A valaha vizsgált legrégebbi emberi genetikai anyagot vonták ki belőle.

A kutatók két fosszíliát találtak: az egyik a Spanyolország északi részén lévő Atapuerca falu közelében feltárt 800 ezer éves őrlőfog, ami egy Homo antecessortól származik, a másik pedig egy 1,77 millió éves, Homo erectus-őrlőfog, amit a grúziai Dmaniszi város közelében találtak.

A vizsgálat során az úgynevezett paleoproteomika módszerével* proteint nyertek ki a foszilizálódott ősi fogzománcból, még pedig azért, mert ez segíthet tisztázni a Homo antecessor nevű kihalt fajnak az emberi evolúcióban elfoglalt helyét – ez egyébként a valaha vizsgált legrégebbi emberi genetikai anyag.

* Ezzel a módszerrel olyan fosszíliákban is meg lehet találni a genetikai anyagot, melyek túl régiek ahhoz, hogy DNS-t tartalmazzanak, hiszen ez idővel kémiailag lebomlik.

„A proteinszekvenciákat örökítőanyagunk DNS-szekvenciái határozzák meg, ezért ezek az ősi proteinszekvenciák evolúciós információt hordoznak”

– mondta a kutatás vezetője és a Koppenhágai Egyetem molekuláris antropológusa, Frido Welker, aki még azt is elárulta, hogy korábban már azt is bizonyították, hogy képesek akár kétmillió éves állati fosszíliából is kivonni az ősi proteint.

A Homo antecessor genetikai anyaga különösen fontos információkkal szolgált, miután összehasonlították a modern emberi fajtól és kihalt fajoktól származó, frissebb genetikai adatokkal. Ezekből ugyanis kiderült, hogy a Homo antecessor közeli rokonságban állt a Homo sapiensszel és két kihalt rokonával, a neandervölgyi emberrel és a kevésbé ismert gyenyiszovai emberhez vezető evolúciós ág utolsó közös ősével.

Az emberi faj mintegy 300 ezer éve jelent meg Afrikában. A kutatók az emberi családfa pontosabb megismerésére törekszenek, hogy megismerjék annak a felmenő ágnak a közvetlen őseit, melyből a Homo sapiens, a gyenyiszovai és a neandervölgyi ember létrejött.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Fotón a riasztóan gyorsan növekedő napfolt, amiben háromszor elférne a Föld