Már húsz éve annak, hogy a vb-újonc Szenegál legyőzte a 2002-es futball-vb nyitómeccsén a torna toronymagas favoritját, a francia csapatot.

A világbajnokságokon azért láttunk már néhány komoly meglepetést, és arra is volt példa, hogy a címvédő kikapott a nyitómeccsen. A francia válogatott 2002-es vb-szereplése azonban így is a világbajnokságok történetének egyik legnagyobb betlije. És mindez kezdődött a vb első meccsén.

A Zidane, Henry, Desailly, Vieira, Barthez jellemezte francia csapat megnyerte az 1998-as hazai rendezésű világbajnokságot, két évvel később pedig az Európa-bajnokságot is, így címvédőként, regnáló kontinensbajnokként és a legnagyobb favoritként érkezett a 2002-es vb-re. Majd nem sokkal később nyeretlenül, rúgott gól nélkül, csoportutolsóként távozott.

Az első pofont a világbajnokság első meccsén az újonc Szenegáltól kapták a franciák. Az El Hadji Diouf, Papa Bouba Diop fémjelezte szenegáli csapat utóbbi 30. percben szerzett góljával legyőzte a címvédőt, ezzel története legnagyobb győzelmét szerezte meg.

Szenegál végül csoportmásodiként jutott tovább, a tizenhat között kiejtette a svédeket, a nyolc között búcsúzott a későbbi vb-bronzérmes Törökország ellen.

Papa Bouba Diop 2020-ban többéves betegeskedés után elhunyt.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában