Olyan hosszú volt, mintha Londontól a svájci Bázelig tartott volna.

A genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet (WMO) bejelentette, hogy két új, egészen elképesztő villámlási rekord is született:

Vagyis...

A világ leghosszabb, több mint 700 kilométeres villámlását észlelték 2018. október 31-én egy brazíliai viharban – ez a villám olyan hosszú volt, mintha Londontól a svájci Bázelig, vagy Amerikában Washingtontól Bostonig tartott volna.

Az új rekord több mint kétszeresen haladja meg a korábbit, amely 321 kilométer hosszan ívelte át az égboltot 2007. június 20-án az Egyesült Államokban, Oklahomában.

És új rekord született a villámlás időtartamában is: 2019. március 4-én 16,73 másodpercig tartott egy légköri elektromos kisülés Argentína északi részén.

Ez ugyancsak több mint kétszeresen haladja meg a korábbi – 7,74 másodperces – rekordot, ami 2012. augusztus 30-án született Dél-Franciaországban.

Az újabb villámrekordokat új, az extrém időjárási jelenségeket, köztük az úgynevezett megavillámok mérését is lehetővé tévő műholdas képalkotó technológiákkal állapították meg.

Nemrég villámlott Athénban is:

(Forrás: WMO, MTI, nyitókép: Pixabay)

És ezt olvastad már?
Egy új sziget emelkedett ki a Csendes-óceánból, mindössze 11 óra alatt