Amerikából jöttem, mesterségem címere a fémes elegancia és a csúcshardver – valahogy így mutatkozhatna be a Dell legfrissebb újdonsága.

Nemrégiben szerkesztőségünkben vendégeskedett a Dell ősszel megújult notebook termékcsaládjának aktuális csúcsmodellje, a 7000-es sorozatba tartozó Inspiron 7737. Nagyon gyorsan beleszerettünk, hiszen korrekt áron kínált abszolút felsőkategóriás minőséget és sebességet, relatíve nagy mérete miatt viszont sokaknak nem felelt meg. Szerencsére az amerikai gyártó kisebb méretben is kínál hasonló gépet, így most a kistestvérnek tekinthető Inspiron 7537 következik a sorban, melyet ismét a Mysoft jóvoltából tudtunk kipróbálni.

Méretkérdés

Az Inspiron 7737 egy olyan hordozható számítógép, mely természetesen ténylegesen hordozható, a tulajdonosok azonban vélhetően a legritkább esetben mozdítják majd meg. Ez ugyanis egy úgynevezett desktop replacement gép, vagyis egy olyan notebook, mely simán képes egy asztali számítógép kiváltására. Ha viszont hasonló kvalitásokra és teljesítményre vágyunk, jelentősen kompaktabb és ily módon mobilisabb formában, akkor érdemes inkább jelen tesztalanyunk, az Inspiron 7537 felé kacsintgatni. Ez a modell ugyanis oldalirányban 34 milliméterrel karcsúbb, hosszúsága pedig 14 milliméterrel kisebb. A vastagság változatlan (25-27 milliméter), ellenben a 3,29 kilogramm helyett ezúttal csak 2,5 kilogrammot kell magunkkal cipelni, már ha éppen úgy döntünk.

Körítés

Ha már láttunk egy Inspiron 7737-est, akkor kevés meglepetést okozhat az Inspiron 7537, hiszen az apróbb különbségeket leszámítva lényegében ugyanazt kapjuk a pénzünkért, igaz eggyel kisebb méretben. A matt szürke gép borítása impozáns, másrészt a külső behatásoknak remekül ellenálló alumíniumból készült. A Dell úgy döntött, hogy a nyersanyagot gyémántvágó segítségével alakítja a végleges formájára, ami mindenképpen jó döntésnek bizonyult, ugyanis az ily módon megrajzolt sarkított élek remekül mutatnak.

Felépítés

Az ebben a kategóriában elmaradhatatlan Kensington zár a bal oldalra került, és a hálózati adapter csatlakozóaljzata, valamint két darab USB 3.0-port található mellette. Az ellentétes oldalon keresendő a lenyíló fedelet kapott Ethernet-csatlakozó, illetve a másik két USB 3.0-port, melyek közül az egyik PowerShare funkciós, vagyis a gép kikapcsolt állapotában is képes a rádugott perifériák töltésére.

Ugyanitt kapott helyet a szabványos 3,5 milliméteres jack dugalj, az SD memóriakártya-slot, illetve a HDMI-kimenet, melynek köszönhetően a notebook képe egyszerűen kitehető egy arra alkalmas nagyképernyős televízióra vagy projektorra. A már többször is említett nagytestvérhez képest lényegi eltérés, hogy DVD/Blu-ray meghajtót ezúttal nem kapunk, bár ennek hiányával manapság már egyre könnyebben meg lehet barátkozni.

Kijelző

Könnyen kikövetkeztethető módon a kompakt Inspiron 7537-be nem fért bele egy 17,3 colos kijelző, vagyis ezúttal be kell érnünk egy 15,6 colos átmérővel. Mivel a felbontás ezúttal is 1920x1080 pixeles full HD, a nagyobb modellénél szebb képet kapunk, hiszen a pixelsűrűség 127 helyett 141 ppi. A Truelife technológiás panel LED háttérvilágítású, és a Windows 8 használatot megkönnyítendő érintésérzékeny. Ha spórolni szeretnénk, a gép 1366x768 pixeles kijelzővel is rendelhető, érintésérzékeny és anélküli kivitelben is. A fényerővel még erős napsütés mellett sem adódnak problémák, ezenkívül pedig a betekintési szögek is kellően nagyok.

