja körül téblábolt a tesójával, Seth-tel, aki szintén NBA-játékos lett. A kis nem csupán az életkorára vonatkozik, Steph valóban egy vézna, alacsony srác volt, fizikailag jóindulattal is csak átlagosnak volt nevezhető gyerekkorában, de a dobókészségével hamar kiemelkedett.

Bekerültem a csapatba, mert jól dobtam a triplát. A nagyobb, idősebb srácok ellen játszhattam, mert jól dobtam a hármasokat. Sok módja van a pontszerzésnek, én a tripladobást választottam fegyveremnek 9-10 évesen

– mondta egy korábbi interjúban.

Curryt a kilencedik helyen választotta ki a Golden State Warriors a 2009-es NBA-drafton. Az egyetemen is kiváló triplázó volt, de mindössze 188 centi magas, fizikálisan nem erős, és már fiatalon voltak sérülései. Persze a kilencedik hely egy drafton nem rossz, de azért azt mutatja, hogy közel sem volt generációja legnagyobb tehetsége. A 2009-es draft nagy sztárja egyébként Blake Griffin volt, aki végül nem futott be akkora karriert, mint várták, a harmadik helyen pedig azt a James Hardent választották ki, aki Curryhez hasonlóan szintén MVP lett később.

Steph Curry az egyetemi kosárcsapatában

Visszatérve Curryre. Az első néhány szezonjában a szimpatikus, de sérülékeny játékos szerepe jutott neki. A Golden State az első éveiben a liga egyik leggyengébb csapatának számított, a később bármihez nyúlnak arannyá változik történet még a kanyarban sem volt, inkább egy lúzercsapatnak tartották akkoriban a Warriorst. Curry újoncszerződése után 2012-ben aláírt egy 44 millió dolláros hosszabbítást, ami hétköznapi mércével rengeteg pénz, de NBA-s szinten azt mutatja, hogy akkor még közel sem volt szupersztár-kategória, és rengeteg olyan vélemény volt akkoriban, amely szerint a Warriors kockáztatott a hosszabbítással. Erre válaszul 78 meccsen lépett pályára az idényben, egyéni pontcsúccsal zárt és a 272 bedobott triplája a legtöbb volt, amit egy játékos egy szezon alatt elért. Közben Klay Thompson is egyre jobb játékos lett, megszületett az azóta már legendás hátvédpáros, a Splash Brothers.

A Golden State meg fokozatosan javult és az NBA egyik topcsapata lett. Steve Kerr érkezésével pedig elindult a franchise történetének legjobb időszaka, 2015 és 2018 között háromszor nyert bajnokságot a Warriors, Steph Curry kétszer lett a liga MVP-je, és globális szupersztárrá nőtte ki magát. A 2016-os szezonban már 402 bedobott hárompontosa volt. Viszonyításképp a 2000-2001-es szezonban 17 olyan csapat volt az NBA-ben, amelyik az egész szezon alatt összesen nem dobott 400 hárompontost. Bő másfél évtizeddel később Curry egyedül dobott 400 felett, és nagyrészt neki is köszönhetően megváltozott a modernkori kosárlabda.

Steph Curry nem csupán befolyásolta, forradalmasította a kosárlabdát. Olyan a hatása a játékra, mint Kareem Abdul-Jabbaré, aki miatt betiltották a zsákolást az egyetemi ligában, Wilt Chamberlainé vagy Shaq O'Nealé, akik a centerposztot változtatták meg, Michael Jordané, aki azt az illúziót keltette, hogy repülni tud a levegőben vagy Magic Johnsoné, aki 206 centisen tudott irányítót játszani

– mondta Reggie Miller, aki a hárompontos örökranglistán Curry és Allen mögött a harmadik.

Anno az edző megállapította, hogy ki tud és ki nem tud triplázni. És csak azok dobtak rá, akik valóban tudtak. Ma már teljesen más a helyzet, nem csak az NBA-ben, de bármilyen elitszinten kötelező a tripla

– ezt már Ray Allen mondta.

Curry hatására tehát átalakult az NBA, egy generáció kezdett el triplázni, egy generáció kezdett el korábban lehetetlennek tűnő távolságokból és helyzetekből hárompontosokat dobni. De ez nem minden. Közhely és szirupos, de Steph Curry reményt adott az átlagos srácoknak. A nem két méter feletti, genetikailag nem annyira szerencsés fiataloknak – az átlagos testalkatú amerikai tizenéveseknek. Az ő története megmutatja, hogy kivételes fizikum nélkül is kivitelezhető, hogy valaki az NBA egyik legjobbja legyen. Persze piszok nehéz, de nem lehetetlen.

Talán ez benne a leginspirálóbb. Egy átlagos fizikummal rendelkező kosárlabdázó. Nem képes a levegőben repülni, de egészen kivételes a szorgalma. Az átlagos testalkat és a munkamorál pedig rengeteg fiatal srác számára inspiráció. Most már gondolhatják ezek a fiúk, hogy ők is képesek erre

– nyilatkozta Bob McKillop, Curry egyetemi edzője.

Tegnap hajnalban a New York Knicks ellen négy triplát dobott, ezzel bekövetkezett az, ami csak idő kérdése volt. Megelőzte Ray Allent, és most már hivatalosan is Steph Curry az NBA történetének legtöbb bedobott triplával rendelkező kosárlabdázója.

A rekordot jelentő tripla:

Nehéz megmondani, hogy pontosan hol van a határ. 33 éves, de az előző években saját és csapattársai sérülései miatt idézőjelesen pihent, az idei szezonban pedig ismét csúcsközeli formában játszik.  A pontlistán negyedik, a meccsenként bedobott triplák tekintetében első, és a Warriors idén csapatszinten is ismét a legjobbak között van, jelenleg ligaelső.

Curryben simán benne van még három-négy erős év, és ha még utána is folytatja, akkor a 4000 tripla elérése sem tűnik teljesen lehetetlennek – ehhez szezononként kábé 350 triplát kellene dobnia komolyabb sérülés nélkül. Erről nyilvánvalóan feltételes módban lehet beszélni, de bármi is történik a következő években, az már egészen biztos, hogy Stephen Curry a modernkori kosárlabda egyik legmeghatározóbb alakja és az elmúlt másfél évtized egyik legjobb NBA-játékosa.

(A cikk írásakor felhasználtam az USA Today, CBS, nba.com cikkeit; fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ibrahimovic pezsgővel és szivarral ünnepelte a Milan bajnoki címét