Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Eb-selejtező elitkörében ő lőtte a magyar U17-es válogatott összes gólját, ezzel a csapat tizenegy év után újra ott lesz az Európa-bajnokságon. Nincs elszállva, várja az Eb-t, hogy ott is bizonyíthasson, és reméli, a klubja is figyelemmel követte a válogatottban nyújtott teljesítményét. Ő Szoboszlai Dominik.

Aki az Eb-selejtező elitkörében csapatkapitányként a válogatott legfontosabb játékosa volt. Előbb az oroszok elleni meccsen szerzett két csodás gólt, mindkettőt szabadrúgásból, mindkettőt a hajrában:

Majd Norvégia ellen ismét ő volt az, aki döntött, a hosszabbításban egy óriási bombagóllal kilőtte a válogatottat az Eb-re:

Dominik jelenleg a Salzburg játékosa, október óta játszik Ausztriában, korábban a székesfehérvári Főnixben nevelkedett. Egy kis klubban, ahol nem mindennapi módszerekkel próbálják a fiatal srácokat minél jobbá tenni. Például gyerekkorában Szoboszlai 40x20-as palánkkal határolt pályán gyakorolt, azért, hogy szokja a tempót és a játékintelligenciája is fejlődjön. A klub szakmai vezetője Szoboszlai Zsolt, korábbi NB I-es futballista, Dominik édesapja, és az egyesületnél Magyarországon egyedülálló módszerekkel készítik fel a fiatalokat.

Edzéseken az egymás elleni játékban például a megkülönböztető mezek helyett fejpántot viselnek, ezzel érik el, hogy a tekintetük mindig fent legyen, így jobban olvassák a játékot. De van olyan gyakorlat is, amikor foci közben golflabda van a kezükben, hogy ne egymás mezét tépkedjék, és a kezüket megfelelően használják.

Szoboszlai Zsolt az Indexnek nyilatkozott, elmondta, örült fia góljának, de leginkább azért volt boldog, mert végig higgadt maradt:

Kiemelte, hogy a fia és társai csak még az út elején tartanak. A legfontosabb a fokozatosság, Dominikre még kell négy-öt kiló izom, az aktuális cél pedig az, hogy a Salzburg fiókcsapatába bekerüljön, amely a másodosztályban szerepel. Az osztrák csapat egyébként tökéletes lehet a magyar középpályás fejlődéséhez. A csapaton belül óriási a hajtás, az edzéseket a küzdelem és a minőségi munka jellemzi. És ha a fejlődése továbbra is töretlen marad, elkerülik a sérülések, akkor az előrelépésre reális az esély.

A norvégok elleni meccsen

Hiszen a Salzburg számos fiatal játékost nevel ki, majd passzol tovább Lipcsébe, ami ugye már a Bundesliga, vagyis a világ egyik legerősebb bajnoksága – elég Gulácsira gondolni vagy Keitára, aki idén robbantott nagyot.

Persze Dominik számára hosszú még az út, és tényleg fokozatosan kell haladnia. A nyilatkozataiból azonban az tűnik ki, hogy 16 éves kora ellenére éretten gondolkodik, tudatosan próbálja építeni a karrierjét.

Az Eb-csoportokat pénteken sorsolják, a Nemzeti Sportnak az esélyekről is nyilatkozott:

Sőt, az egyik legnagyobb nemzetközi futballportál, a goal.com is felfigyelt a remek rugótechnikával rendelkező magyarra. Dzsudzsákhoz hasonlítják, és arról írnak, hogy a következő fontos meccse az ifi BL-ben lehet, ahol csapata az elődöntőben találkozik a Barcelonával. Szoboszlai meg reméli, hogy a válogatottbeli jó teljesítményére klubjánál is felfigyeltek, a BL-meccsen pedig lehetőséget kap majd.

Ahogy már lehetőséget kapott a felnőtt válogatott egyik edzésén, ahol Storck Gera mellett játszatta, ami azért sokatmondó. Nekünk meg csak abban kell bízni, hogy a fejlődése töretlen marad, a futballra fog koncentrálni, és akkor a felnőttek között is találkozunk majd a nevével.

Mert a hasonló képességű, hozzáállású játékosokra elég nagy szüksége van a hazai focinak.

(A cikk írásakor felhasználtuk az Index, a Nemzeti Sport és a goal.com anyagait; Fotó: MLSZ)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.