Használhatóság

Életre kelteni a bal felső sarokba került on/off nyomógomb segítségével lehet a laptopot, ami alatt egy 345x110 milliméteres felületű teljes értékű QWERTY billentyűzet trónol. A 102 gombos, kiváló nyomáspontú klaviatúra szélessége körülbelül egy centiméterrel kisebb, mint az Inspiron 7737 esetében, ettől függetlenül kényelmes a gépelés, akár sötétben is, hiszen adott a fehér színű, manuálisan állítható fényerejű billentyűzet-háttérvilágítás is. A touchpad 105x80 milliméteres, alul két nyomógombbal. Az akkumulátor egy feltöltéssel mintegy öt-hat órás használati időt biztosít, a gép melegedésre nem igazán hajlamos, a ventillátorai az átlagnál halkabbak.

Sebesség

A villámgyors rendszerbetöltésre és programindításra a 256 GB kapacitású Samsung 840 EVO SSD meghajtó jelent garanciát, tesztkészülékünkben hagyományos merevlemez nem is található. Ha kevés a 256 GB, akkor akár 1 TB-os SSD-t is rendelhetünk – igaz nem kevés pénzért –, ezenkívül 1 TB-os, 5400 rpm sebességű merevlemez is fellelhető az opciós listán. A nálunk járt példány egy Intel Core i7 4500U processzoros csúcsmodell volt: a kétmagos Haswell chip alaphelyzetben 1,8 GHz-es órajelen üzemel, de adott esetben képes felpörögni egészen akár 3 GHz-ig is.

A 2 GB DDR5 memóriás Nvidia GeForce GT750M egy remek középkategóriás DirectX 11-es grafikusmegoldás, melynek teljesítménye a legtöbb esetben bőven elegendő, ahogy a 16 GB DDR3 SDRAM is. Mivel teljesen ugyanez a hardver található az Inspiron 7737-ben is, a két gép teljesítménye megegyezik egymással, és ezt tanúsították a tesztprogramokban elért eredmények is.

Adatátvitel, szoftver

Említést érdemel az n-es wifi és a 4.0-s Bluetooth, kár, hogy a mobilnet kimaradt a repertoárból. Az operációs rendszer szerepét a Windows 8 64 bites kiadása tölti be, a hozzáadott értékek közül pedig kiemelendő a My Dell nevezetű alkalmazás, mely rendszerellenőrző, biztonságimentés-készítő, általános információs és driverletöltő funkciókat tartalmaz. A fokozott biztonságról a McAfee megoldásai gondoskodnak, ugyanígy gyárilag telepítették az Office-t és a Cyberlink Media Suite-ot.

Verdikt

A Dell Inspiron 7537 kiváló minőségű, prémium anyaghasználatú, high-tech hardveres notebook, mely annyiban tér el a 7737-es nagytestvérétől, hogy kisebb és könnyebb annál, 17,3 helyett 15,6 colos a kijelzője, illetve, hogy kimaradt belőle az optikai meghajtó. A két Dell Inspiron hasonló felszereltséggel körülbelül ugyanannyiba kerül – a cikk írásakor a tesztre kapott Inspiron 7537 delikvens ára 460 ezer forint. Legolcsóbban 234 ezer forintért lehet 15 colos Inspiron 7000-esünk, melyben Core i5 processzor, 6 GB RAM, 1366x768 pixeles kijelző és 500 GB-os merevlemez található. Ha pedig az abszolút csúcsra, vagyis egy 1 TB-os SSD-vel szerelt modellre vágyunk, akkor azért 616 ezer forintot kell kifizetnünk.

(A szerző fotói.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában