Nem volt könnyű hete azoknak a fociőrülteknek, akik követték a vb-t, eközben meg volt egyéb dolguk is, például munka, élet, egyéb kevésbé fontos dolgok. Ezeknek a bátor harcosoknak adunk pár tippet a jövőre nézve.

Egy Tisztességes Fociőrült nézi a világbajnokságot. Pont. Ilyenkor megpróbálja elfelejteni a tornával kapcsolatos amúgy jogos és aggasztó kritikákat, és egyedül arra koncentrál, ami miatt anno megszerette ezt a sportot, a játékra. Mert a foci egy gyönyörű játék. A Tisztességes Fociőrült azonban valószínűleg azóta, hogy megszerette a focit már felnőtt: munkája van, családja, barátai, jobb esetben egy csak néha monoton élete. Így a Tisztességes Fociőrültnek már nem olyan egyszerű napi három-négy meccset megnéznie, mint kamaszkorában.

A Tisztességes Fociőrült azonban megnyugodhat, mert hoztunk pár tippet a túléléshez.

Oké, déli meccsek már nem lesznek a vb-n, de jön a 2026-os amerikai torna, ahol még nagyobb kihívás lesz követni a meccseket, és ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nem nyolctól négyig tolják a melót. Na, de hagyjuk a felesleges billentyűcsapkodást, jöjjön a lényeg: hoztunk 5+1 Tisztességes Fociőrült típust, aki kijátssza a rendszert, és megoldja a meccsnézést.

A büszke kockázatvállaló

Ne legyél ő, ha nem muszáj! Tényleg ne, csak akkor, ha nagyon is tisztában vagy a lehetőségeiddel! Ő az a hős, akire mind felnézünk, de a többségünk megmarad a távoli, minimálisan vágyakozó csodálatnál. Ő nem taktikázik, nem keresi a kiskapukat. Egyszerű, egyenes típus, aki a vb alatt mindenkinek a tudtára adja, hogy ő biztosan nézi a meccseket, és ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Van az a melóhely, ahol ezt elfogadják, de szerintünk nem ez az általános, főleg hogy emberünk nem a kompromisszumkötés világbajnoka, ha a vb-ről van szó. Szóval gondold meg kétszer is, ha ezt az utat választod.

Az asszem valami rossz kaját ettem

Nem elegáns, egyáltalán nem. De ismerjük a mondást: háborúban, szerelemben  világbajnokság alatt mindent szabad – a fociőrültnek. Nem ez a legbonyolultabb trükk, de klasszikus, és generációkon át bejött, így nálunk is felkerült a listára. Pontosan az, amire gondolsz. Azt kamuzod, hogy valami rosszat ettél, és innen két opciód is van. Az egyik, hogy már otthonról betelefonálsz, és reménykedsz abban, hogy az átlagon felüli meggyőzőképességed és a gyerekkori beteg vagyok, nem megyek suliba skillek hatásosak lesznek. A másik a taktikusabb. Bemész a munkahelyedre, és nagyon beteg arcot vágva, meggörnyedve előadod a sztorit. A teljes siker, ha hazaküldenek. Részsiker, ha nem, de így legalább sokszor kimehetsz a mosdóba, ott pedig kereshetsz telefonon egy streamet.

Az okostóni

Igen, jól gondolod, ez a fotó csak illusztráció

Nagy az esélye a sikernek, de ezt a karaktert építeni kell, mert a győzelem egyik legfontosabb pillére az önazonosság. Az okostóni az, aki mindennek utánanéz, akinek mindig van egy plusz statisztikája, követi a legújabb kutatásokat, zabálja a könyveket, a tanulmányokat. Egyszóval róla mindenki tudja, hogy nagyon hasznos és nagyon fontos munkát végez, és mindig elfoglalt. Ezért kevesebbet is zavarják. Ha pedig nem zavarják, akkor az okostóni lehet néha Tisztességes Fociőrült is, aki okosba' megnyit a böngészőben egy ablakot, ahol megy a meccs, esetleg a papírtenger között ott egy telefon, amelyen a semmiből elindul egy stream.

A semmiből született lakberendező

Nőknél viszonylag simán kivitelezhető, férfiaknál már nagyobb a kihívás, de nem lehetetlen megvalósítani. Ő az a típus, akinek az asztalán két éve lejárt instant kávék, tavalyi pizzaszelet és az irodában évek óta keresett akármi van. Most azonban úgy dönt, hogy itt az ideje megújulni, átrendezni az asztalt. Főleg a monitorra/laptopra fókuszál, és az a célja, hogy megfelelő helyet találjon a képernyőnek. Értsd: ő látja a monitort, mások viszont nem látják a képernyőt. És nincs meg annak sem a veszélye, hogy valaki a semmiből betoppan, és meglátja, hogy éppen melyik Excel-táblázat stream van megnyitva.

A taktikus titkosügynök

Ő tudja, hogy könnyebb sikereket elérni csapatban, mint magányos farkasként. Persze ehhez kell egy csapat, ahhoz pedig az kell, hogy hősünk ne álljon a népszerűségi lista legalján, mert ebben az esetben nehéz lesz társakat találni. De így sem Mission Impossible a sztori, mert lehet, hogy őt amúgy ki nem állhatja senki, de a focit többen szeretik a cégnél, és hajlandóak a nem túl kellemes személyiségét elviselni akkor, ha a jutalom a meccsnézés. Ha viszont még egy tűrhetően elviselhető figura is, sokkal könnyebb a dolga. Ami a következő: társakat, szövetségeseket találni. Majd kiagyalni azt, hogy milyen fedősztori alatt lehet eladni a főnökségnek egy csoportmelót. Ha ez megvan, akkor már együtt könnyebb megtalálni a megfelelő helyszínt, kijelölni az aktuális Havas Jont, aki vezeti az Éjjeli Őrséget szemmel tartja a nem klubtagokat, és jelez, ha baj van. És már jöhet is egy jó Szenegál–Ecuador meccs.

A főnök

Ezt nem kell túlmagyarázni, igaz? Ha főnök vagy, akkor leegyszerűsítve legtöbbször – ésszerű keretek között – azt csinálsz, amit akarsz. Például nézhetsz munkaidőben meccset. Vagy úgy döntesz, hogy a munkaidő nem is munkaidő. Vagy még jobb: szervezhetsz közös meccsnézést a Tisztességes Fociőrült kollégáiddal.

Ha kell még egy kis segítség:

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés