Ki ne tudná, ki Antonín Panenka, a tizenegyeskirály?! Ki ne emlékezne Marco Van Basten felfoghatatlanul nagy góljára a szovjetek ellen?! Ha nem rémlik, megmutatjuk. Itt van nektek tíz zseniális Eb-gól a múltból.

Antonín Panenka

Naná, hogy Panenka gólja ott figyel a topban, a cseh középpályásról tizenegyest neveztek el, ez azért elég menő. Az 1976-os Eb-döntőben, NSZK ellen írt történelmet a középpályás, duplán is: egyrészt Csehszlovákia Eb-t nyert, másrészt olyan tizenegyest lőtt Antonín, hogy a nyugat-németek azóta sem ocsúdtak fel a megaláztatásból. Az első hat büntetőt belőtték a csapatok, Uli Hoeneß következett, aki viszont kihagyta. A tét az volt, ha Panenka értékesíti a maga tizenegyesét, akkor övék az arany. Fentebb látható, mi történt és hogyan.

Alan Shearer

Anglia 4-1-re szétszedte Hollandiát 1996-ban a csoportkör utolsó meccsén - 00:35-nél az angolok harmadik találata elég alázó volt, Gascoigne hülyét csinált a védelemből és még utána is érkezett egy sakk-matt passz Shearernek, aki szokásához híven nem különösebben cifrázta - felbikázta a finyóba. Az angolok amúgy ezen a saját rendezésű Eb-n kiválóan játszottak végig, ám az elődöntőben tizikkel kikaptak a németektől. Gareth Soutgate azóta szitokszó a csatornán túl.

Pavel Kuka

A 1996-os kontinenstornán nem csak az angolok mestermunkája volt tetszetős, a csehek is összetákoltak egy elég nagy gólt. Az oroszok elleni 3-3 eleve kiváló meccset sejtet - pláne, hogy Csehország 2-0-ra vezetett, majd a 88. percben egyenlített -, de Pavel Kuka fejese hab volt a tortán. Vagyis inkább Jiří Němec majd' 50 méteres mértani pontosságú átadása. Briliáns.

Karel Poborsky

A '96-os Eb elég erős volt gólokban és az sem véletlen, hogy a csehek egészen a döntőig jutottak. Kuka gólja főleg a félpályás passz miatt volt zseniálisa, Karel Poborsky találata meg a felismerés és a technikai kivitelezés miatt égett be az agyunkba. Három emberen áthámozta magát a bundesliga-frizurás támadó, majd bokából alápöccintett a lasztinak és átemelte az eléje tornyosuló portugál védőt és kapust. Ez akkor kuriózum volt, sőt korszakalkotó, ma, Messi világában már kicsit snassz.

David Trezeguet

Időben és tétben előrelépünk, David Trezeguet bal lába 2000-ben sült el, mégpedig az olaszok elleni döntő hosszabbításában. Mivel akkor épp az aranygól dívott, az argentin származású gall középcsatár kapásgólja a ficakba aranyat ért Franciaországnak. A gól a 102. percben esett, a baloldalon pedig Robert Pirès szlalomozott el (mindketten csereként álltak be). Érdekesség még, hogy a Les Bleus a 90. percben mentette hosszabbításban a finálét.

Maniche

A 2004-es hazai rendezésű Eb-től azóta is verejtékezve riadnak fel a portugálok, a kiváló angolokon és a remek hollandokon átvergődve már csak a közepes görögöket kellett volna legyőzniük a döntőben legnagyobb sikerükhöz. Nem sikerült, ám az elődöntőben tekert elképesztően nagy Maniche-gól némi gyógyír lehet sebeikre. A középpályás jobblábas löketét nem lett volna könnyű védeni.

Zlatan Ibrahimovic

Ezen a tornán még Maniche rakétájánál is született szebb, érdekesebb, különlegesebb gól - Zlatan Ibrahimovic, az akkor még csak 22 éves csatár az olaszok elleni csoportkörben megmutatta, miért is tartották már akkor a világ egyik legnagyobb tálentumának. Sarokkal, háttal, Buffonnak! Olyan Ibrás mozdulattal.

Zlatan Ibrahimovic #2

Zlatan négy évvel rutinosabban - tehát a 2008-as Európa-bajnokságon - a görögök ellen már nem cifrázta sarokkal, meg oxival, egész egyszerűen egy kényszerítő után jobb oldalról, jobb lábbal feltolta a jobb felsőbe a bőrt. Bitang nagy gólt volt.

Michael Ballack

2008-ban Ballack is egy föld-levegő rakétával tette emlékezetessé a tornát, Ausztria ellen vállalt szabadrúgásgóljánál érdemes figyelni a labda mozgását a levegőben. Mert nemigen volt olyan. Erre mondjuk előszeretettel, hogy zsinóron húzták. Egészen a döntőik jutottak a germán legények.

Marco van Basten

Ha Panenkával illett kezdeni, akkor mindenképp Van Bastennel illik zárni. Minden idők egyik legjobb csatára minden idők talán legnagyobb gólját lőtte az 1988-as németországi Európa-bajnokság döntőjében. Hollandia Szovjetunióval játszotta a finálét Münchenben, a ruszkik a csoportkörben 1-0-ra legyőzték Rinus Michels együttesét, ám az oranje vissza tudott vágni. Előbb Gullit talált be, majd Van Basten teljesen lehetetlen szögből, kapásból, védővel a nyakán bombázott Daszajev kapujába. Amúgy ez volt a csatár ötödik gólja a tornán, amivel gólkirály is lett. Még mindig tátva marad a száj.

(fotó: eng.trace.tv)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Tuchel csak nyárig maradhat Münchenben, be is jelentkezett a Barcelonához

Stankovic: Ez lesz a meccs, a nagybetűs meccs

További cikkeink a témában