Mindenkinek van egy képzeletbeli listája, amit végig akar pipálni földi élete során; a hedonistáknál ez általában tartalmaz valamilyen aránytalan nemek közti virgonc felállást, bódult állapotban, legalább két ismeretlen nővel, bevállalósabbaknál ezek a dolgok gyakran extremitások. Az enyém például ilyen.

Ezen a héten eggyel közelebb kerülhettem kölyökkori álmomhoz, az ejtőernyőzéshez, amikor befutott egy meghívás a szerkesztőségbe, hogy ki kéne próbálni a Skyward szélcsatornát. Nyilván kipróbáljuk, ha van ilyen!

A helyszín Csepel, az egykor szebb napokat látott Csepel Művek, ahol sikerült többször is eltévednem, végül egy ott dolgozó úriember igazított útba: “mindenki tudja itt, hogy hol van a szélcsatorna” mondattal, amit először nem értettem, aztán három másodperc múlva pont beindították a motort. Ekkor pár száz méterre voltam. Elég hangos. Éjszaka is odatalálsz, ha jár a motor.

Na jó, de mi az a szélcsatorna?

Gyakorlatilag egy ejtőernyőzés-szimulátor. Az egyenként négy db, 315 kW-os motor segítségével átélheted az ejtőernyőzés érzését egy kilenc méter magas, négy méter átmérőjű octagono széltérben. Ez így leírva elég furcsán hangzik, ezért inkább beszéljenek a képek.

A szélerőmű minden 100 kg alatti jelentkezőnek prezentálja a kockázatmentes ejtőernyőzés élményét azáltal, hogy alulról 260 km/h sebességgel tolja felfelé a levegőt.

Nagyon érdekes, izgalmas helyzet, hogy egy más, új közegben próbálod meg koordinálni az ügyetlen tested, egy teljesen szokatlan, tehetetlen érzés, mintha újra csecsemőként próbálkoznál a járással.

Gyorsan belejön az ember, egy másfél perces eresztés elvileg egy négyezer méteres zuhanásnak felel meg. A srácok nagyon profik, a lebegés előtt egy rövid ismeretterjesztő előadásban elmesélik a kézjeleket (“lazíts”, “homoríts”, “fejed emeld feljebb”, “nyújtsd ki a lábad”, “hajlítsd be a lábad”) és elég gyorsan, nagy hatékonysággal adják át azt a tudást, amivel már határozottan élvezhető és izgalmas sport válik ebből a dologból.  Azt mondanám, hogy nettó húsz perc bent töltött idő elegendő lehet, hogy az főbb szabályokat betartva irányítani tudd a tested ebben a közegben.

Alapvetően egy olyan dologról beszélünk, amit mindenki szívesen kipróbálna, nagy élmény. Nagy élmény, csak drága (az árakról bővebben itt), bár ez relatív: ha egy bungee-ugrás megér neked 8000 Ft-ot (nekem igen), akkor nem feltétlenül az, de ha szerinted drága 3x8 perc gokartozás 5000-ért, akkor sok. Egy biztos, nagyon fogod élvezni. Nyilvánvalóan masszív fenntartási költségei vannak egy ilyen vidámparknak, emiatt csak a szerencsésebbeknek adatik meg, hogy komolyabban is foglalkozzanak ezzel a sporttal, egy próbát viszont népjóléti intézkedésként tb-támogatott tevékenységgé kellene felfejleszteni.

Kinek ajánljuk?

Gyakorlatilag mindenkinek, de tényleg! Nem számít, hogy fiatal, öreg, férfi, vagy nő vagy, ha ötéves elmúltál, és vigyáztál arra, hogy ne lépd át a 100 kilót, akkor ezennel beutalunk. Olyan élmény ez, amit meg kell tapasztalni. Egy kockázatmentes ejtőernyőzés, egy igazi joyride. Senki nem fogja megbánni, ezt garantáljuk!

További infó, képek/videók, árak, helyszín itt.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában