Vasárnap hajnalban a nehézsúlyú bokszvilágbajnok, Tyson Fury első alkalommal védheti meg világbajnoki övét, ellenfele az általa korábban már legyőzött Deontay Wilder lesz. Fury amellett, hogy zseniális bokszoló, igazi showman, aki volt már nagyon mélyen és magasan is. Családjában évszázadokra visszamenően hagyománya van a bunyónak, de Fury születésekor szinte minimális esélye volt annak, hogy ő is az ősei nyomdokaiba lép. Végül megtette, felült a bokszvilág csúcsára, majd nagyon mélyre került, és ismét feljutott a csúcsra. Bemutatjuk a Cigánykirály nem mindennapi történetét.

Fury és Wilder harmadik alkalommal fog egymással bokszolni. Az első meccsre az amerikai Wilder világbajnokként érkezett, kétszer leütötte Furyt, aki a 12. menetben szinte példátlan feltámadást mutatott be. Az angol végig fölényben bokszolt, de a két leütés miatt csak döntetlent ért el. A 2020-as visszavágón aztán sokkal agresszívebb volt Tyson Fury, kétszer padlóztatta Wildert, az amerikai edzői a hetedik menetben bedobták a törölközőt, vagyis feladták a meccset. Tyson Fury ezzel megszerezte a WBC bokszvilágbajnoki övét, amit vasárnap készül megvédeni, miután Deontay Wilder egy bírósági végzés által vívta ki a trilógia harmadik meccsét. Ebben a cikkben azonban csak részben lesz szó az amerikairól, a főszereplő az a Tyson Fury, akinek olyan az életútja, amely hangosan ordít, hogy egyszer film készüljön belőle.

Koraszülött csecsemő, aki megkapta a nehézsúlyú világbajnok nevét

A 206 centi magas, 120 kilós Tyson Fury 1988-ban született, koraszülöttként. Édesanyjának, Ambernek a 14 terhességéből csak négy gyermeke született, az egyik Tyson, ő három hónappal korábban jött világra a vártnál, mindössze 450 grammosan. Édesapja, John Fury szerint az orvosok azt mondták, valószínűleg nem lesz elég erős, hogy túlélje.

Emlékszem, ránéztem, és arra gondoltam, 210 centi magas és 120 kilós lesz, a világbajnok Mike Tyson után fogjuk elnevezni, és egy nap ő is profi világbajnok lesz.

Az ír vándorcigány származással rendelkező Fury családban komoly múltja van a bunyónak és a harcnak. Tyson többször elmondta, hogy a felmenői az ételért és a túlélésért bunyóztak, 200 évre visszamenő tradíciója van a családnak az angliai pusztakezes bokszban. Édesapja, John viszonylag ismert pusztakezes bokszoló volt, majd profi bokszban is kipróbálta magát. Tyson Fury beceneve, a Cigánykirály is a származására, a múltjára utal. Több interjúban elmondta, hogy már befutott, jól kereső profi bokszolóként is időközönként még mindig egy lakókocsiban élt, mert ezt szokta meg gyerekként.

Tízévesen kivették az iskolából, az apja mellett, a testvéreivel dolgozott. 14 évesen látogatott el először egy bokszterembe, a legenda szerint első alkalommal, amikor az apjával edzett, annak eltörte a bordáját, és az első ellenfele egyszerűen elfutott, amikor meglátta, mekkora Fury.

Út a nehézsúlyú világbajnoki címig, majd az összeomlás

2008-ban állt profinak, első ellenfele egy magyar bokszoló, Gyöngyösi Béla volt. A szokásos karrierutat járta be, az első években még verhető ellenfeleket kapott, építették a pályafutását, ő meg közben fejlődött. Talán az első igazán meghatározó ellenfele a még ma is jónevű Dereck Chisora volt, őt kétszer is legyőzte, 2015-ben pedig lehetősége volt bunyózni az akkor már 11 éve veretlen, vitathatatlan nehézsúlyú világbajnokkal, Vlagyimir Klicskóval. A már akkor óriási showman angol egy Batman-jelmezben, Lamborghinivel érkezett az egyik sajtótájékoztatóra, ahol szokásos módon megígérte, hogy szétszedi ellenfelét. Klicsko azt mondta, ennyire jól soha nem szórakozott egy sajtótájékoztatón sem. Maga a meccs már nem volt ekkora buli az ukránnak, a szétszedés, a megsemmisítés elmaradt, de Fury óriási meglepetést produkálva egy viszonylag unalmas meccsen kipontozta Klicskót. Ő lett a nehézsúly új vitathatatlan világbajnoka.

Nagyjából mindenre van egy jó sztorija, természetesen az alól nem kivétel Klicsko sem. Elmondása szerint fiatal korától kezdve megszállottja lett, hogy egyszer legyőzi az ukránt. Szerinte még a meccsük előtt volt egy pillanat, amikor tudta, hogy képes lesz erre. A bunyójuk előtt néhány évvel meghívták Klicsko egyik edzőtáborába, hogy segítsen felkészülni egy másik ellenfélre az ukránnak. Ez teljesen megszokott a profi bokszban, edzőpartnerekkel készül mindenki. Fury szerint volt egy eset, többen elmentek szaunázni, köztük ő és Klicsko is. Úgy ment be, hogy kész meghalni, de úgyis tovább fog bennmaradni, mint az ukrán. Szerinte nagyjából 40 percig izzadtak egymás mellett, majd Klicsko feladta, számára pedig ez egy komoly mentális győzelem volt.

A vitathatatlan világbajnoki cím megszerzése után pár hónappal mély depresszióba esett, később erről azt mondta, öngyilkossággal is próbálkozott. Klicsko legyőzése után már nem érdekelte a boksz, bulizott, drogozott és egyre mélyebbre csúszott. Majdnem 170 kilós lett, gyakorlatilag mindenki elkönyvelte, hogy Tyson Fury karrierje befejeződött. Joe Rogan podcastjében néhány éve azt mondta, minden reggel felkelt, és azt kérdezte magától: mi értelme élni? Egy évvel a világbajnoki meccse után odáig jutott, hogy meg akart halni. Egy Ferrarival 305 km/h-s sebességgel majdnem egy hídnak hajtott, de az utolsó pillanatokban meggondolta magát, a családjára, a gyerekeire gondolt, nem akarta, hogy a gyerekei úgy nőjenek fel, hogy azt hallják, az apjuk a könnyebb utat választotta.

Egy interjúban később azt mondta, 2017 végén csak feküdt az ágyában és sírt:

Arra gondoltam, hogy jutottam el idáig? Nehézsúlyú világbajnokból hogyan váltam egy túlsúlyos szerencsétlenséggé?

Felállni a padlóról, és feljutni ismét a csúcsra

Ezt követően fordult szakemberhez, majd jött egy fordulópont az életében, amikor azt érezte, minden teher lekerül a válláról. Abban a pillanatban döntötte el, hogy visszatér. Leadott 60 kilót, visszatért, két felhozó meccs után pedig már a WBC világbajnok Wilder ellen lépett ringbe.

Fury már-már mitikus karakterének az egyik csúcsköve a Wilder elleni első meccs 12. menete. Deontay Wildert minden idők egyik legbrutálisabb ütőerővel rendelkező bokszolójának tartják. A boksztudása, a technikája miatt joggal kritizálják, de az ereje valóban páratlan. Ha ő betalál tisztán, akkor vége a meccsnek. Többször elmondta, hogy neki mindössze egy ütés erejéig kell tökéletesnek lennie, míg az ellenfeleinek 12 meneten át. A Fury elleni első meccsen ez majdnem teljesen beigazolódott. Leszámítva azt, hogy Tyson Fury valahogy felállt egy olyan leütésből, aminek a pillanatában kábé elképzelhetetlen volt, hogy nem hordágyon viszik ki a ringből. Később azt mondta, fogalma sincs, hogyan tudott felállni, de valahogy megcsinálta. Sőt, ezt követően még ráment a teljesen szétesett és meglepődött Wilderre.

Az angol szerint az a bizonyos 12. menet volt, amikor rájött, hogyan győzheti le a visszavágón Wildert. Azt mondta, akkor tudatosult benne, hogy nem bokszolnia, mozognia, technikás megoldásokat választva idézőjelesen vívnia kell, hanem agresszívan le kell támadnia ellenfelét. A második meccsen aztán pontosan ezt tette. Előzetesen azt vizionálta, a második menetben fogja kiütni Wildert, végül a harmadikban és az ötödikben padlóztatta, a hetedikben jött Wilder csapatától a törölköző bedobása. A meccset követően előkerült egy hétéves Twitter-bejegyzés, ebben pontosan megjósolta Fury, hogy Wilderrel fog bokszolni és kiütéssel fog nyerni. Szintén tipikus Fury megmozdulás volt, hogy a meccset követően még a ringben egy rögtönzött karaoke partit tartott, és több ezer emberrel együtt énekelte az American Pie-t.

Tyson Fury előbb kiütötte Wildert, majd a ringben karaoke partit csapott

Megénekeltette a közönséget a WBC és a Ring Magazin új nehézsúlyú világbajnoka.

A tavaly februári második meccsük után úgy tűnt, hogy nem lesz harmadik, Fury menedzsmentje az Anthony Joshua elleni címegyesítő világbajnoki szupermeccset akarta összehozni, közel is kerültek a megegyezéshez, de végül egy bírósági döntés értelmében elrendelték Tyson Fury és Deontay Wilder harmadik meccsét. Az amerikai arra hivatkozott, hogy a korábban aláírt szerződésük értelmében joga van egy újabb visszavágóra, és végül a bírósági végzés őt igazolta. Közben Anthony Joshua elveszítette a vb-öveit az ukrán Olekszandr Uszik ellen, így a két brit között egyelőre biztosan nem lesz címegyesítő bunyó.

Jön tehát Tyson Fury címvédése. A Cigánykirály a bokszsport jelenlegi rocksztárja. Remek érzékkel, ugyanakkor a személyiségéből fakadó természetességgel építette fel a mostani imidzsét, ennek köszönhetően nemcsak az egyik legjobb, de legnépszerűbb és legszórakoztatóbb bokszoló is jelenleg a világon. Nagy favoritként várja a mérkőzést, ettől függetlenül itt is helytálló Wilder mondása, neki csupán egyetlen ütésre van szüksége, hogy lezárjon egy bunyót. Ugyanakkor tavaly Tyson Fury megmutatta, hogyan kell hatástalanítani minden idők talán legnagyobb KO-gépét. Vasárnap hajnalban kiderül, marad-e veretlen az angol.

Fury kijelentette, hogy elpusztítja Wildert, aki utána vissza is vonulhat

Mielőtt ringbe lépnek, szóban ütik-verik egymást.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Guardiola lerombolta játékosa önbizalmát, de most bocsánatot kért

Kezd elfogyni a La Liga meglepetéscsapata

További cikkeink a témában